Tikras saldainiukas JAV žvalgybai: į amerikiečių rankas pateko slapta ir nepažeista rusų karinė technologija

Dar viena JAV žvalgybos pergalė – Ukrainos pajėgos iš sudužusio Rusijos naikintuvo „Su-30SM“, kaip teigiama, paėmė beveik tobulos būklės elektroninės kovos modulį, praneša „The Drive“. Modulis buvo rastas Ukrainos pajėgoms kontratakuojant šalies rytuose ir pietuose.

 Perimtas modulis žymimas „RTU 518-PSM“ ir būna montuojamas ant „Su-30SM“ dešiniojo sparno galo.<br>Wikmedia commons / „Oryx“ nuotr.
 Perimtas modulis žymimas „RTU 518-PSM“ ir būna montuojamas ant „Su-30SM“ dešiniojo sparno galo.<br>Wikmedia commons / „Oryx“ nuotr.
 „Oryx“ socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad modulis buvo rastas Charkivo srities regione, kurį dar neseniai buvo okupavę rusai.<br> „Oryx“ nuotr.
 „Oryx“ socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad modulis buvo rastas Charkivo srities regione, kurį dar neseniai buvo okupavę rusai.<br> „Oryx“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-09-14 21:10

Rusijos puolimas prieš Ukrainą JAV kariuomenei suteikė daug patirties. Nustatyta, kad konflikto pradžioje Rusijos agresija buvo neorganizuota, be oro pajėgų paramos ir linkusi į dronų kontratakas. Per šešis mėnesius rusai sustiprino savo pozicijas ir sukūrė oro gynybą.

Tačiau tai įvyko gerokai vėliau – kai Ukrainos pajėgos jau perėmė jos oro gynybos ir antžemines elektroninės kovos sistemas. JAV vyriausybė, remianti Ukrainos gynybą ginklais ir amunicija, jau yra sudariusi susitarimą dėl užsienio technologijų tyrinėjimo, kad suprastų sovietinių laikų orlaivius ir radarus. Dėl šių technikos perėmimų JAV žvalgyba dabar taip pat turi prieigą prie pažangių Rusijos karinės technikos vienetų.

„Drive“ patikslina, kad perimtas modulis žymimas „RTU 518-PSM“ ir būna montuojamas ant „Su-30SM“ dešiniojo sparno galo. Jis yra didesnio ginkluotės sistemų rinkinio, bendrai vadinamo „Chibin“ (rus. „Хибины“), kurį sudaro tokie komponentai kaip „RTU 518-LSM1“, įrengtas ant kairiojo sparno galo, ir „KS REP“ sistema, esanti lėktuvo viduje, dalis.

„RTU 518-PSM“ yra aktyvioji radioelektroninių trikdžių sistema, o „RTU 518-LSM1“ yra pasyvusis imtuvas, kuris aptinka priešo radarų skleidžiamą elektromagnetinę spinduliuotę. Kartu šie du komponentai vadinami „SAP 518-SM“ arba „Regata“ – ir gali aptikti bei trikdyti priešininkų radarus.

Taip pat tikėtina, kad sistema gali generuoti klaidingus signalus, kad užmaskuotų tikrąjį orlaivį – tai vadinama skaitmeninės radijo dažnių atminties (DRFM) technologija.

Komplektą „Chibin“ sukūrė Kalugos radiotechnikos mokslinio-tiriamojo institutas, dar žinomas rusišku trumpiniu KNIRTI, o 2013 m. jį patvirtino Rusijos gynybos ministerija – ir 2018 m. sistema pasirodė lėktuvuose „Su-30SM“.

Potenciali patirtis

„Oryx“ socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad modulis buvo rastas Charkivo srities regione, kurį dar neseniai buvo okupavę rusai.

Kadangi modulis beveik nebuvo pažeistas, Ukrainos žvalgyba kartu su savo sąjungininkais JAV galės ištirti aparatūros komponentus – pavyzdžiui, mikroschemas ir elektroniką. Pastarasis konfliktas parodė, kad Rusijos gynybos pramonė šioje srityje labai pasikliauja užsienyje įsigyjamomis dalimis.

Be to, duomenys ir programinė įranga, kuri galbūt išliko nepažeista sistemoje, galėtų suteikti daugiau informacijos apie DRFM technologiją ir jos veikimą.

Parengta pagal „Interesting Engineering“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.