Teismas „Linkomanijos“ byloje paskelbė sprendimą. Piratams jis nepatiks

Autorių teisių gynėju kova su pagrindiniu Lietuvos piratinio turinio šaltiniu – torrentų svetaine Linkomanija.net – per visą teismų istoriją pasiekė pirmąją apčiuopiamą pergalę: pirmadienio vakarą Lietuvos apygardos teismas paskelbė sprendimą, kad mobiliojo ryšio operatoriai Lietuvos interneto paslaugų teikėjai UAB „Bitė Lietuva“, AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, UAB „Init“, UAB „Cgates“, UAB „Balticum TV“, UAB „Penkių kontinentų komunikacijos centras“ ir „UAB „Telia Lietuva“ privalės savo priemonėmis apriboti savo vartotojų prieigą prie svetainės Linkomanija.net

Vilniaus apygardos teismas įpareigojo didžiausius Lietuvos ryšio operatorius apriboti vartotojų prieigą prie svetainės Linkomanija.net<br>T.Bauro nuotr.
Vilniaus apygardos teismas įpareigojo didžiausius Lietuvos ryšio operatorius apriboti vartotojų prieigą prie svetainės Linkomanija.net<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2017, 4:40 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 8:43 AM

Teismas priteisė atsakovams apmokėti ir bylinėjimosi išlaidas, kurios siekia 8811 eurų. 

Sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos apeliaciniam teismui prie Vilniaus apygardos teismo.

Pasak teisėjo Vytauto Zeliankos, į bylą neįtrauktos tokios trečiosios šalys, kaip „Linkomanijos“ valdytojas ir naudotojai, kurie galimai naudojasi platforma nepažeisdami autorių teisių. Tokie asmenys gali kreiptis į teismą privačia tvarka.

„Iš tiesų mus nudžiugino toks teismo sprendimas, manome kad teismas teisingai įvertino faktines aplinkybes ir pasirėmė užsienio šalių teisiniais principais, Europos Teisingumo Teismo praktika ir priėmė teisingą sprendimą. Sveikiname“, - iškart po posėdžio komentavo ieškovo – asociacijos LATGA – atstovas, advokatas Andrius Iškauskas. 

Paklaustas, ar LATGA gali pateikti apvyzdžių, kai toks techninis blokavimas buvo sprendimas buvo sėkmingas, A. Iškauskas atsakė: „Byloje mes rodėme Portugalijos ir Didžiosios Britanijos atvejus, kai po blokavimo jų vartojimas, srautas sumažėjo, jei neklystu, apie 70%. Tai yra labai geras rezultatas. Taip, mes suprantame, kad dalis atkaklių piratų ras būdų kaip blokavimą apeiti, bet tai nereiškia, kad mes išvis neturime kovoti. Jei 70% - ar net ir mažiau procentų vartotojų nustoja naudoti šį nelegalų resursą, tai yra labai didelis pasiekimas“.

„Telia Lietuva“: labai tikėtina, kad skųsime teismo sprendimą

„Teismo sprendimas mūsų nestebina, tai buvo viena iš galimų prielaidų. Šiuo metu analizuojame sprendimą ir labai tikėtina, kad jį skųsime aukštesnės instancijos teismui, nes ginčas yra sudėtingas, ši byla gali būti precedentinė ir turėti įtakos turinio blokavimui internete. Tai apima ir galimą saviraiškos bei žodžio laisvės ribojimą“, – lrytas.lt sakė vieno iš ieškovų – UAB „Telia Lietuva“ –  atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis. - „Vertiname racionalią teismo poziciją, kad interneto paslaugų tiekėjai atlieka tik išskirtinai techninį vaidmenį, o prieigos ribojimo sąnaudos perkeliamos ieškovui, tai yra asociacijai LATGA.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.