Karo analitikai: ačiū Kremliui, didžiulė žmonių banga jau pradeda kilti ir tuoj ims belstis į Europos duris

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Vietos gyventojai prie pastato, sugriauto per Rusijos raketų smūgį Pokrovsko mieste, Donecko srityje. 2022 m. birželio 15 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Vietos gyventojai prie pastato, sugriauto per Rusijos raketų smūgį Pokrovsko mieste, Donecko srityje. 2022 m. birželio 15 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jun 16, 2022, 8:39 AM

Jūsų dėmesiui – birželio 15 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas atsisakė komentuoti savo ir kolegų iš Italijos bei Prancūzijos Draghio ir Macrono planus vykti į Ukrainą.

Kažin, gal kancleris galėtų pakomentuoti žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie pažadėtą Lietuvai Vokietijos brigadą dislokuoti... jos nuolatinėje buvimo vietoje, Vokietijoje? Tikime, kad tai Kremliaus propaganda ir 3,5 tūkstančio Vokietijos karių rotaciniu principu visgi nuolatos bus Lietuvoje ir taip sustiprins NATO rytinį flangą. Juk ir pėstininkų kovos mašinas „Boxer“ („Vilkas“) vis dar perkame už daugiau nei milijardą eurų (abu pirkimus sudėjus), a?

Rusijos okupuoto rytų Ukrainos regiono teismo paskelbtas mirties nuosprendis Maroko piliečiui sukėlė jo gimtinėje aršią visuomenės reakciją, tuo tarpu oficialiai Maroko vyriausybė nereagavo. Brahimas Saadounas, kuriam 2020 m. buvo suteikta Ukrainos pilietybė, praėjusią savaitę buvo nuteistas mirties bausme kartu su dviem britais kažkokios liaudies Donecko respublikoje (DLR). Nors suprantame marokiečių ir kitų susirūpinusių žmonių nerimą dėl tylos Rabate, tačiau pažiūrėkime iš kitos pusės – iš esmės teroristinio darinio, kurį suformavo Rusija, užgrobusi Ukrainos teritoriją, nepripažįsta nei viena valstybė pasaulyje, išskyrus pačią teroristinę Rusiją. Tai su kuo ten oficialiai kalbėtis?

Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programa (WFP) sustabdė dalį pagalbos maistu Pietų Sudane dėl lėšų stygiaus, todėl 1,7 mln. žmonių kyla bado pavojus. Pagalbos sustabdymas paveiks beveik trečdalį iš 6,2 mln. žmonių Pietų Sudane, kuriems Pasaulio maisto programa planavo padėti šiais metais. Liūdna, bet tai pirmoji kregždė, pasekmė, kylanti dėl Rusijos invazijos. Neabejojame, kad Kremliaus analitikai tai buvo numatę, kaip ir spartų pasaulinį maisto kainų augimą. Kartu su klimato atšilimo sukeltais karščiais bei gėlo vandens trūkumu išprovokuota didžiulė žmonių banga jau pradeda kilti ir tuoj ims belstis į Europos duris. Ar esame tam pasiruošę?

Dešimtys šalių išreiškė susirūpinimą dėl įtariamų piktnaudžiavimų Kinijos toli vakaruose esančiame Sindziango regione ir pareikalavo, kad Jungtinių Tautų teisių apsaugos vadovas paskelbtų ilgai atidėliotą ataskaitą apie padėtį šiame regione. Kalbėdamas bendrame pareiškime 47 šalių vardu JT Žmogaus teisių tarybai, Nyderlandų ambasadorius prie JT Ženevoje Paulas Bekkersas atkreipė dėmesį į daugybę „patikimų pranešimų“, rodančių, kad daugiau kaip milijonas uigūrų ir kitų musulmonų mažumų buvo savavališkai sulaikyti. Pekinas pripažino, kad yra stovyklų, tačiau teigė, kad jos yra „profesinių įgūdžių mokymo centrai“ ir reikalingos kovai su „ekstremizmu“.

Mums regis, susirūpinimas dėl uigūrų gerokai pavėluotas. Nenorime būti juodomis varnomis, bet situacija prie Taivano krantų kaista, ir susirūpinimą artimiausiu metu gali tekti reikšti dėl Kinijos Komunistų partijos veiksmų „susigrąžinant teisėtai priklausančią salą“. Kaip visada, susirūpiname alkoholikais tėvais tik po to, kai jų vaikai nuskęsta šulinyje.

