Programinė įranga iš antrų rankų – naujas būdas verslui sutaupyti

Tendencija „perku iš antrų rankų“ įgauna pagreitį. Niekas nesistebi pardavinėjamais dėvėtais drabužiais, naudotais automobiliais, kompiuteriais ar telefonais. Tačiau rinkos naujokė – programinė įranga dar tik skinasi kelią link statuso: normalu ir įprasta.

 Rinkos naujokė programinė įranga dar tik skinasi kelią link statuso „normalu ir įprasta“.<br> 123rf iliustr.
 Rinkos naujokė programinė įranga dar tik skinasi kelią link statuso „normalu ir įprasta“.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2021, 4:02 PM

Niekam ne paslaptis, kad nauja legali programinė įranga kainuoja brangiai, tačiau be jos ne tik verslo įmonės, bet ir valstybinės įstaigos neišsiverčia. Taip gimė idėja padėti vienam verslui sutaupyti, o kitam – susigrąžinti dalį išleistų pinigų. Jei viena įmonė turi laisvą ir nenaudojamą licenciją, galima iš jos nupirkti ir kitai, norinčiai sutaupyti, ją parduoti.

Programinės įrangos licencijos iš antrinės rinkos yra pigesnės negu įsigyjamos tiesiogiai iš gamintojų ar jų atstovų. Taip verslas gali sutaupyti apie 20-30 procentų nuo naujos programinės įrangos kainos. Be to, programinė įranga turi vieną didelį privalumą, lyginant su kitomis prekėmis iš antrinės rinkos.

„Programinė įranga nesidėvi. Tad asmuo ar įmonė, įsigydami naudotą licenciją, gauna tokį pat produktą, koks jis ir buvo sukurtas. Taip pat antrinė rinka suteikia galimybę įsigyti ne tik naujausias, bet ir senesnes versijas, o tai padeda sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko sistemų priežiūrai ir integracijai“ , – privalumus vardina „IT paslaugų centro“ verslo plėtros vadovas Matas Kolpertas.

Taip – tai patikima ir legalu

Nors įmonės prekės ženklas „dotlic.eu“ edukuoja klientus apie programinės įrangos perpardavinėjimo ir perleidimo teisinį leistinumą, vis dar sulaukiama to paties klausimo: ar tikrai tai legalu?

Kiekvieną kartą teisininkai prieina prie tos pačios išvados – tikrai taip. Jau nuo 2012 m. Europos Ekonominės Erdvės ribose tokia praktika yra legali. Juk kai žmogus įgyja nuosavybės teisę į tam tikrą daiktą ar paslaugą – jis gali su ja elgtis kaip tinkama. Lygiai tas pats galioja ir programinei įrangai.

„Mūsų klientai yra ir parduodančios, ir perkančios įmonės. Jeigu įmonė atsinaujina savo programinės įrangos ūkį, migruoja į debesis, mažina kompiuterizuotų darbo vietų kiekį ar dėl kokių nors kitų priežasčių nebeturi poreikio išnaudoti visų turimų programinės įrangos licencijų, jas gali parduoti. Tai reiškia, jog kadaise patyrusi išlaidas įmonė gali atgauti dalį lėšų už panaudotą ir nebereikalingą produktą“, – pabrėžia M.Kolpertas.

Didžiųjų gamintojų įranga

Bene kiekvienas verslininkas gali patvirtinti, kad programinės įrangos diegimas įmonėje – nėra pats paprasčiausias ir pigiausias procesas.

Bendrovės plėtros vadovas supratęs, kad yra būdas leisti verslui sutaupyti, užsibrėžė tikslą – pristatyti šią naujovę Lietuvos rinkai.

„dotlic.eu“ specialistai pastebi, kad pačios populiariausios perpardavinėjamos programinės įrangos yra „Microsoft“ (Windows, Office, Windows Server ir kita), „Adobe“ (Illustrator, Photoshop) ir „Oracle“ (Database). Tačiau verta prisiminti, kad parduoti arba pirkti galima tik tuomet, kai programinė įranga nėra pririšta prie techninės įrangos ar nuomojama prenumeratos principu.

Prieš įsigydami būtinai pasitarkite su specialistais

„Programinės įrangos licencijavimas yra labai painus, tad bet kuriuo atveju reikia bendrauti su šią sritį gerai išmanančiais specialistais. Jie patars, kiek ir kokių programinės įrangos licencijų, atsižvelgiant į perkančios organizacijos infrastruktūrą ir poreikius, derėtų įsigyti. Visada savo klientus nemokamai konsultuojame programinės įrangos licencijavimo klausimais, kad jie būtų teisėtai licencijuoti“, – sako M.Kolpertas.

Jis džiaugiasi, kad pamažu formuojamas lojalių klientų ratas: nuo smulkaus verslo įmonių – iki tarptautinių kompanijų.

„Pastebime pozityvų progresą naudotos programinės įrangos atžvilgiu. Nesvarbu, ar tai būtų vienos kompiuterizuotos darbo vietos programinės įrangos įsigijimas, ar visos įmonės serverių infrastruktūros diegimas ar atnaujinimas. Programinės įrangos iš antrų rankų paklausa auga kaip ant mielių“, – pastebi M.Kolpertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.