Keistas žingsnis: JAV Ukrainai perduoda raketas, pradėtas kurti prieš daugiau nei pusšimtį metų Kuo jos pasižymi?

Naujasis JAV karinės pagalbos paketas Ukrainai labiausiai išsiskyrė ilgai lauktomis kovos mašinomis „Bradley“, tačiau jame yra ir daugiau įdomios ginkluotės – pavyzdžiui, dvi anksčiau Ukrainai netiektos raketų rūšys: „Sea Sparrow“ ir „Zuni“.

„Zuni“ raketos paleidimas.<br>Wikimedia commons
„Zuni“ raketos paleidimas.<br>Wikimedia commons
„Zuni“ raketa.<br>Wikimedia commons
„Zuni“ raketa.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 4:00 PM, atnaujinta Jan 9, 2023, 4:16 PM

Kalbant apie „Zuni“, šiuo metu nėra jokio paaiškinimo, kaip amerikiečių ir ukrainiečių specialistai planuoja pritaikyti šias raketas sovietiniams lėktuvams.

Neseniai Pentagonas pranešė suteiksiantis Ukrainai 4000 „Zuni“ raketų, tačiau nepateikė jokios informacijos apie tai, kaip jos galės būti naudojamos su Ukrainos turimais ginklais.

Atsakydama į klausimą, ar sunku buvo modifikuoti „Zuni“ Ukrainos lėktuvams, Pentagono pareigūnė Laura K. Cooper sakė: „Manau, kad pasitikiu mūsų inžinieriais ir tikrai pasitikiu Ukrainos inžinieriais. Taigi, jie tai sėkmingai padarė“.

Apibendrinant, Pentagono pareigūnai apie „Zuni“ kalbėjo gana trumpai: jie atkreipė dėmesį į efektyvų HARM raketų naudojimą iš „MiG-29“ ir pareiškė, kad „Zuni“ tiekimas Ukrainai yra viena iš amerikiečių „pastangų padėti [ukrainiečiams] kuo efektyviau panaudoti turimą lėktuvų parką“. L.Cooper pridūrė, kad raketas galima paleisti tiek iš fiksuoto sparno orlaivių, tiek iš sraigtasparnių.

127 mm „Zuni“ nevaldomos „oras-oras“ klasės raketos yra šiek tiek analogiškos sovietinėms „S-13“ ar „S-25“, tačiau įdomesnės savo savybėmis – pavyzdžiui, „Zuni“ šaudymo nuotolis yra 8 km. Palyginimui, „S-13“ didžiausias įmanomas šaudymo nuotolis – 4 km.

„Zuni“ raketos pradėtos kurti dar šeštajame dešimtmetyje, o 1957 m. jas į savo ginkluotę įtraukė JAV karinės oro pajėgos. Raketa buvo suprojektuota kaip modulinė, kad būtų galima ją naudoti su įvairių tipų kovinėmis galvutėmis ir sprogdikliais, įskaitant ir atstumui jautrų sprogdiklį. Nors iš pradžių „Zuni“ buvo suprojektuota kaip „oras-oras“ raketa, vėliau ji gal]ėjo veikti ir kaip „oras-žemė“.

Raketai paleisti buvo išbandytos keturios skirtingos paleidimo sistemos, iš jų populiariausia buvo keturių vamzdžių „LAU-10/A“. Pirmą kartą mūšyje „Zuni“ raketa buvo paleista 1965 m. per karą su Indija, iš Pakistano karinių oro pajėgų lėktuvo „F-86F Sabre“. Ši raketa taip pat buvo aktyviai naudojama per karą Vietname.

Reikėtų prisiminti ir tai, kad nuo 2006 m. MBDA raketų įmonės Šiaurės Amerikos padalinys savo iniciatyva plėtojo projektą, kuriuo buvo siekiama sukurti lazeriu valdomą „Zuni“, panašią į pažangiąją tikslaus naikinimo ginklų sistemą APKWS (angl. Advanced Precision Kill Weapon System).

2009 m. modernizuota lazeriu valdoma raketa sėkmingai išlaikė šaudymo į stacionarius ir judančius taikinius bandymus, o 2010 m. įvyko pirmasis raketos bandomasis skrydis su kovine galvute.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.