Gyrėsi be reikalo: „stebuklingasis“ Rusijos ginklas turėjo naikinti HIMARS, tačiau pataikė tik į tiltą

Atrodo, kad rusų galimybės gaminti valdomas skraidančias bombas nėra beribės, tad jie imasi naudoti nelabai vykusius gaminius.

 Raketa nukrito netoli Hremjačės kaimo šiaurinėje Ukrainos dalyje, nukentėjusiųjų nėra.<br> Ekrano nuotr.
 Raketa nukrito netoli Hremjačės kaimo šiaurinėje Ukrainos dalyje, nukentėjusiųjų nėra.<br> Ekrano nuotr.
Rusijos lėktuvas „Su-34“, apginkluotas raketomis „Kh-29TD“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusijos lėktuvas „Su-34“, apginkluotas raketomis „Kh-29TD“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusiškos raketos „Kh-29TD“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Rusiškos raketos „Kh-29TD“.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-04-11 10:10, atnaujinta 2023-04-11 10:14

Sekmadienį Ukrainos operatyvinė vadavietė „Šiaurė“ pranešė apie rusų aviacijos įvykdytą oro ataką. Raketa nukrito netoli Hremjačės kaimo šiaurinėje Ukrainos dalyje, nukentėjusiųjų nėra.

Rusai savo ruožtu teigė, kad buvo taikytasi į tiltą netoli kaimo, kad užkirstų kelią diversantams veržtis į Rusijos Briansko sritį.

Ataka buvo įvykdyta raketomis „Kh-29TD“. Iš vaizdo įrašo, kuriuo pasidalijo patys rusai, galima suprasti, kad ataka nebuvo visiškai sėkminga, o to priežastimi gali būti šio ginklo specifikacijos.

Rusiška raketa „Kh-29TD“ buvo sukurta sovietinės „Kh-29T“ raketos pagrindu.

„Kh-29T“ kovinės galvutės svoris yra 116 kg. Šios raketos trūkumai slypi tame, kad ji gali veikti tik dienos metu ir gali kilti problemų užfiksuojant taikinį esant blogam orui. Raketos šaudymo nuotolis – 12 km, tikėtina paklaida – 2,2 metro.

Rusų teigimu, modernizuotoje „Kh-29TD“ raketoje šaudymo nuotolis padidėjo iki 40 km, išlaikant tą patį svorį. Taip pat ji turi naują infraraudonųjų spindulių kamerą, leidžiančią veikti ir naktį.

Praėjusių metų rugpjūtį vykusiame forume „Armija-2022“ Rusijos žiniasklaida kalbėjo, kad „Kh-29TD“ yra tas „stebuklingas ginklas“ (vok. wunderwaffe), kuris Ukrainoje sunaikins HIMARS raketų paleidimo įrenginius.

Iki šiol šio tipo raketos buvo panaudotos vos kelis kartus. 2017 metais, okupuotame Kryme dėl orlaivio techniko klaidos buvo paleista viena „Kh-29TD“ raketa, sunaikinusi angarą ir kitą to paties tipo raketą. 2023 m. sausį Rusijos žiniasklaida pranešė, kad ši raketa susprogdino fermą pietų Ukrainoje, kur, jų teigimu, buvo įsikūręs NATO objektas. Na ir galiausiai, sekmadienio ataka prieš tiltą netoli Hremjačės kaimo – ir tai yra visi žinomi praktiniai šio ginklo panaudojimo atvejai, bet nei vieno panaudojimo metu nebuvo sunaikinta HIMARS.

Sovietų patirtis Afganistane parodė, kad norint padaryti reikšmingą žalą tokio tipo objektui kaip tiltas, reikia bent keturių raketų „Kh-29L“ (šios raketos versijos svoris toks pat kaip ir „Kh-29TD“). Tačiau atsižvelgiant į tai, kad rusai savaitgalį į taikinį pataikė tik viena „Kh-29TD“ raketa, galimi du paaiškinimai: arba likusios raketos pametė taikinį, arba jie iš tiesų paleido tik vieną raketą, nes jų pritrūko.

Jei raketų išties pritrūko, kyla klausimas, kodėl vietoje jų arba kartu su jomis nenaudojamos valdomos skraidančios bombos „UMPK“ , kurių šaudymo nuotolis (50 km) panašus į „Kh-29TD“? Matyt, šių skraidančiųjų bombų gamybos pajėgumai yra riboti, todėl rusams tenka rinktis, kokius „mažiau deficitinius“ ginklus naudoti kiekvienoje konkrečioje situacijoje.

Šiaip ar taip, „Kh-29TD“ yra panaši į „UMPK“ tuo, kad ją nešantis orlaivis turi sumažinti atstumą iki taikinio bent iki 40 km. Tai dar vienas priežastis, kodėl Ukrainai reikia „F-16“: turint modernius daugiafunkcinius lėktuvus, rusų aviacija vengs artintis prie Ukrainos sienų ir fronto linijų, kad paleistų tiek „Kh-29TD“ raketas, tiek bet kokias skraidančias bombas – nes visada rizikuos būti pašauta raketa „AIM-120“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.