Klaipėdoje archeologus nustebino netikėtas radinys

Atliekant archeologinius tyrinėjimus Šv. Jono bažnyčios vietoje, rastas bronzinis, vos trijų centimetrų skersmens ženklelis. Spėjama, kad jis priklausė mokiniui.

Šis bronzinis vos trijų centimetrų skersmens ženklelis rastas atliekant archeologinius tyrinėjimus Šv. Jono bažnyčios vietoje.<br>M. Rapkevičiūtės-Lisauskienės nuotr.
Šis bronzinis vos trijų centimetrų skersmens ženklelis rastas atliekant archeologinius tyrinėjimus Šv. Jono bažnyčios vietoje.<br>M. Rapkevičiūtės-Lisauskienės nuotr.
 Per kelerius ateinančius metus šioje vietoje ketinama statyti originalaus dydžio Šv. Jono bažnyčią su 75 m. aukščio bokštu.<br> KU. Nuotr. M. Mačiulaičio
 Per kelerius ateinančius metus šioje vietoje ketinama statyti originalaus dydžio Šv. Jono bažnyčią su 75 m. aukščio bokštu.<br> KU. Nuotr. M. Mačiulaičio
Daugiau nuotraukų (2)

Elvyra Sakalauskaitė-Laukevičienė

Dec 2, 2021, 2:42 PM

„Šis ženkliukas greičiausiai pateko į bažnyčios teritoriją iš gretimame sklype stovėjusios mokyklos vietos, pati mokykla buvo nugriauta Antrojo pasaulinio karo pabaigoje. Ženklelis galėjo priklausyti šalia bažnyčios stovėjusios gimnazijos vienam iš abiturientų, kuris ten mokėsi XIX a. pabaigoje ar XX a. pradžioje“, – teigia Klaipėdos universiteto archeologė Monika Rapkevičiūtė-Lisauskienė.

Tokie ženkleliai pradėti gaminti 1801 m. Neabejojama, kad radinyje vaizduojamas Karaliaučiaus Albertinos universiteto įkūrėjas.

„Šiame ženklelyje pavaizduotą karį leido identifikuoti apačioje puslankiu einanatis sutrumpintas lotyniškas užrašas „CIVIS.ACAD.ALB“, kurio pilnas variantas yra „CIVIS ACADEMIAE ALBERTI“. Tai reiškia, kad ženkliuke pavaizduotas asmuo yra Prūsijos kunigaikštis Albrechtas“, – aiškina archeologė.

Tyrinėtojai sako, kad segėti šį ženkliuką buvo garbė: „Tai būdavo tiesiog atpažinimo ženklas, tam tikras garbės ženklas, nes jis buvo segimas ir dėvimas tam, kad žmogus pasirodytų. Kad parodytų savo visuomenėje pasiektą lygį“, – prideda Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorius Vasilijus Safronovas.

Anot tyrinėtojų, ženklelis rodo Klaipėdos gimnazijos mokymo lygį: „Ji turėjo labai stiprų akcentą į graikų ir lotynų kalbas, klasikines kalbas, kurios leisdavo studijuoti abiturientams universitete. Paprastai žmonės, kurie norėdavo būti teisininkais, valdininkais, medikais, kunigais, studijų siekė universitete“, – teigia V.Safronovas.

Per dvejus metus archeologinių tyrinėjimų Šv. Jono bažnyčios vietoje atkasta daugiau nei tūkstantis istorinių radinių, labiausiai archeologus nustebino rastos kapavietės.

 „Jos buvo skirtos palaidojimui bažnyčios viduje ir šventoriuje – bokšto aplinkoje. Buvo rasta daugiau nei 60 palaidojimų, dauguma yra suaugusių palaikai, keletas vaikų kapų, jie buvo iškelti“, – aiškina M.R-Lisauskienė.

Per kelerius ateinančius metus šioje vietoje ketinama statyti originalaus dydžio Šv. Jono bažnyčią su 75 m aukščio bokštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.