Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Malonu iki skausmo: ko nežinojote apie BDSM

Kas šiandien nėra girdėjęs apie „50 pilkų atspalvių“? Knygos ir filmai atlieka ne tik pramoginę funkciją. Pasak seksologo, psichiatro Viktoro Šapurovo, iš jų žmonės ir sužino šį tą naujo. Šiuo atveju – naujų būdų, kaip mylėtis.

 BDSM – tai galios, jėgos ir paklusnumo, nuolankumo žaidimas, kuris nebūtinai turi baigtis seksu.<br> 123rf nuotr.
 BDSM – tai galios, jėgos ir paklusnumo, nuolankumo žaidimas, kuris nebūtinai turi baigtis seksu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Toma Aleksėjūnaitė

2020-10-05 20:00, atnaujinta 2021-11-04 17:34

„Eksperimentavimas miegamajame – teisingas dalykas. Žmonės gali mylėtis taip, kaip jie nori – svarbu, kad nebūtų žalos. Dalis pabandžiusiųjų BDSM po to gali nebenorėti kartoti, o kai kurie galbūt ir visą gyvenimą naudos tokias priemones“, – sakė seksologas.

Terminas apaugęs mitais

BDSM kaip terminas apima šiuos frazių derinius: vergovė ir disciplina, dominavimas ir paklusnumas, sadizmas ir mazochizmas (BD – Bondage & Discipline, DS – Domination & Submission, SM – Sadism & Masochism).

Su šiuo vis dar paslapties gaubiamu, bet dėl to tik labiau intriguojančiu reiškiniu susiję nemažai klaidingų įsitikinimų bei mitų.

„BDSM – tai galios, jėgos ir paklusnumo, nuolankumo žaidimas, kuris nebūtinai turi baigtis seksu. Taip pat klaidingai manoma, kad BDSM susijęs tik su skausmo kėlimu kitam asmeniui, iš tiesų tai labiau su valdžia, pažeminimu ir malonumu susiję žaidimai“, – aiškino sekso prekėmis prekiaujančios internetinės parduotuvės Romantika.lt ekspertai.

Šiuose žaidimuose beveik visada bent vienas asmuo yra dominuojantis, o kitas paklusnus. Dominantas yra žmogus, kuris žaidime dominuoja ir vadovauja, o Nuolankusis – žmogus, kuris paklūsta Dominantui. Atlikti tyrimai rodo, kad beveik 47 proc. moterų ir 60 proc. vyrų yra kada nors fantazavę ir svajoję apie dominavimą.

„Reikėtų atkreipti dėmesį ir įsidėmėti, kad BDSM žaidimai VISUOMET yra savanoriški, čia, priešingai, nei manoma, nėra jokios prievartos, viskas daroma abiejų partnerių sutikimu. BDSM paremtas visišku partnerių atvirumu, nuoširdumu, pagarba ir, svarbiausia, pasitikėjimu.

BDSM labiau surežisuotas vaidinimas, nei spontaniškas žaidimas. Kiekviena scena yra nuodugniai ir smulkiai aptariama, nustatomos ribos ir susitariama dėl saugos žodžių. Šis susitarimas kartais būna raštiškas, apžvelgiant veiksmus ir naudojamas priemones būsimoje scenoje.

Nėra teisinga manyti, kad vaidmenys BDSM žaidimuose būtinai atitinka tų žmonių charakterius kasdieniame gyvenime. Gali būti visiškai priešingai.

„Aktyvesnis gali būti tiek vyras, tiek moteris. Netikslinga BDSM vaidmenis, kas yra auka, o kas – agresyvioji pusė, perkelti į kasdienį gyvenimą. Tai gali atitikti asmenybės ypatybes kasdieniame gyvenime, bet gali būti ir priešingai, kaip kompensacija.

Vienas asmuo gali norėti pratęsti savo buvimą auka ar aktyvumą, perkeldamas tai ir į intymų BDSM gyvenimą, o kiti kaip tik ten ieško kompensacijos, nori pabūti kitokie. Ten daug eksperimentavimo.

