Šiais laikais tai vis dar vyksta: laukinėje gentyje nužudytas misionierius

Pranešama, kad izoliuotoje saloje Bengalijos įlankoje tarp Indijos ir Minamaro gyvenančioje medžiotojų-rinkėjų bendruomenėje buvo nužudytas JAV turistas.

 John Allen Chau (dešinėje) buvo nušautas lanku.<br>  AP nuotr.
 John Allen Chau (dešinėje) buvo nušautas lanku.<br>  AP nuotr.
 2004 m. buvo užfiksuotas šis kadras, kaip Šiaurės Sentinelo salos gentis bando strėlėmis nubaidyti sraigtasparnį.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 2004 m. buvo užfiksuotas šis kadras, kaip Šiaurės Sentinelo salos gentis bando strėlėmis nubaidyti sraigtasparnį.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Šiaurės Sentinelų salos gyventojai gina savo pakrantę.<br> Christian Caron nuotr.
 Šiaurės Sentinelų salos gyventojai gina savo pakrantę.<br> Christian Caron nuotr.
  John Allen Chau (dešinėje) buvo nušautas lanku.<br> AP nuotr.
  John Allen Chau (dešinėje) buvo nušautas lanku.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 21, 2018, 11:00 PM, atnaujinta Nov 21, 2018, 11:38 PM

Kaip valdžios atstovai patvirtino AFP ir „Reuters“, 27 metų John Allen Chau buvo nušautas lanku, kai praėjusią savaitę nelegaliai atvyko į Šiaurės Sentinelų salą.

Draudimas svetimiesiems įžengti į salą galioja iš pagarbos vietinių gyvenimo būdui o taip pat siekiant apsaugoti juos nuo industrinio pasaulio ligų, rašo „IFL Science“. Tačiau vyras sumokėjo žvejams, kad šie atplukdytų jį arčiau salos lapkričio 16 d., ir atsiskyręs nuo žvejų, vyras toliau tęsė kelionę nuosava kanoja.

Pasak vietinės žiniasklaidos šaltinio, amerikietis į salą vyko kaip misionierius – nešti Kristaus žodžio.

„Į jį pataikė strėlė, bet jis ir toliau ėjo, – pasakoja vienas šaltinis, kurį cituoja AFP. – Žvejai matė, kaip genties žmonės bando užnerti kilpą jam ant kaklo ir galiausiai nusitempia kūną. Žvejai išsigando, bet kitą rytą grįžo ir pakrantėje rado amerikiečio kūną“.

Indijos policija sulaikė septynis žvejus, kurie padėjo vyrui nuvykti į salą – nes bent jau teoriškai sala priklauso Indijai.

„Tokia tragedija niekada neturėjo nutikti. Indijos valdžia turėtų rūpintis sala ir jos gyventojais – tiek dėl jų pačių saliečių, tiek dėl išorinio pasaulio gyventojų, – sako „Survival International“ direktorius Stephenas Corry. – Bet vietoje to valdininkai sušvelnino draudimus, saugančius Sentinelo gyventojus nuo išorinių turistų, kas neabejotinai pasiuntė netinkamą žinutę“.

Sentinelų salos gyventojai laikomi viena labiausiai izoliuotų genčių šiuolaikiniame pasaulyje. Jie gyvena daugmaž Manheteno dydžio saloje 55 000 metų. Manoma, kad salos bendruomenę sudaro mažiau nei 100 individų, kurie gyvena mažesnėmis grupėmis.

Saliečiai kelis kartus agresyviai parodė savo nenorą patirti kontaktą su likusiu pasauliu. Paskutinį kartą jie sraigtasparnius, pasiųstus įsitikinti ar po 2004 m. žemės drebėjimo salos gyventojams nereikia pagalbos, pasitiko strėlėmis – tai buvo užfiksuota ir nuotraukoje.

Kai 2006 m viena žvejų valtis atsitiktinai pridreifavo per arti salos kranto, du laive buvę žvejai buvo nužudyti.

„Jei jų žemės nesaugomos, tokios gentys, kaip Šiaurės Sentinelo saloje, susiduria su katastrofomis, – sako S.Corry. – Tikiuosi, ši tragedija Indijos valdžiai suveiks kaip aliarmas – ir jie užtikrins pakankamą Andamanų salų genčių teritorijos apsaugą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.