Seimas svarsto galimybę kiekvienam naujagimiui skirti brangią dovaną

Pirmadienį LR Seime pristatyta socialinė iniciatyva – kiekvienam naujai gimusiam kūdikiui padovanoti kūdikio kraitelį. Tą savo iniciatyva jau dabar daro Kauno rajono, Šiaulių miesto, Kazlų Rūdos savivaldybės. Jų atstovai teigė, kad jau sulaukė daug teigiamų atsiliepimų.

 Tikėkimės, kad jau netrukus kiekviena vaikelio susilaukusi šeima gaus kūdikio kraitelį.<br> 123rf nuotr.
 Tikėkimės, kad jau netrukus kiekviena vaikelio susilaukusi šeima gaus kūdikio kraitelį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 1:58 PM

Konferencijos iniciatorė LR Seimo narė Agnė Bilotaitė pasakojo, kad kasdien Lietuvoje gimsta 85 kūdikiai, o miršta – 115 žmonių, emigruoja – 100, imigruoja – 60. Taigi populiacija mažėja ir sensta. Kad ši problema būtų išspręsta, reikalingi kompleksiniai sprendimai, o vienas iš būdų to pasiekti ir būtų kūdikio kraitelio programos įgyvendinimas.

„2017 m. ir 2018 m. Lietuvoje gimė 28 000 naujagimių, tad jiems visiems kraitelis galėtų kainuoti 3-9 mln. eurų. Tai nėra tokia suma, kurios negalima rasti. Kraitelyje turėtų būti ne tik reikalingiausios prekės, bet ir informacija apie alkoholio žalą, skiepų svarbą, pogimdyvinę depresiją ir pan. Ir tai būtų ne tik materialinė parama šeimai, bet ir padėka už kiekvieną gimusį pilietį“, – sakė pati vaiko besilaukianti A.Bilotaitė.

Kūdikio kraitelis – nemaža dėžutė, į kurią sudėti kūdikio drabužėliai, paklotėliai, sauskelnės, drėgnos servetėlės, higienos prekės ir kiti reikmenys.

Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus atstovė Skirmantė Subačienė sakė, kad kraitelis jų savivaldybėje pradėtas teikti 2018 m. Pradžioje svarstyta jį teikti daugiavaikėms ar socialinėms rizikoms šeimoms, bet galiausiai nuspręsta skirti kiekvienam naujagimiui. Kraitelis įvertintas 300 eurų. Visi tėvai gauta dovana buvo patenkinti. Lėšas skiria Kauno rajono savivaldybė, bet, jos savivaldybės atstovės tvirtinimu, būtų geriau, jei lėšas skirtų vyriausybė visos Lietuvos mastu. Dabar yra ir gudraujančių tėvų, būtent dėl kraitelio deklaravusių vieno iš tėvų gyvenamąją vietą Kauno rajone.

Kazlų Rūdos atstovė Judita Simonavičienė sakė, kad jų skiriamo kraitelio vertė šiemet – 155 eurai, pernai, kai iniciatyva pradėta įgyvendinti, vertė buvo kiek mažesnė.

Šiaulių miesto vicemeras Domas Griškevičius papasakojo, kad jų skiriamo kraitelio kainos lubos – 300 eurai. Iniciatyva startavo nuo praėjusių metų liepos 1 d., iki dabar įteikti 844 kraiteliai. Buvo ir 3 nepasitenkinimo atvejai – vienai mamai netiko drabužėlių spalva (darbuotojai netyčia įteikė ne tą dėžę, kurią vėliau pakeitė), vienai mamai atiteko brokuotas rankšluostis.

Taip pat kūdikio kraitelio iniciatyva įgyvendinama arba papildoma išmoka naujagimiui pinigais skiriama Šiaulių rajone, Molėtuose, Skuode, Alytuje.

Idėja atėjo iš Suomijos

Idėja paremti šeimas dovanojant kūdikio kraitelius kilo Suomijoje dar 1930 m., sėkmingai įgyvendinama ir dabar. Suomijos ambasadorius Christeris Michelssonas papasakojo, kad pradžioje tai buvo tarsi labdara sunkiai besiverčiančioms šeimoms. Po Antrojo pasaulinio karo dovana teikiama kiekvienam vaikui, nepriklausomai nuo šeimos padėties. Dovana buvo įteikiama dėžutėje, kurioje vienu metu buvo įprasta naujagimį ir migdyti.

Dabar per metus Suomijos biudžetui tai kainuoja apie 10 milijonų eurų, vieno kraitelio vertė – 170 eurų. Kai šeima laukiasi antrojo vaiko, neretai vietoje kraitelio pasirenka piniginę išmoką, nes daiktų dar būna likę nuo pirmagimio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Rasa Žemaitė sakė, kad ministerija kūdikio kraitelio idėją vertina labai pozityviai. Tai būtų ne tik materialinė pagalba, bet ir sveikatinimo paketas – būtų galima skleisti informaciją apie sveiką gyvenseną, žindymo naudą ir pan.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė sakė, kad kūdikio kraitelį įteikti kiekvienam Lietuvos naujagimiui pakankamai realu. Ministerijoje jau aptarinėjamas toks projektas. Pasak jo, kiekvienam kraiteliui būtų skirta 100 eurų. Dar kyla klausimų, ar visiems naujagimiams būtų skiriama vienoda dovana, ar jos skirtųsi (juk kai kurie naujagimiai gimsta neišnešioti, kiti turi specialųjų poreikių).

Jeigu SAM šiuo tikslu nebus skirta 3 mln. eurų, tai užduotis bus deleguojama savivaldybėms. Kraitelis, ministerijos įsivaizdavimu, turėtų būti formuojamas viešųjų pirkimų būdu. Dar bus diskusijų, kokios prekės reikalingiausios. Tik aišku, kad kraitelyje nebus buteliukų ir žindukų – tokie dalykai dovanojami negali būti, kadangi reikia skatinti žindymą.

VšĮ „Kūdikio lizdas“ vadovė Rasuolė Jasnauskienė sakė, kad mintis pradėti Lietuvoje platinti kūdikių kraitelius jai kilo prieš kelis metus, kai gyveno užsienyje. Tuomet laukėsi pirmo anūko ir svarstė, ką jam padovanoti. Atsisiuntė kūdikio kraitelį iš Suomijos, ir jos anūko tėvus tokia dovana labai nudžiugino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.