„Google Maps“ kvailioja: A. Zuoką galima rasti Lukiškių kalėjime

Paieškos sistemos „Google“ automatinis algoritmas iškrečia įvairiausių pokštų, o naujausias jų – tai, kad šios kompanijos žemėlapių tarnyba „Google Maps“ buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko siūlo ieškoti Lukiškių kalėjime.

„Google“ žemėlapių tarnyba pateikia dvi vietas, kur būtų galima rasti A.Zuoką: VRK ir Lukiškių kalėjimas.<br>„Google Maps“ nuotr.
„Google“ žemėlapių tarnyba pateikia dvi vietas, kur būtų galima rasti A.Zuoką: VRK ir Lukiškių kalėjimas.<br>„Google Maps“ nuotr.
„Google“ žemėlapių tarnyba pateikia dvi vietas, kur būtų galima rasti A.Zuoką: VRK ir Lukiškių kalėjimas.<br>D.Umbraso nuotr.
„Google“ žemėlapių tarnyba pateikia dvi vietas, kur būtų galima rasti A.Zuoką: VRK ir Lukiškių kalėjimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-05-22 20:21, atnaujinta 2017-11-27 06:36

Kad „Google Maps“ galima ieškoti ne tik konkrečių vietovių, bet ir žmonių, pastebėjo užsienio žurnalistai. Vienais atvejais sistema pateikia to asmens esamą ar buvusią darbovietę, kitais – susieja jį su vietomis, kur jis yra lankęsis ar apie kurias jis yra išsakęs nuomonę socialiniuose tinkluose.

Todėl, pavyzdžiui, Dalios Grybauskaitės žemėlapių tarnyba siūlo ieškoti Prezidentūroje, Algirdo Butkevičiaus – Vyriausybėje, pramogų pasaulio atstovų – naujienų portaluose (nes juose dažniausiai yra minimi).

Kur, žemėlapių tarnybos nuomone, būtų galima rasti A.Zuoką? Pateikiamos dvi vietovės: Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ir Lukiškių kalėjimas. Kodėl sistema priėjo tokias išvadas?

Paprasta: „Google Maps“ algoritmas vadovaujasi panašia logika, kaip ir pati paieškos sistema. Įvedus raktažodį, kurio nėra žemėlapių tarnyboje (t.y. ne vietovės pavadinimą), atsižvelgiama į „Google“ paieškos variklio rezultatus.

Taigi nieko nuostabaus, kad A.Zuokas susietas su VRK – politikas ne sykį kėlė savo kandidatūrą įvairiuose rinkimuose. Su Lukiškių kalėjimu situacija įdomesnė. Ir panašu, kad dėl tokios situacijos gali būti kaltas pats politikas.

Šių metų balandžio pirmąją viename tinklalapyje buvo paskelbta naujiena pavadinimu: „Kita A. Zuoko stotelė – Lukiškės“. Joje rašoma, esą politikui buvo pasiūlyta vadovauti Lukiškių kalėjimo iškėlimo projektui, o situaciją komentuoja pats A.Zuokas. Vėliau paskelbtas ir šios „žinios“ paneigimas – tai buvo tik balandžio 1-osios pokštas.

Internete apstu ir kitų straipsnių, kuriuose minimi A.Zuokas ir Lukiškių kalėjimas. Panašu, kad būtent dėl to „Google“ paieškos algoritmas politiką susiejo su įkalinimo įstaiga.

Susisiekti su A.Zuoku Lrytas.lt žurnalistui nepavyko.

Beje, dėl panašios priežasties „Google Maps“ žemėlapių tarnyba JAV Baltuosius rūmus laikė „nigerio namais“. https://it.lrytas.lt/ismanyk/google-zemelapiai-jav-baltuosius-rumus-laiko-nigerio-namais.htm

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.