Vyriausybė pritarė Nacionalinei kibernetinio saugumo plėtros programai: numatyta per 52 mln. eurų

Vyriausybė trečiadienį pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtai Nacionalinei kibernetinio saugumo plėtros programai. Šios programos įgyvendinimui yra numatyta per 52 mln. eurų.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtai Nacionalinei kibernetinio saugumo plėtros programai.<br>123rf iliustr.
Vyriausybė trečiadienį pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtai Nacionalinei kibernetinio saugumo plėtros programai.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2023-09-20 13:27, atnaujinta 2023-09-20 13:28

Projekto tikslas – stiprinti kibernetinį saugumą, atsižvelgiant į kibernetinėje erdvėje atsirandančias grėsmes ir besikeičiančius valstybės ir visuomenės poreikius.

„Įgyvendinant plėtros programą bus iš esmės peržiūrima nacionalinės kibernetinio saugumo politikos formavimo ir įgyvendinimo sistema, į kibernetinio saugumo valdymą ir užtikrinimą įtraukiant daugiau institucijų, atnaujinama kibernetinio saugumo valdymo bei organizacinių ir techninių kibernetinio saugumo reikalavimų sistema“, – rašoma programos vertinimo pažymoje.

Teigiama, kad įgyvendinant šią programą bus diegiamos ir naujos kibernetinį saugumą užtikrinančios technines ir organizacines priemonės, sprendžiami kibernetinio saugumo specialistų rengimo, valstybės institucijų ir įstaigų personalo ir visuomenės švietimo kibernetinio saugumo srityje klausimai.

Taip pat bus plečiamas bendradarbiavimas su privačiu sektoriumi, stiprinamos elektroninių nusikaltimų tyrimo kompetencijos ir atnaujinama elektroninių nusikaltimų tyrimo infrastruktūra, diegiami nauji tyrimo būdai.

Projekto rengėjai yra numatę ir Nacionalinės kibernetinio saugumo plėtros programos pažangos rodiklius.

Siekiama, kad ištirtų kritinių kibernetinių incidentų dalis iki 2030 metų didėtų nuo 50 proc. iki 100 proc. Taip pat programoje numatytas tikslas, kad per šį laikotarpį 80 proc. kibernetinio saugumo subjektų vadovų sėkmingai būtų išlaikę kibernetinio saugumo žinių ir kompetencijų įvertinimo testus. O asmenų, patikrinančių interneto svetainės saugumą prieš teikiant joje savo asmens duomenis, didėtų nuo 23,3 proc. (2021 m.) iki 40 proc. 2030 metais.

Projektu tvirtinamai plėtros programai įgyvendinti iš viso siūloma skirti per 52 mln. eurų. Per 40 mln. erų bus skiriama iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo (RRF) lėšų, per 8,4 tūkst. iš valstybės biudžeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.