Rimta pagalba Ukrainai: britai pirmą kartą perduos tokią ginkluotę

Jungtinė Karalystė pirmą kartą perduos Ukrainai daugkartinio paleidimo raketų sistemas.

 Jungtinės Karalystės valstybės sekretorius gynybai Benas Wallace'as praėjusią savaitę patvirtino, kad Ukrainai bus dovanojamos daugkartinio paleidimo raketų sistemos „M270“ bei tikslieji šaudmenys „M31A1“.<br> Wikimedia commons
 Jungtinės Karalystės valstybės sekretorius gynybai Benas Wallace'as praėjusią savaitę patvirtino, kad Ukrainai bus dovanojamos daugkartinio paleidimo raketų sistemos „M270“ bei tikslieji šaudmenys „M31A1“.<br> Wikimedia commons
 Karys, šaudantis „NLAW“.<br> Wikimedia Commons.
 Karys, šaudantis „NLAW“.<br> Wikimedia Commons.
Raketos „Brimstone“. <br>  Wikimedia Commons.
Raketos „Brimstone“. <br>  Wikimedia Commons.
 Britų karališkosios artilerijos karys saugo oro uostą naudodamas sistemą „Starstreak“.<br> Wikimedia Commons.
 Britų karališkosios artilerijos karys saugo oro uostą naudodamas sistemą „Starstreak“.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 14, 2022, 10:04 AM

JK vyriausybė teigia, kad šie ginklai padės ukrainiečiams apsisaugoti nuo Rusijos artilerijos.

Tūkstančiai Ukrainos fronto karių šiuo metu jau naudojasi Jungtinės Karalystės perduotais ginklais ir kita įranga.

Šalies vyriausybės teigimu, karinei paramai Ukrainai bus išleista kiek daugiau nei 1,5 mlrd. eurų.

Taigi, ką konkrečiai britai perduos Ukrainai ir kiek tai keis padėtį?

Tolimojo nuotolio raketos

Jungtinės Karalystės valstybės sekretorius gynybai Benas Wallace'as praėjusią savaitę patvirtino, kad Ukrainai bus dovanojamos daugkartinio paleidimo raketų sistemos „M270“ bei tikslieji šaudmenys „M31A1“.

Šalies vyriausybė teigia, kad Ukrainos kariai Jungtinėje Karalystėje bus apmokyti naudotis šiais ginklais.

Kol kas oficialiai nepatvirtinta, kiek tokių ginklų bus perduota, tačiau, BBC žiniomis, iš pradžių jų bus trys.

Jackas Watlingas iš Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto (Rusi) teigia: „Būtent šių sistemų ir reikia Ukrainai. Jas naudodami ukrainiečiai pranoks Rusijos artilerijos sistemų nuotolį ir galės tiksliai smogti. Tai reiškia, kad ukrainiečiai galės pradėti triuškinti Rusijos artileriją, kuri šiuo metu sistemingai naikina miestus visoje Rytų Ukrainoje“, – aiškina ekspertas.

Prieštankiniai ginklai

Jungtinė Karalystė jau perdavė Ukrainai daugiau nei 5000 naujos kartos lengvųjų prieštankinių ginklų („NLAW“).

„NLAW“ skirti vienu šūviu naikinti tankus iš nedidelio atstumo.

Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, kurioms ginklų reikia nedelsiant, labai svarbu, kad raketas būtų lengva transportuoti ir paprasta naudoti. Naudotis tokiais ginklais kaip „NLAW“ kareivis gali būti apmokytas greičiau nei per dieną.

Daugelis analitikų mano, kad šio tipo ginkluotė konflikto eigai jau padarė didelę įtaką.

„Būtent dėl „NLAW“ panaudojimo Rusijai taip nepasisekė ankstyvaisiais karo etapais“, – sako „Rusi“ atstovas Justinas Bronkas.

Pasak jo, ginklai buvo „ypač veiksmingi“, kai buvo naudojami kartu su artilerija.

Trumpojo nuotolio raketos

JK gynybos ministras Jamesas Heappey patvirtino, kad balandžio 28 d. į Ukrainą buvo išsiųsta „šimtai“ raketų „Brimstone“.

Pasak anksčiau JAV kariniame jūrų laivyne dirbusio kapitono Chriso Carlsono, „Brimstone“ gali būti naudojamos prieš tankus, artileriją ir kai kuriuos mažesnius laivus.

Šios raketos paprastai paleidžiamos iš lėktuvų, tačiau Ukrainos atveju atliekami pakeitimai, kad jos galėtų būti paleidžiamos iš sunkvežimių.

Pasak C.Calrsono, paleidžiant tokias raketas nuo žemės, sumažėja jų veikimo nuotolis.

„Brimstone“ gali būti naudojamos ir kaip priešlaivinės raketos – jos per mažos, kad nuskandintų didesnius laivus, tačiau galėtų padaryti nemenkos žalos.

„Viskas priklauso nuo to, kur pataikysite, – sako kapitonas. – Jei pataikysite į variklį arba netoli vandens linijos, galite priešui sukelti rimtų problemų“.

Šarvuotos transporto priemonės

Didžioji Britanija perdavė Ukrainai 120 šarvuotų transporto priemonių – tarp jų ir patrulinius automobilius „Mastiff“.

„Mastiff“ automobiliai buvo labai populiarūs tarp britų karių Afganistane – jie puikiai apsaugo nuo minų ir savadarbių sprogstamųjų užtaisų.

