Naujas karinės pagalbos paketas Ukrainai: bus perduota beveik 600 dronų-žudikų Kuo jie pasižymi?

JAV nacionalinio saugumo tarybos strateginių ryšių koordinatorius Johnas Kirby praėjusią savaitę paskelbė, kad patvirtintas naujas 270 mln. dolerių pagalbos Ukrainai paketas.

 Asociatyvinė iliustracija. Tiksli „Phoenix Ghost“ išvaizda nėra žinoma.<br> 123rf iliustr.
 Asociatyvinė iliustracija. Tiksli „Phoenix Ghost“ išvaizda nėra žinoma.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 8:05 AM, atnaujinta Jul 27, 2022, 8:36 AM

Kaip rašo Ukrainos naujienų šaltinis „Evrapeiskaja Pravda“ (EP), Kirby tai pasakė penktadienį vykusiame uždarame pranešime žiniasklaidai.

Naująjį karinės pagalbos paketą sudaro keturios daugkartinių raketų paleidimo sistemos HIMARS, 36 000 artilerijos sviedinių, šarvuočių sistemos ir 580 bepiločių orlaivių „Phoenix Ghost“.

Pasak Baltųjų rūmų atstovo spaudai, bendra JAV karinės pagalbos Ukrainai suma siekia 8,2 mlrd. dolerių.

J.Kirby taip pat patikslino, kad Ukraina dabar turės 20 daugkartinio paleidimo raketų sistemų HIMARS: 16 iš Jungtinių Valstijų ir dar keturias iš kitų šalių partnerių.

Ukrainos gynybos ministras Aleksejus Reznikovas po pokalbio su Pentagono vadovu Lloydu Austinu pranešė apie „labai geras naujienas“ iš JAV.

EP primena, kad liepos 8 d. JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė dekretą, kuriuo Ukrainai skyrė 400 mln. dolerių karinę paramą, į kurią visų pirma įeina keturios papildomos daugkartinio paleidimo raketų sistemos HIMARS.

Kas yra „Phoenix Ghost“?

Informacijos apie specialiai Ukrainos poreikiams pagamintą ir iš Jungtinių Amerikos Valstijų Ukrainai tiekiamus dronus yra labai mažai. Tačiau neseniai buvo atskleista šiek tiek informacijos.

Kai prašo „Defence Express“, Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas Oleksijus Arestovyčius viename interviu paminėjo šią sistemą ir gyrė ją kaip naudingą Ukrainos kariuomenei:

„Tai geras „prietaisas“, jis telpa į kuprinę ir išbūna ore šešias valandas. Jis turi nukreipimą infraraudonaisiais spinduliais, t. y. gali veikti naktį ir naikinti vidutinio sunkumo šarvuotus taikinius. Net ne lengvus, o vidutinio sunkumo, šarvuotus. 580 tokių vienetų prilygsta maždaug 350 sunaikintų taikinių artimame užnugaryje“, – sakė jis, turėdamas omenyje naujausią JAV karinės pagalbos paketą.

„Phoenix Ghost“ turi „panašias, bet ne visai tokias pačias“ savybes kaip „Switchblade“, kurio sparnų mojis yra 1,3 m. Kitas pavyzdys – lenkiškasis „Warmate“ (1,6 m), bet galintis skraidyti tik iki 40 minučių.

Norėdami rpailginti skrydžio laiką, „Phoenix Ghost“ kūrėjai turėjo padidinti droną – nes tam reikia papildomos degalų bako talpos arba didesnio akumuliatoriaus. Tačiau kai kurie analogiški dronai, taip pat galintys skraidyti 6 valandas, yra gerokai didesnis – pavyzdžiui, Izraelio „Harop“, kurio sparnų mojis siekia 3 m.

Galimas paaiškinimas, kaip „AEVEX Aerospace“ sugebėjo padaryti jį tokį mažą, yra tas, kad amerikiečių kompanija iš pradžių neketino šio drono-kamikadzės kurti tokio destrukcine prasme efektyvaus, kaip „Switchblade 600“. Vis dėlto „Phoenix Ghost“ gali būti galingesnis už daugumą panašių dronų-žudikų, nei mažesni „Switchblade 300“ (sparno mojis 50 cm ) arba „Warmate“, kurie buvo kurti kovai prieš lengvąją šarvuotą techniką, įtvirtinimus ar personalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.