Teigia, kad kai kurie išmanieji prietaisai skatina smurtą šeimoje

Sveikatos stebėjimo prietaisai, namų apsaugos sistemos ir kūdikių monitoriai – tai vieni iš prietaisų, kurie, kaip perspėja Jungtinės Karalystės parlamento nariai, sudaro sąlygas vis didėjančiam smurto šeimoje, kurį skatina technologijos, atvejų skaičiui, teigia BBC.

Sveikatos stebėjimo prietaisai, namų apsaugos sistemos ir kūdikių monitoriai – tai vieni iš prietaisų, kurie, kaip perspėja parlamento nariai, sudaro sąlygas vis didėjančiam smurto šeimoje, kurį skatina technologijos, atvejų skaičiui.<br>123rf nuotr.
Sveikatos stebėjimo prietaisai, namų apsaugos sistemos ir kūdikių monitoriai – tai vieni iš prietaisų, kurie, kaip perspėja parlamento nariai, sudaro sąlygas vis didėjančiam smurto šeimoje, kurį skatina technologijos, atvejų skaičiui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2023, 8:05 AM

Jungtinės Karalystės (JK) kultūros, žiniasklaidos ir sporto komitetas teigia, kad JK piliečių namuose yra vidutiniškai devyni tokie išmanieji prietaisai.

Komitetas nustatė, kad jie naudojami „stebėti, persekioti, įbauginti ir kontroliuoti“ renkant įrašus ir vaizdus.

„Populiarėjančios susietosios technologijos neabejotinai atnešė naudos kasdieniam gyvenimui, kita vertus, kai kurie iš šių prietaisų kelia realų pavojų privatumui ir asmens saugumui internete“, – sakė komitetui pirmininkaujanti Caroline Dinenage.

„Vyriausybė turi teikti pirmenybę bendradarbiavimui su gamintojais, kad būtų kovojama su šiuo technologijų skatinamu smurtu, kuris ateityje tik didės“, – pridūrė ji.

C.Dinenage taip pat paragino, kad policija ir baudžiamojo teisingumo sistema būtų geriau pasirengusi spręsti šią problemą, o aukoms būtų teikiama papildoma parama.

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje plačiai paplitę susietieji prietaisai artimiausiais metais bus naudojami itin gausiai – komiteto vertinimu, iki 2050 m. pasaulyje jų bus 24 mlrd.

Atlikdamas tyrimą, komitetas teigia, kad turi įrodymų, jog „didžiojoje daugumoje“ smurto šeimoje atvejų dabar yra tam tikrų kibernetinių elementų, įskaitant šnipinėjimo programų naudojimą, smurtautojų atliekamą aukų judėjimo stebėjimą ir nukentėjusiųjų įrašų bei nuotraukų rinkimą.

Komitetas nustatė, kad ypatingai reikia apsaugoti vaikus – ne tik nuo prievartos, bet ir nuo jų duomenų ir asmeninės informacijos rinkimo bei galimo piktnaudžiavimo, ypač atsižvelgiant į tai, kad jauni žmonės dažniau naudojasi išmaniaisiais įrenginiais.

„Vyriausybė ir Informacijos komisaro biuras turėtų užtikrinti, kad mokyklose ir namuose naudojamų produktų privatumo nustatymai būtų intuityvūs vaikams, o sąlygos ir nuostatos atitiktų jų amžių“, – sakė C.Dinenage.

Anglijos ir Velso smurto artimoje aplinkoje komisarė Nicole Jacobs pritarė, kad šią problemą turėtų spręsti technologijų įmonės.

„Pernelyg dažnai tikimasi, kad aukos ir nukentėjusieji patys apsisaugos nuo smurto, susijusio su technologijomis – užuot technologijų įmonės turėtų imtis priemonių užkirsti kelią žalai, – sakė ji. – Nors vyriausybė, priėmusi Saugos internete įstatymo projektą, padarė didelę pažangą kai kurių formų technologijų naudojimo išnaudojimo klausimu, ji turi užtikrinti, kad technologijų bendrovės atkreiptų dėmesį į visas nusikaltėlių naudojamas priemones, įskaitant išmaniuosius namų įrenginius.“

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.