„Nokia“ padavė „Apple“ į teismą

Suomijos bendrovė „Nokia“ pateikė prieš JAV technologijų milžinę „Apple“ kelis teisminius ieškinius dėl 32 technologijų patentų teisių pažeidimų, pranešama bendrovės tinklalapyje.

Praėjusiame dešimtmetyje „Nokia“ buvo viena didžiausių mobiliųjų telefonų gamintojų pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Praėjusiame dešimtmetyje „Nokia“ buvo viena didžiausių mobiliųjų telefonų gamintojų pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 9:25 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:19 PM

Savo pareiškime „Nokia“ tvirtina valdanti tris intelektinės nuosavybės portfelius. Taip pat pabrėžiama, kad jos nuosavybei tenka dešimt tūkstančių patentų, susijusių su daugybe technologijų, naudojamų šiuolaikiniuose išmaniuosiuose telefonuose ir planšetėse.

„Nuo tada, kai buvo pasirašyta sutartis dėl licencijavimo, sudaryta 2011 metais ir taikoma kai kuriems iš „Nokia Technologies“ patentams, „Apple“ atmeta „Nokia“ siūlymus licencijuoti ir kitas užpatentuotas technologijas, naudojamas daugelyje bendrovės produktų“, – tvirtinama Suomijos bendrovės pareiškime.

„Nokia“ pažymi, kad po daugelį metų trukusių derybų su „Apple“ ji ketina ginti savo teises teisme.

„Nokia“ ieškiniai pateikti trims teismams Vokietijoje ir vienam Teksase (JAV). Kompanija skundžiasi dėl patentų, susijusių su ekranais, vartotojo sąsaja, programine įranga, antenomis, mikroschemomis ir vaizdo įrašų kodavimu, pažeidimų.

Antradienį „Apple“ ėmėsi teisminių veiksmų prieš „Acacia Research“ ir „Conversant Intellectual Property Management“, kaltindama šias kompanijas surengus sąmokslą su „Nokia“ tam, kad ištrauktų daugiau pinigų iš „Apple“.

2009–2011 metais tarp šių kompanijų vyko intensyvūs ginčai dėl patentų. Tuo metu „Nokia“ buvo viena didžiausių telefonų gamintojų pasaulyje, tačiau „Apple“ su „iPhone“ sparčiai veržėsi į šią rinką.

Galiausiai abi kompanijos susitaikė, „Apple“ suomiams išmokėjo neskelbiamą vienkartinę išmoką ir sutiko toliau mokėti patentų mokesčius, kad galėtų naudotis „Nokia“ technologijomis.

2014-aisiais „Nokia“ pardavė savo mobiliųjų telefonų verslą „Microsoft“ korporacijai. Pastaroji tuo pasinaudoti nesugebėjo, o anksčiau šįmet paskelbta, kad išmanieji telefonai su „Nokia“ prekės ženklu į prekybą sugrįš pirmajame 2017 metų pusmetyje. Juos gamins naujai įsteigta suomių kompanija HMD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.