6 penio problemos, atsirandančios senstant

Liūdna tiesa – senėjimo procesas paliečia visas kūno dalis. Penis irgi nėra išimtis. Knygos apie vyriškojo lytinio organo problemas autorė Madeleine Castellanos teigė, jog nėra taip, kad vieną rytą atsibudęs vyras supranta, jog jo penis pasikeitė. Tai – laipsniškai vykstantis procesas.

Vyrai dėl andropauzės gali patirti panašius simptomus, kaip moterys dėl menopauzės – nuovargį, depresiją, prakaitavimą naktį.<br>123rf nuotr.
Vyrai dėl andropauzės gali patirti panašius simptomus, kaip moterys dėl menopauzės – nuovargį, depresiją, prakaitavimą naktį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2015, 6:00 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:23 PM

Šiame straipsnyje – 6 penio problemos, atsirandančios senstant.Pokyčiai išryškėja 40–ies, rašo huffingtonpost.com.

1. Spalvos pasikeitimas

Aterosklerozė – dažna senstančio žmogaus problema. Ji trukdo kraujotakai ir paveikia širdį, smegenis bei penį. Pastarasis atrodo šviesesnis, nes į jį patenka mažiau kraujo. M.Castellanos teigia, jog tai – ne problema, jei yra reguliariai lankomasi pas gydytoją ir įsitikinama, jog visa kita yra tvarkoje. Be to, penio oda irgi sensta. Ji gali pasidaryti labiau dėmėta.

2. Sumažėjimas

Tai – gana skaudi tema. Penis šiek tiek susitraukia dėl to, kad į jį patenka mažiau kraujo bei testosterono. „60–ies ar 70–ies sulaukęs vyras gali pastebėti, jog jo penis sumažėjo – nuo centimetro iki centimetro su puse, – aiškino M.Castellanos. – Be to, jei tavo liemuo stambus, penis gali atrodyti trumpesnis, nors ir toks nėra. Jei turi riebalų ant pilvo, jie nuslenka žemyn, link penio. Pilvas užstoja penio pradžią, todėl lytinis organas atrodo trumpesnis, nei yra iš tikrųjų.“

Visgi vyrai turėtų žinoti, kad daugumai moterų nerūpi penio dydis. Tiesą sakant, dėl didžiulio lytinio organo gali net skaudėti.

3. Jautrumo pasikeitimas

Testosteronas padeda nervinio audinio veiklai. Kai šio hormono organizme sumažėja, penis tampa nebe toks jautrus, todėl sunkiau pasiekti orgazmą. Be to, erekcija nebebūna tokia smarki, kaip anksčiau.

M.Castellanos teigė, jog vyrai gali apsaugoti savo penio sveikatą kasdien pasiekdami erekciją. Nebūtina pajusti orgazmą – kasdienės erekcijos skatina penio kraujotaką bei padeda arterijoms išlaikyti savo formą. „Jei nesimankštini, tavo raumenys susilpnėja, o arterijos užsikemša, – sakė moteris. – Tas pats vyksta ir su peniu.“

4. Šlapinimosi funkcijos sutrikimai

Senstant atsiranda prostatos sveikatos problemų: gali tapti sunkiau šlapintis arba sulaikyti srovę. Tai – 20 proc. 40–mečių vyrų problema. Ji daug dažnesnė tarp vyrų įkopusių į 7–ą ir 8–ą dešimtį – problemų turinčių vyrų procentas siekia net 90.

Yra būdų išvengti problemų. Reikia sveikai maitintis, dažniau eiti pasivaikščioti. Sėdėjimas visą dieną kenkia prostatai. Reikėtų kelis kartus per savaitę atlikti pratimus, skirtus dubens raumenims. Padeda ir bėgiojimas ar greitas vaikščiojimas. Be to, svarbu gauti pakankamai cinko ir seleno. Alkoholio vartojimą reikėtų riboti. Alkoholis paskatina testosterono vertimą estrogenu.

Padeda ir ejakuliacija kelis kartus per savaitę.

5. Impotencija

Erekcijos sutrikimai atsiranda 5 proc. 40–mečių. Jų pasitaiko 15 proc. 70–ies sulaukusių vyrų. Impotenciją sukelia įvairios priežastys – biologinės (susirgimai, vartojami vaistai, netinkami įpročiai), psichologinės (baimė, depresija, stresas), santykių problemos (nepasitikėjimas, intymumo stoka, konfliktas tarp partnerių) ar prasti mylėjimosi sugebėjimai.

Ši problema – pernelyg sudėtinga, kad ją išspręsti padėtų tokių priemonių kaip viagra vartojimas. „Pirmiausia nueikite pas gydytoją pasitikrinti, ar nesergate lėtinėmis ligomis, – sakė M.Castellanos. – Jei iš jo negausite jokios naudingos informacijos, kreipkitės į gerą sekso terapeutą, kuris padės ir psichologiškai, ir fiziologiškai.“

6. Andropauzė

Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie andropauzę ir tai, ar ji iš tiesų egzistuoja. Teoriškai, ji įvyksta tada, kai penis nebegamina pakankamai testosterono.

Vyrai dėl andropauzės gali patirti panašius simptomus, kaip moterys dėl menopauzės – nuovargį, depresiją, prakaitavimą naktį, sumažėjusį seksualinį aktyvumą. M.Castellanos paaiškino, kad labai mažai vyrų turi tikrąją andropauzę, kurią galima gydyti testosteronu. Testosterono organizme natūraliai mažėja senstant. Jo kiekį gali paveikti ir išoriniai faktoriai.

Svarbu sveikai maitintis, kasnakt miegoti bent 7 valandas, per dieną išgerti ne daugiau, nei vieną alkoholinį gėrimą, mesti rūkyti ir kontroliuoti stresą. „Tai organizmui geriausias sąlygas gaminti reikalingą testosterono kiekį, – teigė moteris. – Organizmas reaguoja į aplinką, kurioje gyveni. Jei joje per daug streso, atsakas yra sumažėjusi testosterono gamyba.“

Jei testosteronas vartojamas tada, kai jo nereikia, susilpninamas organizmo sugebėjimas jį gaminti pačiam, todėl penis sumažėja.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.