Universitetas uždraudė studentams naudotis dirbtinio intelekto pokalbių robotu „ChatGPT“

Vienas geriausių Prancūzijos universitetų uždraudė studentams naudotis dirbtinio intelekto pokalbių robotu „ChatGPT“ užduotims atlikti. Tai pirmas toks ribojimas šalies aukštosiose mokyklose.

Robotas „ChatGPT“ išlaikė egzaminus teisės mokykloje parašęs esė įvairiomis temomis: nuo konstitucinės teisės iki mokesčių teisės pažeidimų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Robotas „ChatGPT“ išlaikė egzaminus teisės mokykloje parašęs esė įvairiomis temomis: nuo konstitucinės teisės iki mokesčių teisės pažeidimų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 9:36 AM, atnaujinta Feb 7, 2023, 8:32 AM

JAV bendrovės „OpenAI“, kuri praėjusią savaitę gavo didžiulę „Microsoft“ pinigų injekciją, sukurtas robotas atsako į paprastas užklausas naudodamasis daugybe internete surinktų duomenų.

Paryžiaus „Sciences Po“ mokykla – vienas prestižiškiausių Prancūzijos universitetų – pareiškė, kad visiems, kurie naudojosi pokalbių robotu, bus taikomos sankcijos, kurios gali siekti iki pašalinimo iš įstaigos ar net iš aukštojo mokslo.

„Kol kas studentams, rengiantiems rašytines ar žodines užduotis „Sciences Po“ aukštojoje mokykloje, griežtai draudžiama naudoti „ChatGPT“ arba bet kokią kitą dirbtinį intelektą naudojančią priemonę“, – teigė universiteto atstovai.

Atvirame laiške studentams ir dėstytojams priduriama, kad vienintelė išimtis – roboto naudojimas švietimo tikslais prižiūrint dėstytojui, ir nurodomi nuogąstavimai dėl kitokio naudojimo, dėl kurio gali atsirasti plagijavimo atvejų.

Sprendimas priimtas po to, kai praėjusią savaitę paaiškėjo, kad „ChatGPT“ išlaikė egzaminus JAV teisės mokykloje parašęs esė įvairiomis temomis – nuo konstitucinės teisės iki mokesčių ir civilinės teisės pažeidimų.

Minesotos universiteto Teisės mokyklos profesorius Jonathanas Choi davė robotui tokį patį testą kaip ir studentams ir jis buvo įvertintas C+ balu, kurio pakanka norint išlaikyti testą.

Tačiau profesorius sumenkino galimybę, jog studentai naudojasi robotu sukčiaudami, sakydamas, kad du iš trijų vertintojų pastebėjo roboto parašytą darbą.

„ChatGPT“ vis dar daro faktinių klaidų, bet kitų šalių švietimo įstaigos suskubo uždrausti šį dirbtinio intelekto įrankį.

Niujorko ir kitų jurisdikcijų pareigūnai uždraudė jį naudoti mokyklose.

Grupė Australijos universitetų pareiškė, jog pakeis egzaminų formatą taip, kad dirbtinio intelekto priemonės būtų uždraustos ir laikomos sukčiavimu.

Daugelyje universitetų naudojama plagijavimo aptikimo programinė įranga. Kuriama programėlė, kuri padėtų nustatyti, ar tekstas parašytas „ChatGPT“.

Parengta pagal AFP, BNS ir „Lietuvos ryto“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.