Tam tikra prasme netgi džiugu, kai moterys imasi aktyvaus, agresyvaus vaidmens, kadangi tradiciniame meilės akte aktyvumas dažniausiai priskiriamas vyrui. Nors dabar matau vis didėjantį procentą vyrų, kurie kratosi to vaidmens ir patys laukia, kad partnerė pakviestų mylėtis“, – sakė seksologas V.Šapurovas.

Svarbiausia – saugumas

Vienas svarbiausių BDSM žaidimų aspektų – saugumas. Prieš žaidimą partneriai turėtų susitarti, kas kokį vaidmenį prisiims (Dominantas ar Nuolankusis) ir kokios yra jų ribos. Tai reiškia, kad kiekvienas asmuo išsako tai, ko nenorėtų daryti ir tai, ko nenorėtų, kad su juo būtų daroma.

„Saugos žodis yra viena svarbiausių BDSM žaidimo dalių. Partneriai privalo susitarti dėl dviprasmybių nekeliančio saugos žodžio ar gesto. Tai galėtų būti spalvos, kur žalia reiškia – viskas gerai, tęsk, geltona – pristabdyk, man reikia atsikvėpti, raudona – STOP, man tai nepriimtina.

Nors atrodo, kad Dominantas yra tas, kuris valdo situaciją, tačiau iš tiesų padėties šeimininkas yra Nuolankusis – jis bet kada gali nutraukti jam nepatinkančius ar jo ribas peržengiančius veiksmus.

Net jei Nuolankusis tyli ar nerodo jokių gestų, Dominantas yra atsakingas už savo partnerį ir visada turi išlikti budrus ir įvertinti situaciją, nes ypač pirmais kartais Nuolankusis gali patirti šoką ar išgąstį, kuris trukdo adekvačiai įvertinti savo padėtį. Čia abu partneriai turi vadovautis devizu: sveikata ir saugumas pirmiausia“, – pasakojo Romantika.lt ekspertai.

V.Šapurovas atskleidė, kad dėl saugumo į BDSM sesijas poros netgi pasikviečia stebėtojus.

„Žvelgiant iš intymaus gyvenimo taisyklių perspektyvos, tai neatrodo gerai, kadangi intymus gyvenimas yra dviejų žmonių, ir kitų dalyvavimas – nepageidautinas.

Bet šiuo atveju yra ypatingos sąlygos, dėl to neretai kviečiami kiti, kad stebėtų, kad nebūtų peržengiama nepageidaujama skausmo riba, kad vadinamoji auka visada galėtų veiksmus sustabdyti, kad aktyvus partneris nepamestų savikontrolės ir nepradėtų teikti per daug skausmo“, – aiškino seksologas.

BDSM partnerių santykiai grįsti ne tik visapusišku pasitikėjimu, atvirumu, bet ir rūpesčiu vienas kitu. „Po kiekvienos žaidimo sesijos Dominantas turi pasirūpinti savo Nuolankiuoju. Jei žaidimo metu buvo per daug sudirginta oda, jis turi atvėsinti ją ledu ar patepti specialiais, nuo sužeidimų skirtais kremais.

Fizinė Nuolankiojo priežiūra dažnai virsta meiliomis glamonėmis. Ir tai dar ne viskas. Abu partneriai turi atvirai aptarti įvykusią sesiją, įvertinti, kas patiko, o ko galbūt nenorėtų pakartoti ir pan. Tai yra esminis skirtumas nuo įprasto sekso.

Įprasto sekso metu partneriai gali nuspręsti pasimylėti be jokių pokalbių, o aktui įvykus, tiesiog nueiti miegoti, tačiau BDSM žaidimų esmė ir yra tie atviri pokalbiai, susitarimai, lūkesčių išsakymas, ir svarbiausia – malonumą turi pajusti abu dalyviai“, – sakė Romantika.lt ekspertai.

