Lietuvių komanda laimėjo moksleivių pasaulio robotikos olimpiadą

Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė „Lituanica X“ spalio 16 dieną Ženevoje laimėjo moksleivių pasaulio robotikos olimpiadą „First Global Challenge“. Lietuvą atstovavo Vilniaus jėzuitų gimnazijos mokiniai Rokas Kirdulis, Julius Augustaitis, Dainius Užusenis ir Dovydas Šatkauskas, Vilniaus licėjaus – Matas Čiuželis, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos – Kristupas Šilalė, komandos treneriu buvo Algirdas Augustaitis.

 Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė „Lituanica X“ spalio 16 dieną Ženevoje laimėjo moksleivių pasaulio robotikos olimpiadą „First Global Challenge“.<br>„Lituanica X“ nuotr.
 Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė „Lituanica X“ spalio 16 dieną Ženevoje laimėjo moksleivių pasaulio robotikos olimpiadą „First Global Challenge“.<br>„Lituanica X“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2022, 3:42 PM

„Tai buvo unikali galimybė komandai pademonstruoti savo kūrybiškumą ir programavimo įgūdžius bei pristatyti Lietuvą visų pasaulio šalių atstovams“, – teigiama pranešime.

Varžybų metu komandų robotai vykdė misijas specialiame užduočių lauke. Pustrečios minutės trunkančių robotų mačų metu robotai turėjo kuo greičiau surinkti kuo daugiau rutuliukų, o surinktus atvežti aikštelės kampe laukiančiam komandos nariui, atsakingam už kamuoliukų sumėtymą į „krepšį“. Rungtynių pabaigoje, per paskutines 30 sekundžių, robotai imdavosi papildomos užduoties – prisitraukti prie specialioje konstrukcijoje įtaisytų skersinių, kurių būdavo mažiau, nei robotų, tad tai irgi tapdavo nemenku iššūkiu.

Kaip pasakoja A.Augustaitis, visos komandos robotus konstravo naudodamos tuos pačius komponentus. Taip buvo sulygintos komandų galimybės – šiose varžybose viską lemia komandų kūrybiškumas ir užsispyrimas, o ne konstravimo detalių prieinamumas. Dar įdomu tai, kad varžybose absoliučiais laimėtojais tapo ne viena, o keturių komandų aljansas. Skirtingos komandos į robotų aljansus susigrupavo atkrintamųjų varžybų metu, o finale jau kovojo kaip vienas darnus darinys. „Ši taisyklė skatina komandas konkuruoti viena su kita robotų užduočių aikštelėje išlaikant bendradarbiavimo dvasią ir vengiant priešiškumo. Viename varžybų etape komandos gali būti varžovės, o kitame etape – gali tapti partnerėmis“, – pasakojo komandos treneris.

Kaip portalui Lrytas.lt sakė A.Augustaitis, komandoje vyrauja pasiskirstymas užduotimis: vieni labiau dirba prie techninės, kiti – prie programinės roboto pusės. Varžybų metu taip pat visi atlieka savo roles: vienas vairuoja robotą, kitas dirba vairuotojo „šturmanu“, trečias koordinuoja veiksmus su kitomis aljanso komandomis ir panašiai.

Po renginio Šveicarijoje „Lituanica X“ dalyvaus geriausių Europos komandų lygoje. Jos centras Olandijoje, bet dalyvauja komandos iš visos Europos. Renginiai vyks šių metų lapkričio 26 ir kitų metų sausio 28 dienomis. „Šioms varžyboms reikės sukonstruoti robotą, kuris specialaus dizaino kūgelius turės užmauti ant skirtingo aukščio stulpelių. Šiose varžybose galios žymiai mažiau apribojimų roboto komponentų pasirinkimui ir dar bus leidžiama naudoti objektų atpažinimo bei dirbtinio intelekto programas“, – pasakoj A.Augustaitis.

Renginiai Olandijoje taps dar vienu išbandymu „Lituanica X“, kuri buvo sukurta grupelės mokinių 2017 metais. Moksleiviai tikisi, kad jų dalyvavimas pasaulinėse varžybose pakeis mūsų šalies požiūrį į robotiką ir palaipsniui ji taps nemažiau populiari nei krepšinis.

Paklaustas, kur slypi komandos sėkmės receptas, treneris Lrytas.lt sakė, kad greičiausiai tame, jog komanda turi gilų įdirbį: komandos nariai dabar yra dešimtokai, bet savo veiklą jie pradėjo būdami ketvirtokais.

Daugiau informacijos apie lietuvių komandą „Lituanica X“ galima rasti jos interneto svetainėje, „Facebook“ paskyroje ir „YouTube“ kanale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.