Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Savanoris Ukrainoje: buriatai atėmė šunų konservus, o paskui gyrė, kokie jie skanūs

Kijevo regione buvo vietovių, kuriose Rusijos kariškiai neleido savanoriams vietos gyventojams atvežti maisto – jie naudojo žmones kaip gyvuosius skydus, „Gordon UA“ sakė žurnalistas ir žmogaus teisių aktyvistas Konstantinas Konstantinovičius Gudauskas.

 Buriatai paėmė visą šunų konservų pakuotę, o paskui dar pasakė, kad konservai labai skanūs.
 Buriatai paėmė visą šunų konservų pakuotę, o paskui dar pasakė, kad konservai labai skanūs.
 Žurnalistas ir žmogaus teisių aktyvistas Konstantinas Konstantinovičius Gudauskas.<br> ITV News nuotr.
 Žurnalistas ir žmogaus teisių aktyvistas Konstantinas Konstantinovičius Gudauskas.<br> ITV News nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 9:24 AM

„Pirmą kartą orkai neįsileido mūsų gabenamos pagalbos ir viską atėmė. Tai buvo buriatai. Sakyčiau, kad jie atrodė kaip benamiai. Kai pirmą kartą juos pamačiau, nepatikėjau, kad tai kareiviai. Vieninteliai požymiai buvo ginklai ir koloradinės juostelės, kurias jie buvo apsivynioję nuo galvos iki kojų. Prisižiūrėjęs į ukrainiečių vaikinus kontrolės punktuose, žiūrėdamas į rusus pamaniau, kad patekau į skaistyklą. Jie buvo tokie purvini, tarsi dvejus metus būtų stovėję Vorzelyje (miestelis netoli Kijevo, lrytas.lt past.) ir nesimaudę – ir labai alkani“, – pasakojo Gudauskas.

Anot jo, pirmu bilietu į okupuotas teritorijas tapo karšta duona.

„Kartą vežiau šunų maistą. Ten buvo vokiškų konservų. Buriatai paėmė visą pakuotę, o paskui dar pasakė, kad konservai labai skanūs. Iš esmės, kadangi jie buvo alkani, kiekvieną rytą užsukdavau į „Silpo“ (Ukrainoje veikiantis maisto prekybos tinklas, lrytas.lt past.) ir nupirkdavau karštos duonos. Ši duona tapo mano pasu. Jie buvo išsiilgę jos ir sakė, kad dar niekada nėra valgę tokios geros duonos“, – pasakojo savanoris.

Jis pabrėžė, kad ne visose vietovėse okupantai leido žmonėms tiekti maistą.

„Buvo rajonai, į kuriuos buvo draudžiama eiti. Kiekvieną kartą manęs klausdavo, kur einu. Kartą nurodžiau gatvę ir jie pasakė: „Negalima iš ten evakuotis, jei važiuosite, nušausime jus ir tuos, kurie su jumis sės į automobilį. Kaip suprantu, jie tiesiog prisidengdavo civiliais, laikė žmones kaip gyvąjį skydą ir net neleisdavo ten pristatyti maisto“, – teigė K.Gudauskas.

Dar anksčiau, kovo pabaigoje K.Gudauskas išgelbėjo kareivių išprievartautą paauglę. Apie tai jis kalbėjosi su „ITV News“.

Savanoris papasakojo, kad netikėtai pamatė paauglę, kai būdamas Vorzelyje, nuo savo automobilio galinės sėdynės krovė maistą ir vaistus.

„Nepastebėjau, kaip maža mergaitė pro atviras dureles įlindo į automobilį, – „ITV News“ sakė K.Gudauskas. – Pamačiusi mane, ji tik ištarė – „išgelbėkite mane, prašau“.

Savanoris teigė, kad išgirdęs, kaip paauglės motina, kaip įtariama, buvo dvi dienas palikta mirtinai nukraujuoti rūsyje dukros akyse, negalėjo užmigti 48 valandas. Mergaitė taip pat teigė, kad ją išprievartavo rusų kareiviai, kurie, anot jos, filmavo šį veiksmą mobiliuoju telefonu.

„Niekada nepamiršiu šios istorijos“, – sakė K.Gudauskas.

Jis taip pat atskleidė, kaip rusų kariai plėšė privačius namus, vogė paliktus automobilius ir varė žmones iš namų, kuriuos norėjo užimti. „Jie galėdavo užeiti į bet kurį namą ir pasiimti viską, ką tik nori. Jei žmonės bandė juos sustabdyti, jie šaudydavo į žmones“, – pasakojo savanoris.

Parengta pagal „Gordon UA“ ir „ITV News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.