Vyrai, užsiimantys namų ruoša, gauna mažiau sekso

Atrodytų, jog moterys žavisi vyrais, kurie yra šiuolaikiški ir nesibodi tradiciškai moteriškais laikomais namų ruošos darbais. Tačiau sociologai, atlikę tyrimus, tvirtina kitką – vyrams, besisukiojantiems virtuvėje ir plaunantiems indus, kur kas prasčiau sekasi lovos reikaluose – bent jau su vidutinio amžiaus moterimis, rašo „Daily Mail“.

Vyrai, reguliariai užsiimantys namų ruoša – gaminantys valgį, palaikantys namuose švarą, - gauna mažiau sekso nei vyrai, kurie tais dalykais nesirūpina.<br>123rf nuotr.
Vyrai, reguliariai užsiimantys namų ruoša – gaminantys valgį, palaikantys namuose švarą, - gauna mažiau sekso nei vyrai, kurie tais dalykais nesirūpina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2014, 7:00 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:41 AM

Tyrimas atskleidė, kad vyrai, reguliariai užsiimantys namų ruoša – gaminantys valgį, palaikantys namuose švarą, - gauna mažiau sekso nei vyrai, kurie tais dalykais nesirūpina.

Madrido Juan March instituto mokslininkai tyrė duomenis apie 4561 JAV vidutinio amžiaus porų santykius 20 metų laikotarpyje. Tai buvo ir duomenys apie jų lytinį gyvenimą bei apie tai, kaip šeimoje pasidalijami buities darbai.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „American Sociological Review“. Paaiškėjo, kad namų ruošos darbai, kaip maisto gamyba ir švaros palaikymas, tradiciškai yra laikomi moteriškais, ir iki šiol 80 proc. tokių darbų namuose tebedaro moterys.

Tyrimas parodė, kad vyrai daro apie 55 proc. tradiciškai „vyriškų“ darbų – tokių, kaip sąskaitų apmokėjimas ar vejos pjovimas.

Nors šeimos, kuriose yra lygybė, buvo laimingesnės, vyrai, darantys „moteriškus“ darbus, rečiau užsiėmė seksu nei vyrai, vengiantys orkaičių ir lygintuvų.

Vyrai, vengiantys namų ruošos darbų, mylėdavosi per mėnesį apie 1,5 karto dažniau, nei vyrai, prisiėmę dalį buities naštos.

Apskritai vidutinio amžiaus poros mylėdavosi vidutiniškai kartą per savaitę.

Universiteto sociologas Sabino Kornrich aiškino, kad įvairiose šeimose gyvuojantys lyčių stereotipai paaiškina tyrimo rezultatus.

„Tai, ką darome namuose, glaudžiai susiję su tuo, ką galvojame apie save kaip vyrus ir kaip moteris, apie vyriškumą ir moteriškumą“, - sakė mokslininkas.

Jis aiškino, kad moterys vyrus, darančius „moteriškus“ darbus, gali vertinti kaip mažiau seksualiai patrauklius. Tuo tarpu žmonės, prisiimantys vienodus vaidmenis, yra veikiau kaip brolis ir sesuo, nei kaip meilužiai.

Garsi Vašingtono universiteto sociologė Pepper Schwartz, kuri tyrime nedalyvavo, pritaria tokiai nuomonei. „Draugiškoji santykių dalis, pasirodo, yra visai neseksuali“, - sakė ji.

Mokslininkė mano, kad poros, kurios viskuo dalijasi, gali būti tokie geri draugai, jog jiems bendrauti nėra reikalingas seksas.

Kita amerikiečių sociologė Constance Gager pastebėjo, kad šio tyrimo rezultatai, tinkantys vidutinio amžiaus poroms, gali visai netikti jaunoms poroms, kurios augo tuo metu, kai lyčių vaidmenys buvo gerokai pasikeitę.

Ji net pastebėjo priešingą dalyką – kai darbai nėra siejami su lytimi, vyrai, daugiau šeimininkaujantys namuose, gauna daugiau sekso. Šis teiginys taip pat yra paremtas kitu moksliniu tyrimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: