Kiek kainuoja apginti dangų? Įspūdingą statistika, kiek artilerijos šūvių per dieną paleidžia Ukraina

Ukraina, gindamasi nuo Rusijos, kasdien paleidžia tūkstančius artilerijos sviedinių. Palyginti su Ukraina, NATO pajėgos Afganistane per dieną iššaudydavo gerokai mažiau – apie 300 šūvių.

Ukrainos kariai šaudo iš artilerijos į Rusijos pozicijas netoli Bachmuto Donecko srityje. 2022 m. lapkričio 20 d., sekmadienis. <br> AP / Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai šaudo iš artilerijos į Rusijos pozicijas netoli Bachmuto Donecko srityje. 2022 m. lapkričio 20 d., sekmadienis. <br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 8:41 AM

Pasak NATO pareigūnų, Ukrainos naudojamos artilerijos kiekis yra stulbinantis. Afganistane NATO pajėgos paleisdavo apie 300 artilerijos sviedinių per dieną ir to užtekdavo apginti oro erdvę.

Ukraina kasdien gali iššaudyti tūkstančius užtaisų, tačiau tebėra rimtai susirūpinusi oro gynyba nuo Rusijos raketų ir Irano gamybos dronų.

„Diena Ukrainoje – tai mėnuo ar daugiau Afganistane“, – sakė Europos užsienio santykių tarybos gynybos ekspertė Camille Grand, dar neseniai dirbusi NATO generalinio sekretoriaus padėjėja investicijoms į gynybą.

Teigiama, kad vasarą Donbaso regione ukrainiečiai kasdien paleisdavo po 6–7 tūkst. artilerijos užtaisų, o rusai – po 40–50 tūkst. sviedinių per dieną. Palyginimui, Jungtinės Valstijos per mėnesį pagamina tik 15 000 užtaisų.

Vakarai stengiasi surasti vis labiau deficitinės sovietinių laikų įrangos ir amunicijos, kurią Ukraina galėtų naudoti dabar, įskaitant „S-300“ oro gynybos raketas, „T-72“ tankus ir sovietinio kalibro artilerijos sviedinius.

Vakarai taip pat stengiasi rasti alternatyvių sistemų, kuriomis būtų galima pakeisti mažėjančias brangių oro gynybos raketų ir prieštankinių raketų „Javelins“ atsargas.

NATO netgi svarsto galimybę investuoti į senas gamyklas Čekijoje, Slovakijoje ir Bulgarijoje, kad būtų atnaujinta sovietinio kalibro 152 mm ir 122 mm sviedinių gamyba, Ukrainos artilerijos arsenalui.

Pasak buvusio Baltųjų rūmų ginkluotės stratego, Vašingtono strateginių ir tarptautinių studijų centro vyresniojo patarėjo Marko F.Canciano, ukrainiečiai nori bent keturių sistemų, kurių Vakarai nesuteikė ir vargu ar suteiks: ATACMS tolimojo nuotolio raketų „žemė-oras“, kurios galėtų smogti Rusijai ir Krymui, vakarietiškų naikintuvų, vakarietiškų tankų ir daug pažangesnės priešlėktuvinės gynybos.

ATACMS raketos, kurių veikimo nuotolis yra apie 300 kilometrų, nebus suteiktos, nes baiminamasi, kad jos gali būti nukreiptos į į Rusiją, o tankai ir naikintuvai yra pernelyg sudėtinga karinė technika – juos naudoti ir prižiūrėti reikia mokytis metus ar net ilgiau.

M.F.Cancian teigė, kad po Šaltojo karo NATO ir Jungtinės Valstijos deaktyvavo didžiąją dalį savo trumpojo nuotolio oro gynybos priemonių, todėl jų liko nedaug. Pagaminti daugiau gali užtrukti iki dvejų metų.

Vašingtonas taip pat svarsto apie senesnių ir pigesnių alternatyvų suteikimą Ukrainai – pavyzdžiui, prieštankines raketas „TOW“ vietoj „Javelins“ ir senesnes raketų „Hawk“ versijas vietoj naujesnių.

NATO pareigūnai vis dažniau ragina Ukrainą būti taupesne: pavyzdžiui, nešaudyti raketomis, kainuojančiomis 150 000 JAV dolerių, į droną, kuris kainuoja 20 000 JAV dolerių.

Pasak M.F.Canciano, 155 mm kalibro sviedinių gamybos pajėgumams padidinti gali prireikti ketverių-penkerių metų.

Parengta pagal „Ukrinform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.