Paskelbė, kada Ukraina gaus raketas, kurias rusai giriasi numušinėjantys nuo pavasario Bus pirmoji šalis pasaulyje, naudosianti tokią ginkluotę

Nuo žemės paleidžiama mažo skersmens bomba (angl. Ground-Launched Small Diameter Bomb, GLSDB) turėtų būti naudingas priedas prie esamo didelio tikslumo ginklų arsenalo, kurį Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali paleisti iš savo sistemų „M142 HIMARS“ ir „M270 MLRS“.

Ukraina dar neturi didelio tikslumo tolimojo nuotolio „žemė-oras“ raketų GLSDB, tegiama, kad šalį jos pasieks tik šių metų rudenį.<br>„Militarnyj“ iliustr.
Ukraina dar neturi didelio tikslumo tolimojo nuotolio „žemė-oras“ raketų GLSDB, tegiama, kad šalį jos pasieks tik šių metų rudenį.<br>„Militarnyj“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2023, 11:20 AM

Ukraina dar neturi didelio tikslumo tolimojo nuotolio „žemė-oras“ raketų GLSDB: tegiama, kad šalį jos pasieks tik šių metų rudenį. Tokią informaciją JAV Kongresui pranešė JAV gynybos sekretoriaus padėjėjo pavaduotoja Laura Cooper.

2023 m. vasario pradžioje paskelbto 2,175 mlrd. dolerių (1,994 mln eurų) vertės pagalbos pakete buvo įtraukta naujo tipo ginkluotė – didelio tikslumo žemė-oras raketa GLSDB (bendrai sukurta „Boeing“ ir „SAAB“), su kuria Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naudojamų raketų sistemų HIMARS ir „M270“ veikimo nuotolis padidės iki 150 km.

Raketos buvo skiriamos įgyvendinant Ukrainos saugumo paramos iniciatyvos (angl. Ukraine Security Assistance Initiative, USAI) programą, pagal kurią ginkluotė ir karinė technika užsakoma tiesiogiai iš gamintojų. Atsižvelgiant į tai, pagrindinis klausimas – kada tiksliai Ukraina galės gauti šiuos didelio tikslumo ginklus.

Remiantis nauja informacija, GLSDB Ukrainoje pasirodys ne anksčiau kaip rudenį – tačiau, be pristatymo datų svarbu ir tai, kiek raketų amerikiečių gynybos pramonė yra pajėgi pagaminti.

Sausio mėnesį žiniasklaida skelbė, kad remiantis analitikų skaičiavimais, susitarus dėl didelio tikslumo GLSDB perdavimo Ukrainai, pirmąsias 24 bombas Ukraina galėtų gauti per devynis mėnesius. O išvis iki 2024 m. pabaigos Jungtinės Valstijos galės Ukrainai perduoti 750 tokių bombų.

Jei JAV pradės tiekti Ukrainai GLSDB jau 2023 m. rudenį, vidutinė raketų perdavimo sparta bus maždaug 47 sparnuotosios raketos per mėnesį. Kas apskritai – atsižvelgiant į tai, kad Ukraina bus pirmoji šalis, mūšio lauke panaudosianti šį ginklą – atrodo neblogai.

Ironiška tai, kad rusai savo jau seniai teigia „efektyviai numušantys“ šias žemė-oras raketas – kurių ukrainiečiai dar net neturi. Apie tai naujienų portalas Lrytas.lt pranešė kovo ir balandžio mėnesiais.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.