I.Laursas atskleidė, kodėl investavo į žaislų 3D spausdinimą

Verslininkas Ilja Laursas įsitikinęs, kad trimačio spausdinimo technologija ateityje pakeis daugelio produktų gamybą. „Sunku būtų rasti fizinį objektą, kurio ateityje nebus įmanoma atspausdinti“, – teigia jis. Pirmiausia pokyčiai pasieks žaislų ir papuošalų rinkas. Būtent į tokio pobūdžio startuolius investuoja I.Laurso įkurtas fondas „Nextury Ventures“.

Žaislai, I.Laurso nuomone, bus pirmoji rinka, kurią iš pagrindų pakeis 3D spausdinimo technologija.<br>D.Umbraso nuotr.
Žaislai, I.Laurso nuomone, bus pirmoji rinka, kurią iš pagrindų pakeis 3D spausdinimo technologija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

May 7, 2015, 6:45 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 3:45 PM

Dar pernai skelbta, kad „Nextury Ventures“ investavo į 3D personalizuotų žaislų pradedančiąją įmonę „Toyze“. Ketvirtadienį konferencijoje „Login 2015“ pranešimą skaitęs I.Laursas užsiminė, kad sekanti jų investicija bus susijusi su 3D spausdinimo būdu gaminamais papuošalais. „Mes tikime, kad laukia didelis susidomėjimas tokiais daiktais“, – teigė verslininkas.

Kol kas jis negalėjo atskleisti, kokia tai įmonė, tačiau žadėjo, kad detalesnė informacija bus pateikta artimiausiais mėnesiais.

Anot jo, eiliniams žmonėms priimti bei įsisavinti naujoves prireikia maždaug 7 metų. Tai yra ir standartinis investuotojų įvertinamas laikas naujovėms, kurios ateityje gali tapti masinėmis.

Būtent tokia šiuo metu yra 3D spausdinimo rinka: susidomėjimas ja pamažu auga, tačiau prireiks dar ne vienerių metų tam, kad tai taptų masiniu reiškiniu. O jau tada...

„Prieš penkerius metus 3D spausdintuvu pagaminti daiktai atrodė lyg sudėti iš LEGO detalių, spausdinimo raiška buvo prasta. Tačiau jau dabar situacija smarkiai pasikeitusi: šių daiktų kokybė labai gera ar net puiki“, – teigė I.Laursas.

Kokybė gerėja, o patys spausdintuvai pinga ir tampa prieinami eiliniams vartotojams. Jau dabar galima už kelis šimtus eurų įsigyti nedidelį, patrauklaus dizaino, lengvai naudojamą 3D spausdintuvą, kuris tiks nedidelių objektų gamybai. Pavyzdžiui, žaislų.

Tai, verslininko nuomone, bus pirmoji rinka, kurią iš pagrindų pakeis naujoji technologija. Iš vienos pusės, prekių ženklų savininkams nebereikia skirti didžiulių investicijų į žaislų gamybą, platinimą – visa tai tampa kur kas paprasčiau ir pigiau. O ir vartotojams patogiau: jie ne tik gali akimirksniu užsisakyti pageidaujamą žaislą, bet ir jį personalizuoti. Pavyzdžiui, pasigaminti supermeno ar žmogaus-voro figūrėlę su savo veidu.

Manote, žaislų rinka – smulkus grobis? Anaiptol. I.Laursas pateikė paprastą pavyzdį: iš „Žvaigždžių karų“ prekės ženklo buvo uždirbta per 27 mlrd. dolerių, o didžiausią šio pyrago dalį sudarė pajamos iš žaislų pardavimų (12 mlrd. dolerių).

„Didelė problema šiuo metu – turinio trūkumas. Nėra ką spausdinti, nėra turinio, – sakė verslininkas. – Tai bus svarbus faktorius artimiausiais metais ir mes matome dideles galimybes.“

Kita rinka, kurios laukia pokyčiai, – papuošalai. Jau dabar iš aukso, sidabro ir kitų metalų 3D spausdinimo būdu gaminami pirmieji papuošalai, kurie kokybe nenusileidžia originalams. Maža to, 3D spausdinimas leidžia sukurti tokias figūras, kokias įprastu būdu pagaminti yra itin sudėtinga ar net neįmanoma.

„Tokių papuošalų kokybė ir kaina bus identiškos, tik 3D spausdinimas leis juos personalizuoti pagal savo poreikius“, – sakė I.Laursas.

Anksčiau buvo galima spausdinti objektus tik iš plastiko, tačiau dabar medžiagų asortimentas gerokai didesnis: įvairios plastikų atmainos, metalai, keramika, netgi maistas. Taigi 3D spausdinimas ateityje atneš pokyčių į pačias įvairiausias gamybos sritis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.