Atnaujino trimatį žemėlapį, virtualiai leidžiantį pamatyti Vilnių iš paukščio skrydžio

Vilnius atnaujino realios situacijos trimatį žemėlapį, kuris leidžia pamatyti sostinę iš paukščio skrydžio virtualiai. Žemėlapis skirtas vaizdingai pristatyti miesto teritoriją, joje esančius pastatus ir žaliąsias erdves.

Atnaujintame žemėlapyje galima detaliai apžiūrėti net ir nedideles detales.<br> Ekrano nuotr.
Atnaujintame žemėlapyje galima detaliai apžiūrėti net ir nedideles detales.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 2:39 PM, atnaujinta Feb 10, 2023, 5:32 PM

Pirmą kartą toks žemėlapis buvo parengtas 2019 metais, o šiandien jame jau galima matyti 2022-ųjų situaciją ir įvertinti per tą laiką Vilniaus teritorijoje įvykusius pokyčius.

„Kaip specialistams priimti svarbius sprendimus, susijusius su konkrečia miesto vieta? Geriausia nuvykti į tą vietą ir joje pasivaikščioti. Bet jei tokių sprendimų per dieną reikia bent keleto?

Būna dienų, kai turime apžiūrėti 20–30 projektų. Apvažiuoti visų vietų nesuspėtume. Tačiau šiuolaikiniai erdviniai žemėlapiai, didelės raiškos aerofoto nuotraukos leidžia labai detaliai patyrinėti šią vietą ir suprasti jos charakterį.

Šiais įrankiais mielai naudojasi ir mieste projektuojantys architektai, bendruomenių nariai, Vilniaus tyrinėtojai“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Įmonė „Vilniaus planas“ atnaujino žemėlapį, kuriame atvaizduota visa Vilniaus miesto teritorija. Žemėlapis sudarytas iš didelio tikslumo aerofotografinių nuotraukų, kurios buvo padarytos skrydžių virš miesto metu.

Kartu buvo atliktas itin detalus paviršiaus lazerinis skenavimas (iki atspindinčių paviršių matuoti naudota impulsinio lazerio pavidalo šviesa), sudarytos įstrižo vaizdo nuotraukos.

Miesto centrinės dalies (250 km2) vaizdas žemėlapyje pateikiamas 5 cm tikslumu, o miesto pakraščiai (150 km2) – 8 cm tikslumu.

Atnaujintame žemėlapyje sukurta galimybė į objektus žvelgti ne tik iš paukščio skrydžio, bet ir įstrižai iš visų pusių.

Erdvinį žemėlapį galima išbandyti čia.

Kitus 3D žemėlapius galima rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.