Naujokams – švelnesnė forma

BDSM žaidimų formos gali būti kelios: lengvasis BDSM ir kietasis BDSM. Pradedantiesiems jokiu būdu nepatariama pradėti nuo sunkesnės formos.

Lengvam BDSM puikiai tinka akių raiščiai, plunksnų botagėliai, suvaržymas prie lovos, kojų, rankų suvaržymas, žaismingi pliaukštelėjimai, kurie nesukelia skausmo.

Čia puikiai pasitarnauja ir sekso žaislai, klitorio stimuliatoriai, analiniai kaiščiai ir kt., kurie naudojami erzinimui ir malonumo suteikimui. Tai BDSM be jėgos, be skausmo.

Tuo tarpu kietajam BDSM priklauso sudėtingos suvaržymo sistemos, karšto vaško lašinimas ant odos, plakimas mentėmis, botagais ir bizūnais, partnerio žeminimas žodžiais ir t.t.

Į kietojo BDSM žaidimus nereikėtų nerti stačia galva, viską reikėtų pradėti palengva, pamažu. Ekspertai pataria prieš pradedant šiuos žaidimus, daugiau pasidomėti, paskaityti bent keletą straipsnių, perskaityti knygą, pasiklausyti tinklalaidės ar „Youtube“ informacinius video įrašus.

Kiekvienas plakimo įrankis turi savo technikas, kurios užtikrina, kad partneris nebus sužalotas. Niekuomet negalima pliaukštelėti ar suduoti partneriui į akis, inkstus, kaklo sritį, ausis, šonkaulius ir pan. Yra be galo daug informacijos, per kurias vietas saugiausia suduoti, kokiu kampu, ir pan.

Net tempiant už plaukų reikia išmanymo, kad nenukentėtų partneris. Partneriui sukeliamas skausmas turi teikti malonumą, o tai reikalauja nepaprastai didelio Dominanto išmanymo ir atidumo. Tai ypač griežta disciplina ir tyčinis partnerio sužalojimas, prievarta, sveikatos sutrikdymas yra griežtai draudžiama.

Lengvuoju BDSM galima užsiimti tiesiog namuose, jam nereikia didelio pasirengimo – svarbu atviras pokalbis, saugos žodžio susitarimas ir atidumas partneriui. Dauguma erotinių prekių parduotuvėse parduodamų suvaržymo sistemų, antrankių, antkaklių, burnos kaiščių yra itin paprastai naudojami, užsegami lipdukais ar sagtimis, reguliuojamo ilgio, todėl neturėtų kelti sunkumų suvaržant partnerį.

„Tik vertėtų įsiminti, kad tarp suvaržymo įrankio ir suvaržytojo odos liktų bent poros pirštų tarpas, o pastebėjus, jog partnerio oda šąla, mėlsta ar jam ima trūkti oro, tuoj pat išlaisvinti jį. Taip pat niekuomet nereikėtų suvaržyto partnerio palikti vieno kambaryje. Taigi Dominanto ir Nuolankiojo santykių pagrindas yra poreikių tenkinimas, malonumo teikimas, bendravimas ir nuolatinis rūpestis vienas kitu“, – sakė Romantika.lt ekspertai.

Platus priemonių pasirinkimas

Visuomenei laisvėjant, natūralu, kad poros nori išbandyti ką nors naujo. BDSM žaidimai gali padėti išsilaisvinti ir atsiskleisti žmonių kūrybiškumui.

Nebūtina pradėti nuo šiurkščių ir daug pasirengimo, išmanymo reikalaujančių žaidimų, galima tiesiog išmėginti suvaržymą surišant ar surakinant rankas, kojas, partnerį prirakinant prie lovos ar durų, uždengiant akis, užčiaupiant burną – pačioje pradžioje šie žaisliukai ir žaidimai suteiks pakankamai pikantiškumo. O jei toks mylėjimosi ir intymumo būdas patiks, poros galės pasidomėti BDSM žaidimais giliau bei išsamiau.

