Priešai sukirto rankomis: laikmenų mokesčiai mažės

Mokesčių už visų rūšių atminties laikmenas ir jas turinčius įrenginius prieš ketverius metus išsireikalavę autorių teisių gynėjai švelnina toną: dabar jie jau sutinka, kad šių mokesčių tarifai pernelyg išpūsti. Su autorių gynėjais bendrą kalbą rado ir asociacija „Infobalt“, kuri anksčiau šiaušėsi vien prieš šią idėją.

Anksčiau maksimali USB atmintinės talpa galėjo siekti 512 MB, o šiuo metu jau galima įsigyti ir tokių atmintinių, kurių talpa siekia 1 TB.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anksčiau maksimali USB atmintinės talpa galėjo siekti 512 MB, o šiuo metu jau galima įsigyti ir tokių atmintinių, kurių talpa siekia 1 TB.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 24, 2015, 9:33 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 3:51 AM

Šiandien Seime bus svarstomi nauji už tuščias laikmenas ir įrenginius kūrėjams mokamo kompensacinio atlyginimo tarifai. Seime užregistruotos jų pokyčius numatančios Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos, kurios buvo parengtos atsižvelgiant į spartų technologinį progresą.

„Anksčiau maksimali USB atmintinės talpa galėjo siekti 512 MB, o šiuo metu jau galima įsigyti ir tokių atmintinių, kurių talpa siekia 1 TB. Vis didesnės talpos laikmenų pageidauja vartotojai, norintys patogiai saugoti vis didesnius duomenų kiekius, mėgautis vis geresnės kokybės garso ir vaizdo medžiaga. Tai reiškia, kad prieš kelerius metus patvirtintas tuščių laikmenų ir įrenginių, už kuriuos turi būti mokamas kompensacinis atlyginimas, sąrašas ir jame įtvirtinti tarifai nebeatitinka realybės“, – sakė „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka.

Tuščių laikmenų ir įrenginių, už kuriuos turi būti mokamas kompensacinis atlyginimas, sąrašas bei mokesčių tarifai turėjo būti peržiūrimi kas dvejus metus. Tačiau nuo 2012-ųjų tai taip ir nebuvo atlikta.

Dabar Seime įregistruotą parlamentarų iniciatyvą palaiko tiek verslo, tiek autorių atstovai. Be to, „Infobalt“ ir Lietuvos gretutinių teisių asociacija (AGATA) kartu su kolegomis iš LATGA skelbia planuojančios pasirašyti bendradarbiavimo sutartį.

„Kai kurioms laikmenoms bus taikomas mažesnis tarifas nei iki šiol. Tačiau auganti laikmenų rinka, naujas ir aiškus reglamentavimas, glaudus menininkus atstovaujančių asociacijų ir verslo atstovų bendradarbiavimas leis efektyviai rinkti ir paskirstyti kompensacinį atlyginimą“, – sako Agnė Masalskytė, AGATA direktorė.

Pavyzdžiui, neintegruotoms atmintiems kortelėms ir USB atmintinėms, kurių talpa nesiekia 8 GB, siūloma taikyti 0,14 Eur mokestį, o toms, kurių talpa 8 GB, siūloma taikyti 0,29 Eur mokestį. Šiuo metu tokio dydžio mokesčiai taikomi atmintinėms, kurių talpa atitinkamai yra mažesnė nei 1 GB ir svyruoja nuo 1 iki 2 GB.

Už 16–32 GB talpos atminties kortelę ar USB raktą siūloma rinkti 0,58 Eur mokestį (šiuo metu joms pritaikytas 2,16 Eur tarifas).

Didžiausios talpos (256 GB ir daugiau) atminties korteles ir USB atmintines siūloma apmokestinti 2,89 Eur.

Iki šiol 250–500 GB išorinių kietųjų diskų pirkėjai turėjo papildomai susimokėti beveik 2,5 Eur, o priėmus įstatymo pakeitimus mokestis sumažėtų iki 1,44 Eur. Perkant didesnį nei 3 TB kietąjį diską bus taikomas 4,34 Eur mokestis.

Taip pat siūloma keisti kompensacinio atlyginimo, mokamo už skaitmeninius ir analoginius garso ir vaizdo leistuvus, mobiliuosius telefonus, televizorius ir TV imtuvus (priedėlius) su atminties įtaisu bei garso ir vaizdo įrašymo funkcija, tarifus.

Skirtingų sektorių atstovai sutaria, kad tikslinga planšetinius kompiuterius ir žaidimų konsoles sąraše išskirti į atskirą įrenginių pogrupį ir jam taikyti 4,34 Eur tarifą, o asmeniniams kompiuteriams – 5,79 Eur mokestį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.