Penktadienio naktį Žemę bombardavo elektromagnetinės dalelės

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Žemę vėl perliejo iš Saulės atkeliavusių elektromagnetinių dalelių banga. Tik šįkart ji buvo dar silpnesnė, nei nutikusi prieš dvi savaites.

 Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Žemę vėl perliejo iš Saulės atkeliavusių elektromagnetinių dalelių banga.<br> NASA iliustr.
 Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Žemę vėl perliejo iš Saulės atkeliavusių elektromagnetinių dalelių banga.<br> NASA iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-05 08:22

Didžiausią stiprumą (Kp 4) audra buvo pasiekusi tarp vidurnakčio ir 6 valandos ryto Lietuvos laiku – o nuo tada ėmė silpti ir iki 15 val. aktyvumas tik mažės, o nuo tada iki šeštadienio vidurnakčio sieks beveik minimumą. Šiek tiek didesnis elektromagnetinių dalelių gūsis pasieks Žemę sekmadienį, 9-12 val – bet ir jis bus labai silpnas.

Tai – pačios žemiausios klasifikacijos (G0-G1, kai aukščiausia klasifikacija – G5) geomagnetinė audra, prie tokio Saulės aktyvo kaip šį savaitgalį, mūsų platumoje net nematyti Šiaurės pašvaistės – ji plika akimi matoma tik nuo daugmaž Kp 7 (nors fotoaparatu su ilgu išlaikymu ją galima užfiksuoti ir prie žemesnio Kp indekso).

Tokia kaip šios nakties geomagnetinė audra žmonių sveikatai ir savijautai jokios įtakos neturi, elektronikai – taip pat. Efektas jautresniems žmonėms gali pasijusti tik nuo Kp 7 ar dar aukštesnio Kp indekso – bet tokios audros mūsų platumoje nutinka pakankamai retai.

Paskutinė tikrai stipri geomagnetinė audra Žemėje siautė 2015 birželio 22-23 d, jos klasifikacija siekė G4.

Viena didžiausių užfiksuota elektromagnetinių audrų nutiko 1859-aisiais metais – ji buvo tokia stipri, kad Europoje ir Šiaurės Amerikoje sutrikdė telegrafo darbą, o keli telegrafistai, tuo metu bandę dirbti telegrafo įrenginiais, net patyrė elektros smūgius. Įdomu tai, kad panašaus stiprumo saulės pliūpsnis nutiko ir 2012-aisiais – bet tąkart jis nekliudė Žemės orbitos. 1989-aisiais geomagnetinė audra sutrukdė elektros tiekimą didelėje Kvebeko dalyje (Kanada).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.