BDSM naudojamos priemonės gali būti labai įvairios:

Antrankiai: metaliniai, odiniai, pagaminti iš dirbtinės odos, padengti įvairiais paminkštinimais, kailiukais, kad nesužalotų odos, užrakinami užraktais, susegami sagtimis, lipdukais, tarpusavyje sujungti kabliukais ar grandinėmis ir t.t.

Suvaržymo virvės: pagamintos iš natūralaus pluošto, iš švelnaus nailono, būtinai pintos, kad nesitemptų ir per daug neužveržtų odos.

Suvaržymo juostos: įvairaus pločio ir ilgio, limpančios tik prie savęs, bet ne prie suvaržytojo odos ar kūno plaukų.

Suvaržymo sistemos: gali būti tvirtinamos prie lovos, ant durų, kabinamos ant lubų, derinamos viena su kita ir pan. Taip pat yra ir kūno suvaržymo sistemų, kur rankos prirakinamos prie kojų, kojos (ar rankos) praskečiamos specialiais skėtikliais, kurie suvaržytąjį pastato į labai nepatogią padėtį, rankos ar kojos prirakinamos prie kaklo, spenelių ir t.t.

Antkakliai ir pavadėliai: pagaminti iš įvairių medžiagų, tokių kaip oda, dirbtinė oda, metalas, užsegami sagtimis, lipdukais ir pan.

Kaukės ar akių raiščiai: visiškai nepraleidžia šviesos, todėl vienas iš svarbiausių pojūčių (rega) yra laikinai atimama, o tai žadina fantazijas, leidžia visiškai kitaip pajusti partnerio glamones, stimuliaciją, taip pat neleidžia numatyti partnerio veiksmų, o netikėtumo faktorius visuomet jaudina.

Spenelių spaustukai: įvairių formų ir dizainų, reguliuojamo spaudimo, su svareliais ir grandinėlėmis. Tai suteikia ypatingų pojūčių, suplūdęs kraujas į spenelius padaro juos dar jautresniais.

Spenelių, klitorio siurbtukai ir pompos speneliams, krūtims, klitoriui, vaginai: veikia vakuumo principu, suaktyvėjusi kraujotaka stimuliuojamus organus padaro dar jautresniais. Tai leidžia Nuolankųjį saldžiai kankinti balansuojant tarp malonumo ir kančios ribos.

Botagai, bizūnai, mentės: pagaminti iš odos, dirbtinės odos tinkami tiek žaismingiems pliaukštelėjimams, tiek skausmingoms bausmėms. Kai kurie jų gali palikti žymes ant odos. Botago gijos gali būti pagamintos ir iš odos, ir iš dirbtinės odos, ir iš pintų siūlų ar virvių. Šiomis gijomis galima tiek švelniai kutenti ir erzinti, tiek plakti.

Burnos kaiščiai: yra įvairių dydžių ir pagaminti iš įvairių medžiagų (plastiko, silikono, odos ir pan.), neleidžia suvaržytajam šūkauti, todėl prieš tokio tipo žaidimus reikėtų susitarti saugos gestą, kurį atlikus bet koks tolimesnis veiksmas būtų nedelsiant nutrauktas.

Vartenbergo ratukai: tai medicininiai įrankiai, tačiau važiuojant juo partnerio oda puikiai tarnauja suteikiant malonumą ir/ar aštrų skausmą.

Penio narvai: pagaminti iš metalo arba plastiko, jų esmė – neleisti peniui pasiekti pilnos erekcijos, todėl jausdamas susijaudinimą, vyras jaus didelį diskomfortą.

Elektrostimuliatoriai: elektrostimuliatoriais gali būti ir vibratoriai, ir analiniai kaiščiai, ir klitorio stimuliatoriai, ir masažuokliai, ir netgi penio narvai. Elektros impulsai pasiekia giliausiuose raumenų sluoksniuose esančias nervų šakneles, todėl tai kartu yra ir saldus skausmas, ir neapsakomas malonumas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.