Analitikų teigimu, tokioje smarkiai užminuotoje teritorijoje kaip Donbasas „Mastiff“ automobiliai gali būti itin naudingi.

Žinoma, kad minas plačiai naudoja abi konflikto pusės.

Dronai

JK Gynybos ministerijos teigimu, Ukrainai tiekiamos „dešimtys“ sunkiasvorių bepiločių orlaivių (UAV) sistemų, skirtų teikti logistinę paramą izoliuotoms pajėgoms.

Pasak analitikų, bepiločiai orlaiviai gali itin pasitarnauti gabenant atsargas fronto linijoje esantiems kariams – jiems iškyla grėsmė būti apšaudytiems Rusijos artilerijos ir būti apsuptiems.

„Kariams reikia daugybės dalykų, – sako J.Bronkas. – Jei tik vietoje kareivio atsargas gali pristatyti dronas, tai reiškia, kad kažkam gresia mažesnis pavojus“.

Oro gynybos sistemos

Didžioji Britanija teigia Ukrainai padovanojusi penkias oro gynybos sistemas – tarp jų ir „Starstreak“ raketas.

Raketos „Starstreak“ skirtos trumpu atstumu numušti žemai skrendančius orlaivius.

Šioms raketoms nebaisios daugelio orlaivių naudojamos atsakomosios priemonės – signalinės raketos ir dipoliniai atšvaitai.

„Žvelgiant iš piloto perspektyvos, susidūrimas su „Starstreak“ – labai nemalonus dalykas“, – pasakoja J. Bronkas. – Tokioje situacijoje esi praktiškai bejėgis“.

Jo teigimu, Rusijos pajėgos žino, kad jei bus naudojamas toks mirtinas ginklas kaip „Starstreak“, reikia labai atidžiai pasverti riziką.

Tačiau norint naudoti „Starstreak“ raketas, reikia žymiai daugiau apmokymų nei norint naudoti, pavyzdžiui, „NLAW“. Pasak analitikų, „Starstreak“ jokiu būdu nėra ilgesnio nuotolio gynybos sistemų pakaitalas.

Didžioji Britanija taip pat tieks ir „nedidelį kiekį“ vikšrinių transporto priemonių „Stormer“ – jos bus naudojamos kaip mobili platforma raketoms „Starstreak“.

Ilgesnis laikotarpis

Pasak Tarptautinio strateginių studijų instituto atsistatydinusio brigados generolo Beno Barry, ilgalaikėje perspektyvoje ukrainiečiams bus labai svarbu palaikyti vakarietiškos įrangos, ginklų ir šaudmenų tiekimą.

Anot eksperto, nors Ukraina tam tikrą dalį ginkluotės gali pasigaminti pati, be didelės paramos iš išorės šalies kariams iš Rusijos pajėgų teritorijas atsikovoti bus sunku.

Kariuomenės specialistai pabrėžia, kad Ukrainai daugiausia reikia įrangos, kuria jos kariai jau moka naudotis arba gali būti labai greitai apmokyti naudotis.

Didelė dalis Ukrainos ginkluotės buvo suprojektuota ir pagaminta buvusiose Varšuvos pakto šalyse.

Dėl šios priežasties Jungtinė Karalystė pasiūlė Lenkijai britų tankus „Challenger 2“ – taip siekta užpildyti skylę, kuri liko, kai Lenkija Ukrainai padovanojo tankus „T-72“.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau ne vieną dešimtmetį naudoja „T-72“ – įgulos apmokytos jais naudotis, gali suteikti tankams reikiamą techninę priežiūrą bei turi atsarginių dalių.

Prieš pat Rusijos invaziją į Ukrainą ir po jos JK ministrai tvirtino, kad Ukrainai bus tiekiami tik „gynybiniai“ ginklai. Tai ginklai, kurie gali būti naudojami tik Ukrainai siekiant gintis nuo užpuolimo, bet ne pulti Rusiją.

Dabar šalies vyriausybė leido suprasti, kad atsisakys vien tik gynybinių ginklų tiekimo – tačiau kai kurie ekspertai abejoja, ar apskritai yra skirtumas tarp gynybinio ir negynybinio ginklo.

„Nėra tokio dalyko kaip grynai gynybai skirtas ginklas, – sako brigados generolas B.Barry. – Gynybiniai ginklai taip pat yra puolamieji, nes jie gali apsaugoti įrangą, kuri naudojama puolimui vykdyti“.

  • Jungtinė Karalystė Ukrainai taip pat teikia:
  • Daugiau nei 200 prieštankinių raketų „Javelin“
  • 1360 priešstruktūrinių šaudmenų
  • 4,5 tonos plastikinių sprogmenų
  • Daugiau nei 400 000 šaulių ginklų šaudmenų
  • Daugiau nei 200 000 vienetų apsaugos ir kitų priemonių – šalmus, neperšaunamas liemenes, nuotolinio nusitaikymo prietaisus ir medicininę įrangą
  • Elektroninės kovos įrangą
  • Prieš bateriją nukreiptas radiolokacines sistemas
  • GPS trikdymo įrangą
  • Tūkstančius naktinio matymo prietaisų
  • Dešimtis sunkiasvorių bepiločių orlaivių sistemų, skirtų izoliuotų pajėgų logistinei paramai teikti

Parengta pagal „BBC“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.