IBM žada dirbtinio intelekto revoliuciją

Programos, paremtos giliojo mokymosi metodu, yra šių laikų dirbtinio intelekto (DI) variklis. Dauguma jų buvo palaikomos įprasta kompiuterine įranga. Tačiau dabar situacija turėtų pasikeisti.

IBM nustatė, kad giliojo mokymosi algoritmai gali būti palaikomi į smegenis panašia mikroschema.<br>AFP/Scanpix nuotr.
IBM nustatė, kad giliojo mokymosi algoritmai gali būti palaikomi į smegenis panašia mikroschema.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Robotika.lt

Nov 23, 2016, 10:23 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:34 AM

Didžiosios kompanijos – „Google“ ir „Intel“ – vis daugiau dėmesio skiria tam, kad būtų sukurtos mikroschemos, skirtos būtent „giliajam mokymuisi“. Kompanija IBM jau išbando mikroschemą „TrueNorth“, kuri paremta žmogaus smegenų veikimu.

Giliojo mokymosi galimybės slypi algoritmuose, kuriuos sudaro simuliuojami silicio neuronai. Dirbtinių neutronų tinklai gali apdirbti itin didelius duomenų srautus ir tokiu būdu gerinti savo sugebėjimus. Pavyzdžiui, atpažinti žmonių veidus, išmokti kalbas ir pan. Dauguma „Google“, „Facebook“, „Amazon“ ar „Microsoft“ produktų naudoja tokius algoritmus.

IBM atliko tyrimus ir nustatė, kad giliojo mokymosi algoritmai gali būti palaikomi į smegenis panašia mikroschema. „TrueNorth“ dizainas turi padėti neuromorfinėms mikroschemoms geriau atkartoti žmogaus smegenis.

Taip pat teigiama, kad mikroschema bus kur kas energetiškai efektyvesnė ir naudos apie 70 milivatų energijos.

„Mūsų atradimas gali atversti naują puslapį tobulinant giliojo mokymosi algoritmus ir jų efektyvumą“, – sakė „IBM Research-Almaden“ mokslininkas Dharmendra Modha.

Tiesa, mokslininkų teigimu, tokios smegenis kopijuojančios mikroschemos bus naudingos tik tada, kai pavyks visiškai įrodyti jų naudą giliojo mokymosi procese, o to padaryti kol kas nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.