7 dalykai, kuriais nederėtų dalintis „Facebook“

Jeigu naudojatės internetu (o jei ne, tai aš nesuprantu, kaip jūs skaitote šį tekstą), jūs, be abejo, pastebėjote, kad yra gana daug žmonių, kurie deramai nesugeba juo naudotis. Žmonių padermė privalo prisiimti dalį kaltės už išsakomas kvailystes tiek internete, tiek kitoje viešojoje erdvėje, tačiau be viso to dar atrodo, kad yra esminių spragų mūsų socialinės žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingume.

Kad netektų graužtis nagų, prieš skelbdami naują pranešimą „Facebook“ pagalvokite, ar jis nesukels problemų.<br>123rf nuotr.
Kad netektų graužtis nagų, prieš skelbdami naują pranešimą „Facebook“ pagalvokite, ar jis nesukels problemų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2014, 3:10 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:59 PM

Taigi prieš įkeldami kažkokį vaizdo klipą, memą ar asmenukę į „Facebook“ (ar į „Twitter“, „Instagram“, „Tumblr“, „Snapchat“), paklauskite savęs, ar ta medžiaga atitinka vieną ar keletą iš žemiau nurodytų kriterijų. Galbūt tai padės apsisaugoti nuo ateityje galinčių užgriūti bėdų?

1) Tai yra jūsų padaryto nusikaltimo įrodymas

Jau nebebūna nė dienos, kad neišgirstume kokios nors istorijos apie kvailus vagis, atsitiktinai demaskavusius save – tarkim, nusifotografavusius pavogtu telefonu (kažin, ar verta tuo girtis). Mes suprantame, kad jums malonu žaisti su neteisėtai gautu žaisliuku, tačiau vienas iš nuostabių dalykų, susijusių su išmaniaisiais telefonais, yra tas, kad jie gali būti prijungti prie debesijos paslaugų. O jei „iCloud“ nesugeba užtikrinti, kad prieš telefono objektyvą apsinuoginusi Jennifer Lawrence jaustųsi saugiai, kokių vilčių galite turėti jūs?

Taip pat pasistenkite nepateikti įrodymų, kad jūs priklausote kokiai nors gaujai, auginate kanapes, duodate nepilnamečiams svaigalų ar kankinate gyvūnus.

2) Neapykantą kurstančios kalbos

„Facebook“ nėra Kukluksklano sueiga, nepriklausomai nuo to, kiek baltaodžių jį mėgsta. Ir, patikėkite mumis, svaidydamiesi juodaodžiams užgauliais žodžiais iš „n“ raidės jūs niekam nepadarysite įspūdžio, nebent kokiam nors tulžingam nusenusiam savo dėdulei.

Tiesą sakant, su kiekvienu beprasmišku, bjauriu komentaru vis daugiau jūsų „draugų“ tyliai jus blokuos, kad negalėtumėte pasirodyti jų naujienų juostoje, kol vieną gražią dieną jūsų nirtulys pavirs aidu tyruose, be jokio atsako – ir tai yra pati geriausia bausmė, kokią tik galime įsivaizduoti. Be to, visa tai atskleidžia, kad jums tiesiog trūksta pasitikėjimo savimi.

3) Pernelyg asmeninė informacija

Štai keletas pranešimų pavyzdžių, kurie gražiai įsikomponuoja internete: baigiau mokyklą, susižadėjau, vedžiau (ištekėjau), gimė kūdikis, vykstu atostogauti, susiradau naują darbą (žinoma, jeigu apie tai jau žino dabartinis jūsų bosas), nusipirkau namą, baigiau spręsti kryžiažodį...

Keli dalykai, kuriuos derėtų viešinti mažiau: netikėta mirtis, pažįstamas važiuoja į reabilitacijos centrą, būsimų jūsų skyrybų detalės, privataus darželio, kurį lanko jūsų vaikas, aštri kritika.

