Atskleidė, koks Rusijos ginklas kelia didžiausią galvos skausmą Ukrainos kariams – jis ir pigus, ir labai galingas

Kovo pradžioje Rusijos karo lėktuvai pirmą kartą Ukrainoje panaudojo tiksliai valdomas sklendžiančias bombas. Praėjus beveik šešiems mėnesiams sklendžiančios bombos „UPAB-1500“ ir „FAB-500“ – kurias kai kurie ukrainiečiai vadina „KAB“, turėdami omenyje senesnį rusiškų bombų tipą, – kelia baimę Ukrainos kariams, rašo „Forbes“.

Sklendžianti bomba „FAB-500“.<br>Wikimedia commons.
Sklendžianti bomba „FAB-500“.<br>Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-29 11:18, atnaujinta 2023-08-29 11:25

„KAB“ yra viena labiausiai bauginančių bombų, – rašė ukrainiečių karys Oleksandras Solon'ko. – Rusai jas plačiai naudoja. Negaliu teigti nieko apie jų tikslumą, bet ginkluotė yra galinga“.

Pirmaisiais Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metais Ukrainos oro gynyba veiksmingai apsaugojo didžiąją Ukrainos dalį nuo Rusijos atakos lėktuvų.

Tačiau „UPAB“ ir „FAB“ sklendžiančių bombų gamybos programa pakeitė oro dinamiką. Kovo 4 d. ar anksčiau Rusijos lėktuvas į taikinį Černigovo srityje numetė „UPAB-1500“ sklendžiančią bombą. „Rusai prisitaiko“, – rašė į atsargą išėjęs Australijos kariuomenės generolas Mickas Ryanas.

3 300 kg sverianti raketa „UPAB-1500“, kurios bent toną sudaro kovinė galvutė, turėtų nukeliauti 40 km ar toliau, jei ją paleidžiantis lėktuvas ji paleidžiama 12 km aukštyje ar aukščiau.

Bombos „UPAB“ ir „FAB“ – apytikriai analogiškos Ukrainai amerikiečių gaminamoms sklendžiančioms bomboms JDAM-ER – tikriausiai nėra labai tikslios. Rusijos šaudmenys orientuojasi pagal GLONASS palydovinės navigacijos sistemos – Rusijos mažiau tikslios amerikietiškos GPS versijos – koordinates. Tačiau bombos ne visada turi būti labai tikslios, kai jų sudėtyje yra 2 000 kg sprogstamosios medžiagos, rašo „Forbes“.

Dar labiau rusus džiugina tai, kad „FAB“ sklendžiančios bombos yra ypač pigios. Anot „Forbes“, gali būti, kad viena kainuoja vos keliasdešimt tūkstančių dolerių. Rusijos karinėse oro pajėgose plintant sklendžiančioms bomboms, vis daugiau reaktyvinių lėktuvų paleidžia savo amuniciją iš už tankiausios Ukrainos oro erdvės gynybos zonos. „Bombų negailima“, – rašė O.Solon'ko.

„Jie bando taikytis į logistikos ir valdymo centrus, kaip ir mes“, – aiškino O.Solon'ko. Tačiau rusų naikintuvų-bombonešių įgulos, padedamos dronų „Orlan“, „Zala“ ir „Supercam“, taip pat sklendžiančiomis bombomis taikosi į fronto linijose esančias Ukrainos pajėgas, kartais sinchronizuodamos savo atakas su sprogmenų prikrautais dronais „Lancet“.

Didėjantis rusiškų sklendžiančių bombų keliamas pavojus padeda paaiškinti, kodėl kai kuriems stebėtojams atrodo, kad Ukrainos 2023 m. kontrpuolimas vyksta lėtai, teigia „Forbes“.

„Tie, kurie mano, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms prireikė neįtikėtinai daug laiko išstumti rusus iš Robotynės, turbūt nepastebėjo gynybos sistemos, kurią reikėjo įveikti norint išstumti rusus“, – rašė O.Solon'ko.

Parengta pagal „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.