Logopedė patarė, kaip užsiimti su vaiku, kad sėkmingai vystytųsi jo kalba

Vaiko kalba turi susiformuoti iki trejų metų, o būdamas ketverių jis jau turi kalbėti vartodamas jungtukus ir prielinksnius. Ar visada girdime, ką ir kaip mums sako vaikas?

 Pirmaisiais gyvenimo metais vyksta intensyviausias žmogaus galių vystymasis, tad nuolat bendraukite su vaiku.<br> 123rf nuotr.
 Pirmaisiais gyvenimo metais vyksta intensyviausias žmogaus galių vystymasis, tad nuolat bendraukite su vaiku.<br> 123rf nuotr.
Logoterapeutė Eugenija Padegimienė
Logoterapeutė Eugenija Padegimienė
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 19, 2019, 10:01 AM

Kuo daugiau bendrausite su vaiku, tuo greičiau jis išmoks kalbą. Reikia stengtis pasitelkti visus vaiko sensorinius suvokimus: jis turi matyti, girdėti, paliesti, pauostyti.

Mat kalba vystosi su visa vaiko pažintine veikla.

Logoterapeutė Eugenija Padegimienė patarė, kaip užsiimti su vaiku, kad jo kalba sėkmingai vystytųsi kiekvienais jo gyvenimo metais.

Pirmaisiais gyvenimo metais vyksta intensyviausias žmogaus galių vystymasis, tad nuolat bendraukite su vaiku.

Bendravimas turi būti šiltas, emocingas. Vaikas turi jaustis ramus ir saugus. Tėvai turėtų žaisti lietuvių liaudies žaidimus, pavyzdžiui: „Viru viru košę, vaikai atsilošę...“, ploti katutėmis, sūpuoti vaiką dainuodami. Pusantrų metų vaiko žodyne turėtų būti apie 100, o dvejų metų – 300–400 žodžių.

Trečiaisiais gyvenimo metais tobulėja kalbos supratimas. Vaikas atidžiai klauso, ką kalba suaugusieji, jam patinka pasakos, eilėraščiai. Tėvai turi kalbėtis su vaiku aiškia, taisyklinga kalba. Svarbu, kad vaikas kuo daugiau judėtų, žaistų, dirbtų rankomis.

Tegul dėlioja daiktus, žaislus, gamtines medžiagas, žaidžia su mozaikomis, kaladėlėmis. Duokite pieštuką – tegul išmoksta jį valdyti, braižo, keverzoja popieriuje.

Tarp rankos ir kalbos – glaudus ryšys. Impulsai, eidami iš rankos į centrinę nervų sistemą, aktyvina ten esančius kalbos centrus.

Iki trejų metų turi susiformuoti vaiko kalba. Tokio amžiaus vaiko žodyne turėtų būti 1000–1500 žodžių.

Ketvirtais gyvenimo metais baigiasi vaiko fiziologinis šveplavimas. Šiame amžiuje jo kalba turi būti gramatiškai taisyklinga, žodynas pakankamai gausus. Vaikas turi mokėti pasakoti patirtus įspūdžius, kalbėti sakiniais su jungtukais, prielinksniais.

Ketverių metų vaiko žodyne turėtų būti 1600 žodžių.

Penktaisiais ir šeštaisiais metais vaikas turi taisyklingai tarti visus žodžius, tiksliai suprasti žodžių reikšmę. Jam dar būna sunku rišliai pasakoti, nuosekliai reikšti mintis, tiksliai žinoti žodžių reikšmę. Todėl padėkite daug ir įvairiai su juo bendraudami.

Kalbos lavinimo negalima atskirti nuo vaiko kasdienio gyvenimo. Jis turi kalbėti gyvai, nesivaržydamas. Penkiametis vaikas turėtų vartoti apie 2200 žodžių, o šešiametis – 2500–3000.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.