Komentuoti tokius dalykus viešoje erdvėje beveik niekada nepridera – juk jūs neišdrįstumėte rėkti apie tai centrinėje miesto aikštėje, tiesa?

4) Galite sulaukti dviprasmiškų „Patinka“ paspaudimų

Prekių ženklai ir naujienų portalai tai daro dažniau nei žmonės, nepaisant to, pasistenkite nesudaryti įspūdžio, jog viešinate tragediją tam, kad patrauktumėte dėmesį ir susilauktumėte „like'ų“. Visada atminkite, kad „Patinka“ ir „Dalintis“ paspaudimai yra didelės vertės dalykai tik interneto voratinklio apraizgytoje jūsų pačių galvoje, o žmogaus gyvenimo, koks jis bebūtų, neliečiamybė neabejotinai persveria galimybę „nugalėti“ bet kokios žiniasklaidos brūzgynuose, kuriuose jūs atsidūrėte tuo metu.

Norite tikėkite, norite – ne, bet vidutinio žmogaus emocinis diapazonas siekia kur kas toliau už aukštyn pakelto nykščio spaudinėjimus ar apsisprendimą to nedaryti.

5) Tai susiję su žmogumi, kuris nenorėtų, kad informacija būtų viešinama

Kiti jūsų artimos aplinkos žmonės gali turėti kitokį požiūrį į asmens privatumą, skirtingai negu jūs – atsipalaidavęs, nesukantis sau galvos dėl ateities ir ką apie jus pagalvos kiti.

Padarykite jiems paslaugą ir pats paklauskite, ar jie sutiktų, kad jūs paviešintumėte su jais susijusią medžiagą. Netgi draugiškas pajuokavimas gali atrodyti kaip kibernetinis chuliganizmas ir staiga virsti niekam nereikalinga drama.

Dėl tos pačios priežasties savo „Facebook“ sienoje geriau neturėti karštų diskusijų, kur atsitiktiniai internautai gali užsukti pasmalsauti, įpilti alyvos į ugnį ar padaryti jos momentinę ekrano kopiją ir įkelti į „Reddit“ vien dėl pramogos.

6) Dėl to galite netekti darbo (arba jo negauti)

Juk neitumėte į darbo pokalbį nusigrimavęs afroamerikiečiu ir garsiai siurbčiodamas kavą iš vienkartinio puodelio? Todėl patartume tokio elgesio nedemonstruoti ir „Facebook“. Kaip manote, kodėl? Paskutinis jus samdęs asmuo, taip pat ir būsimas jūsų darbdavys, irgi naudojasi šiuo socialiniu tinklu. Gal ir nesąžininga, kad darbdaviai, priimdami sprendimą dėl darbuotojo samdymo, atsižvelgia į tai, kad matė žmogų geriant alkoholį ar vartojant narkotikus, tačiau niekas jiems šito negali uždrausi.

O jeigu esate mokytojas, galimas daiktas, kad norėsite vengti socialinės žiniasklaidos apskritai, kadangi jūsų mokiniai neabejotinai panaudos ją prieš jus.

7) Tai sąmoningai nuteikia priešiškai arba yra kvaila

Galbūt prisimenate 14-metį Pensilvanijos berniuką, kuriam dabar gresia dveji metai kalėjimo už oralinio sekso imitaciją su Jėzaus statula? Tik įsivaizduokite: jeigu jis būtų turėjęs geresnį humoro jausmą, jis nebūtų tapęs „pašaru“ melagingam filmo„War on Christianity“ (Karas su krikščionybe) pasakojimui, kurį „Fox News“, atrodo, entuziastingai siekė paskleisti.

Tokiais atvejais geriausias būdas yra pamėginti pabūti savo močiutės kailyje ir nuspręsti, ar ji pritartų tam, ką jūs darote. Ne? Tada tą medžiagą ištrinkite. Arba paslėpkite juodraščiuose. Ir galėsite ramiai žaisti beprasmius žaidimus užuot atsiprašinėję už savo neapgalvotus veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.