Maskva uždraudė dešimtims britų žurnalistų, žiniasklaidos atstovų ir gynybos veikėjų atvykti į šalį, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija. Maskvos teigimu, tai buvo atsakas į Vakarų sankcijas ir „melagingos informacijos apie Rusiją skleidimą“. 29 žurnalistams ir britų žiniasklaidos organizacijų nariams asmeniškai uždrausta atvykti į šalį, sakoma antradienį paskelbtame ministerijos pranešime.
Na, tiesiog, labai baisu. Labai.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, apsilankęs Prancūzijos ir sąjungininkų karių NATO bazėje Rumunijoje, išreiškė griežtesnę poziciją Rusijos atžvilgiu, siekdamas nuraminti Ukrainoje ir tarp kai kurių Europos sąjungininkių kilusį susirūpinimą dėl savo ankstesnės pozicijos Maskvos atžvilgiu. „Padarysime viską, kad sustabdytume Rusijos karines pajėgas, padėtume ukrainiečiams ir jų kariuomenei bei toliau derėtumėmės“, – sakė jis Prancūzijos ir NATO kariams karinėje bazėje Rumunijoje. Ehm, mums regis, senokai beplepėjote telefonu su karo nusikaltėliu ir teroristų vadeiva, ponas Macronai.

Operacinis lygmuo

Be didesnių pakitimų.

Rusijos pajėgos toliau ruošiasi puolamosioms operacijoms į pietryčius nuo Iziumo ir į vakarus nuo Limano link Slovjansko. Aktyviai veikia žvalgybinės ir diversinės grupės į šiaurės rytus nuo Bachmuto, abipus Bachmuto – Lysičiansko greitkelio, greičiausiai norint apsunkinti ukrainiečių logistiką į Severodonecką.

Ukrainiečiai teigia, kad iki šiol sulaukė tik 10 procentų Vakarų žadėtos ginkluotės. Nuolatinis ginkluotės, šaudmenų, technikos ir įrangos tiekimas bei jos remontas ir palaikymas iš Vakarų valstybių yra būtina sąlyga norint galvoti jau ne apie kontrpuolimą, o driskių ordų sulaikymą rytuose ir šiaurės rytuose. Iš kitos pusės, būtina aktyvinti partizanų veiksmus, o tam sunkiosios ginkluotės tikrai nereikia.

Dėl Vakarų sankcijų Rusija susiduria su rimta kartono gamybos problema. Rusijos įmonės neturi į ką pakuoti savo produktų. Mes pridurtume, kad ne tik neturi į ką pakuoti, bet neturi ir ko pakuoti. Tai, ką turi, galima suversti į lovį.

Taktinis lygmuo

Šiaurėje, Baltarusijos pusėje, ties Baltarusijos ir Ukrainos siena, toliau stebimas maždaug 7 bataliono taktinių grupių pasirengimas galimiems įsiveržimo veiksmams. Tokia veiksmų eiga mažai tikėtina, Aliaksandras Lukašenka žais su Putleriu tol, kol jį nuims Kremliaus režimas. Arba savi.

Šiaurės rytuose agresorius suintensyvino veiksmus prie Charkivo ir Iziumo, naudodamas artileriją ir aviaciją smogė gynybinėms ukrainiečių pozicijoms.

Rytuose orda griovė Severodonecką ir vykdė paruošiamuosius bei ardomuosius veiksmus Slovjansko ir Kramatorsko kryptimi.

Pietuose rusai toliau įrenginėjo gynybines inžinerines užtvaras, įskaitant minavimą Snihurivkos – Davydiv Brid atkarpoje bei įsitvirtindami palei visą Chersono fronto liniją. Jungtinių ukrainiečių pajėgų veiksmus kaustė „Smerch“ artilerija bei aviacija.

Ukrainos kovotojai likvidavo Rusijos karo propagandistą pulkininką Sergejų Postnovą. Nuo pat invazijos pradžios jis filmavo ir kūrė propagandinį turinį. Būdamas V grupės dalimi, jis prasiveržė į Hostomelį, vėliau dalyvavo užimant kelis Charkovo ir Luhansko sričių miestus ir miestelius.

Ukrainos teritorija ir toliau apšaudoma sparnuotomis raketomis.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.