Į Lietuvos bankus nusitaikė pavojingas virusas

Kenkėjiška programa „Dridex“ taikosi į Baltijos šalių bankus. Bendrovės IBM specialistai nustatė, kad pastaraisiais mėnesiais šis virusas atakavo bent tris bankus Lietuvoje, taip pat daugiau nei 20 taikinių Latvijoje, tris Estijoje ir vieną Ukrainoje.

„Dridex“ nutaikytas į internetinės bankininkystės naudotojus.<br>123rf nuotr.
„Dridex“ nutaikytas į internetinės bankininkystės naudotojus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2016, 11:02 AM, atnaujinta May 12, 2017, 8:10 AM

Kaspersky Lab“ vyriausiasis virusų analitikas Olegas Kuprejevas teigė, kad ši kenkėjiška programa aptinkama kaip „Worm.Win32.Cridex“ dar nuo 2011 m. lapkričio.

Virusas, priskiriamas prie bankinių „Trojos“ virusų šeimos, daugiausia plito JAV, Europoje ir Australijoje. Tačiau pastaruoju metu jo geografija pasikeitė.

„Nuo šių metų pradžios „Kaspersky Lab“ produktai aptiko ir sustabdė šios kenkėjiškos programos darbą apie 1 proc. Lietuvos, Latvijos ir Estijos naudotojų įrenginiuose, – sakė O.Kuprejevas. – „Dridex“ nutaikytas į internetinės bankininkystės naudotojus. Jis taiko išpuolio „MiTB“ (angl. Man in The Browser) principą, kai nusikaltėliai aukos naršyklėje pakeičia teisėto banko puslapio turinį. Tai leidžia virusui vogti prisijungimo naudotojų duomenis ir slaptažodžius, taip pat vykdyti vagystes tiesiogiai iš internetinės bankininkystės paskyrų.“

Skirtingai nei kitos bankinės kenkėjiškos šeimos, „Dridex“ neturi išskirto komandinio centro ir priskiriamas prie vadinamojo „piringo“ virusų-botnetų, t.y. yra kelių lygių, kuriuose yra kontrolės centrai, maršrutizatoriai ir darbo mazgai. Tai užtikrina aukštą šios šeimos išgyvenimo laipsnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.