Perspėja: esame daug arčiau Rusijos branduolinio smūgio nei anksčiau

Buvusi aukšto rango JAV diplomatė perspėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, patyręs žeminančių pralaimėjimų mūšio lauke, gali smogti branduolinį smūgį Ukrainai.

 Nors ji mano, kad Kremlius nepaleis tarpžemyninių balistinių raketų ar raketų iš povandeninių laivų, buvusi aukšto rango diplomatė sakė, kad Rusija gali surengti demonstracinį branduolinį smūgį.<br> 123rf nuotr.
 Nors ji mano, kad Kremlius nepaleis tarpžemyninių balistinių raketų ar raketų iš povandeninių laivų, buvusi aukšto rango diplomatė sakė, kad Rusija gali surengti demonstracinį branduolinį smūgį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 8:48 AM, atnaujinta Sep 14, 2022, 11:58 AM

Rose Gottemoeller, 2016–2019 m. dirbusi NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoja, išsakė savo nuogąstavimus po to, kai Ukraina mažiau nei per savaitę atkovojo didžiąją Charkovo srities dalį.

Kalbėdama BBC radijo 4 programos laidoje „Today“ , ji gyrė Ukrainą už jos laimėjimus, tačiau perspėjo, kad Kremlius gali reaguoti „nenuspėjamais“ būdais.

„Šiuo metu iniciatyva akivaizdžiai yra Ukrainos pusėje, – sakė M.Gottemoeller. – Jei pažvelgtume į žemėlapius, jie tiesiog stebina. Spalvota teritorija, rodanti Ukrainos laimėjimus per pastarąsias 48–72 valandas, yra tikrai įspūdinga“.

Buvusi NATO vadovo pavaduotoja perspėjo, kad Maskva, siekdama priversti Kijevą kapituliuoti, gali panaudoti masinio naikinimo ginklus.

„Bijau, kad dabar jie smogs tikrai nenuspėjamais būdais, kurie gali būti susiję net su masinio naikinimo ginklais“, – sakė ji.

Nors ji mano, kad Kremlius nepaleis tarpžemyninių balistinių raketų ar raketų iš povandeninių laivų, buvusi aukšto rango diplomatė sakė, kad Rusija gali surengti demonstracinį branduolinį smūgį.

„Jis [Putinas] galėtų surengti demonstracinį branduolinį smūgį – arba pavienį smūgį virš Juodosios jūros, arba galbūt smūgį Ukrainos kariniam objektui – kad įvarytų siaubą ne tik ukrainiečiams, bet ir pasauliniams Ukrainos partneriams ir sąjungininkams“.

Šį perspėjimą parėmė buvęs Donaldo Trumpo administracijos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas, kuris išsakė nuomonę, kad branduolinis karas su Rusija yra „daug arčiau“ nei anksčiau.

Pirmadienį dalyvaudamas WABC radijo laidoje „Cats at Night“, užsienio politikos ekspertas buvo paklaustas, ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali pritarti branduolinio ginklo panaudojimui.

„Ten, kur po šios Ukrainos sėkmės šiaurėje esame dabar, nėra tas taškas, – sakė jis. – Bet mes esame daug arčiau jo nei anksčiau“.

J. Boltonas 2018–2019 m. buvo D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Jų perspėjimai nuskambėjo tuo metu, kai, pasak Vakarų karinių analitikų, Ukraina toliau daro didelę pažangą šiaurės rytų Charkovo ir pietų Chersono srityse.

Parengta pagal „The Independent“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.