Tyrimas: 9 mln. interneto vartotojų slaptažodžių susiję su kino filmais „Barbė“ ir „Openheimeris“

Šią vasarą kone labiausiai laukti kino filmai „Barbė“ ir „Openheimeris“ atsidūrė ne tik kino teatruose, bet ir interneto vartotojų slaptažodžiuose, atskleidė „NordPass“. Nepriklausomiems kibernetinio saugumo tyrėjams išanalizavus 4,3 TB dydžio duomenų bazę rasti daugiau nei 9 mln. slaptažodžių, susijusių su šiais dviem filmais.

Šią vasarą kone labiausiai laukti kino filmai „Barbė“ ir „Openheimeris“ atsidūrė ne tik kino teatruose, bet ir interneto vartotojų slaptažodžiuose, atskleidė „NordPass“.<br>123rf iliustr.
Šią vasarą kone labiausiai laukti kino filmai „Barbė“ ir „Openheimeris“ atsidūrė ne tik kino teatruose, bet ir interneto vartotojų slaptažodžiuose, atskleidė „NordPass“.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 10:11 AM

Slaptažodžiai, turintys sąsają su „Openheimeriu“, populiaresni – jų aptikta maždaug 6,5 mln. Tai sudaro net 71 proc. visų su „Barbenheimeriu“ susijusių slaptažodžių. Didžioji dalis jų kurti, naudojant angliškus žodžius, tokius kaip „Robert“, „Oppenheimer“, „Alamos“, „Manhattan“, „Atomic“, „Nuclear“, „Hiroshima“, „Nagasaki“.

Tuo tarpu „Barbė“ dominuoja beveik 2,7 mln. slaptažodžių. Ne tik žodis „Barbė“ ir jo variacijos sudaro nemažai jų, tačiau ir kino filmo aktorių vardai, pavyzdžiui, „Margot“, „Robbie“ ar „Gosling“.

„Šis tyrimas atskleidžia, kad kultūriniai įvykiai išties turi įtakos mūsų slaptažodžių pasirinkimui. Tai, kas populiaru ir madinga kino pasaulyje, neretai atsiduria slaptažodžiuose. Tokia pati logika galioja ir kalbant apie sportą, muziką, maistą ir kitus dalykus, kurie daugeliui malonūs. Tai, kokius renkamės slaptažodžius, deja, yra lengvai nuspėjama programišiams“, – sako „NordPass“ verslo plėtros vadovas Karolis Arbačiauskas.

Remiantis pernai atliktu „NordPass“ tyrimu, 2022-aisiais interneto vartotojai slaptažodžiams įkvėpimo sėmėsi iš kino filmų „Betmenas“ (rasti 2,6 mln. slaptažodžių), „Enkanto“ (53 tūkst. slaptažodžių) bei serialo „Euforija“ (10 tūkst. slaptažodžių). Tyrėjai taip pat išskyrė ir kitus kino filmus, kurie ir bėgant metams dar vis dažnai atsiduria interneto vartotojų slaptažodžiuose. Tarp jų yra ir „Leonas“, „Koko“, „Džokeris“, „Matrica“, „Žvaigždžių karai“.

K.Arbačiausko teigimu, tokius slaptažodžius naudoti pavojinga, nes jie neatitinka kibernetinio saugumo reikalavimų. Stiprius slaptažodžius turėtų sudaryti bent 20 simbolių – raidžių, skaičių ir specialiųjų ženklų kombinacijos. Ekspertas ragina vengti žodyne randamų žodžių kuriant slaptažodžius ir nenaudoti tų pačių slaptažodžių skirtingoms paskyroms apsaugoti.

2022-aisiais populiariausi slaptažodžiai Lietuvoje buvo „123456“, „kilobaitas“, „123456789“, „lopas123“ ir „labas123“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.