Dirbtinis intelektas jau leidžia pasikalbėti su Paris Hilton, klonuoja Drake: tai patinka ne visiems

Neseniai Marko Zuckerbergo valdoma „Meta“ paskelbė apie kelis atnaujinimus, susijusius su dirbtinio intelekto (DI) technologijomis. Vienas jų – galimybė realiuoju laiku susirašinėti su tokiomis įžymybėmis, kaip Paris Hilton ar Kendal Jenner. Tiesa, siūloma pasikalbėti ne su tikromis žvaigždėmis, bet jų DI kopijomis, kurioms perteiktos šioms garsioms asmenybėms būdingos bendravimo savybės. Anot ekspertės, DI vis dažniau kopijuoja žinomas žvaigždes – ne tik jų asmenybes, bet ir išvaizdą ar net dainavimo stilių, tačiau tai patinka ne visiems.

Neseniai Marko Zuckerbergo valdoma „Meta“ paskelbė apie kelis atnaujinimus, susijusius su dirbtinio intelekto (DI) technologijomis. Vienas jų – galimybė realiuoju laiku susirašinėti su tokiomis įžymybėmis, kaip Paris Hilton ar Kendal Jenner.<br>Ekrano nuotr.
Neseniai Marko Zuckerbergo valdoma „Meta“ paskelbė apie kelis atnaujinimus, susijusius su dirbtinio intelekto (DI) technologijomis. Vienas jų – galimybė realiuoju laiku susirašinėti su tokiomis įžymybėmis, kaip Paris Hilton ar Kendal Jenner.<br>Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-24 10:40, atnaujinta 2023-10-24 10:41

Kviečia pasikalbėti su žvaigždėmis

Dirbtinis intelektas bendrai keičia kasdienį mūsų technologijų naudojimą, o dabar įtraukia ir vis daugiau pramogų bei įžymybių į šią sritį. Atsiradus „TikTok“ ir vystantis vadinamajam metaverslui, dirbtinis intelektas ėmė imituoti realias įžymybes“, – sako „Tele2“ skaitmeninio turinio vadovė Justina Antropik.

Naujausias toks pavyzdys – „Meta“ pristatyti atnaujinimai. Nuo šiol „Facebook“ ir „Instagram“ vartotojai gali realiuoju laiku susirašinėti su 14 naujų pokalbių robotų, kurie imituoja tokias žinomas asmenybes, kaip Kendal Jenner, Paris Hilton, Snoop Dog, Tom Brady, Charli D’Amelio, Dwyane Wade ir kiti, o sąrašas dar gali plėstis. Visi pokalbių robotai turi jiems priskirtą temą, pavyzdžiui, P.Hilton personažas Amber dalinsis patarimais, kaip išpainioti detektyvinę mįslę, T.Brady personažas Bru atsakys į su fiziniu aktyvumu susijusius klausimus, o K.Jenner imituojantis robotas Billie sieks tapti itin atvira ir artima drauge. Kiekvienam personažui sukurtos ir specialios „Facebook“ bei „Instagram“ paskyros.

„Šis naujas žingsnis priartins žmonės prie mylimų įžymybių, nes jos ir pačios yra įsitraukusios į juos atkartojančių DI robotų vystymą. Žinoma, užtruks šiek tiek laiko, kol pokalbių robotai išmoks duoti autentiškus atsakymus, tad kol kas ši funkcija prieinama tik JAV gyventojams, o vėliau, tikėtina, pasirodys ir kitose rinkose“, – teigia J.Antropik.

Apsimeta tikrais atlikėjais

Kol „Meta“ iš savo impersonuojamų įžymybių gavo sutikimą ir net dirba kartu kuriant pokalbių robotų personažus, kitas žvaigždes DI klonavo be jų sutikimo. Tokie atvejai itin paplito „TikTok“ platformoje – čia buvo galima išvysti, kaip nuo realių atlikėjų beveik neatskiriamos DI sugeneruotos žvaigždės atlieka vieni kitų dainas. Pavyzdžiui, Drake atlieka dainininkės Colbie Caillat dainą, o Michael Jackson perdainuoja The Weeknd kūrinį. Tačiau iš tiesų atlikėjai šių dainų neatlieka – visos jos sugeneruotos naudojant dirbtinio intelekto priemones. Sukurti vaizdo įrašai sulaukė dešimčių milijonų peržiūrų.

Atlikėjo Drake gerbėjai platformoje galėjo išvysti ir kitą trumpą vaizdo įrašą su daina, kurią atlieka, atrodytų, pats reperis. Įraše Drake vaikšto, atlieka įvairius judesius – niekuo nesiskiria nuo tikrosios asmenybės. Tačiau iš tiesų visas šis turinys yra sugeneruotas dirbtinio intelekto – pats Drake nei rašė ir įdainavo kūrinį, nei filmavosi jo vaizdo klipe.

„Tai, kad kai kurie tokių DI kūrinių kūrėjai galėjo pasipelnyti klonuodami garsenybes, papiktino didžiąsias muzikos įrašų kompanijas. Jos siekė pašalinti tokį turinį iš „TikTok“, „Spotify“ ir kitų populiarių platformų, kaltindamos autorių teisių pažeidimais, bet nieko nepešė. Nustatyta, kad originalios dainos, sukurtos naudojant DI balso klonavimo technologiją, nepažeidžia autorių teisių“, – sako J.Antropik.

Kitiems interneto naudotojams ši tendencija ėmė kelti etinių klausimų – vieni svarstė, ar dirbtinio intelekto klonuojamos garsios asmenybės neklaidina jų gerbėjų, kiti diskutavo apie tai, kokią žalą tokie neatsakingi kūriniai gali padaryti įžymybių reputacijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.