Įdomioji istorija trumpai: kada žmogus išrado laivybą?

Laivelis buvo pirma žmogaus sukurta transporto priemonė. Nors ir nėra tiksliai žinoma, kur ir iš ko ji buvo sukurta, manoma, kad tai atsitiko prieš 10 tūkstančių metų.

Medinis luotas Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse.<br> M. Patašiaus nuotr.
Medinis luotas Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse.<br> M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2022, 8:46 AM

Tikėtina, kad tai buvo nendrių, papiruso ar rąstų plaustas. Tokiu laiveliu žmogus kur kas sėkmingiau žvejojo, galėjo pasiekti kitą upės krantą ar net tolimą salą.

Ilgai plaustus žmonės gaminosi iš po ranka esančių medžiagų, nenaudodami jokių specialių įrankių. Vėliau iš vientiso rąsto pradėjo skobti luotus. Juos buvo paprasta pasigaminti – reikėjo tik jėgos, o jos mūsų protėviams nestigo.

Europos vandenyse luotais plaukiota 7–5 tūkstantmetyje prieš mūsų erą, o Afrikos gyventojai laivus stato bent 8000 metų.

7000 m.pr.m.e. erą Viduržemio jūroje pasirodė laiveliai, pagaminti iš storų lentų ir kailio. Vokietijoje rastas šiaurinio elnio ragų liekanas kai kurie tyrėjai laiko akmens amžiaus laivo, žmogaus pasigaminto iš kailio, špantais – vadinamaisiais šonkauliais. 5000 m.pr.m.e egiptiečiai pradėjo plaukioti papirusiniais burlaiviais su vairo funkciją atliekančiu irklu.

Po to daugybę amžių žmonės daugiausia plaukiojo burlaiviais, iš pradžių vienstiebiais, vėliau – daugiastiebiais. Daugiastiebio burlaivio tėvynė yra Kinija, Vakaruose jis pasirodė tik XIII amžiuje. XV a. pabaigoje tristiebiai laivai jau buvo įprasti Europos vandenyse. Toks buvo gilus ir platus prekybinis laivas karakas. Portugalai plaukiojo karavelėmis. XVI a. viduryje atsirado galeonas.

Gražiausi, greičiausi, bet trumpiausiai gyvavę iš didžiųjų burlaivių buvo kliperiai. Jie pradėti statyti XIX a. trečiajame dešimtmetyje, o amžiaus pabaigoje juos išstūmė garlaiviai. 1843 m. Atlantą perplaukė pirmasis sraigto varomas garlaivis „Great Britain“.

Tai žymėjo naują laivybos erą. Amžiaus pabaigoje bures pakeitė galingi garo varikliai, medinius ir geležinius korpusus – plieniniai.

Prie vandens įsikūrę lietuvių protėviai plaukiojo įvairiausiais laivais. Tai buvo plaustai, luotai, vienstiebiai ir dvistiebiai buriniai, vytinės, strugai, baržos, pergos, kamegos, skultai, skobtinės eldijos, lentiniai laiveliai, laivės, irklinės valtys, kurėnai, barkasai, kuteriai, garlaiviai.

Lietuvos jūrų muziejuje galima pamatyti restauruotą XX a. 9-ajame dešimtmetyje iš Platelių ežero ištrauktą XVI amžiaus ąžuolinį luotą – 4,5 m ilgio ir 0,5 m pločio. Dar didesnis 600 metų senumo luotas, aptiktas tame pat ežere 2001-aisiais, laukia konservavimo. O 200 metų senumo luotas 2007-aisiais buvo rastas Varnio ežere Ignalinos rajone. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.