Telefonas gali praversti ir virtuvėje: išmanios technologijos, kurios palengvina maisto gaminimą

Jei anksčiau kulinariniams eksperimentams įkvėpdavo televizijos laidos ar receptų knygos, dabar tam vis dažniau pasitelkiamos išmanios technologijos. „Tele2“ Inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius pastebi, kad namų virtuvėse atsiranda įvairūs daiktų interneto (angl. Internet of Things, IoT) daiktai, pavyzdžiui, telefonu valdomos orkaitės ar maisto produktų svarstyklės, o idėjų patiekalams ieškoma išmaniosiose programėlėse. Tad, kaip nepasimesti tarp daugybės opcijų ir ką išbandyti pirmiausiai?

 Jei anksčiau kulinariniams eksperimentams įkvėpdavo televizijos laidos ar receptų knygos, dabar tam vis dažniau pasitelkiamos išmanios technologijos.<br> Unsplash nuotr.
 Jei anksčiau kulinariniams eksperimentams įkvėpdavo televizijos laidos ar receptų knygos, dabar tam vis dažniau pasitelkiamos išmanios technologijos.<br> Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-27 10:56

Gaminimo patirtį keičia išmanūs prietaisai

„Daiktų interneto įrenginiai keičia požiūrį į maisto gaminimą. Šios technologijos suteikia tikslumo, patogumo ir kūrybiškumo, todėl skanų ir įvairų maistą namuose paruošti tampa lengviau nei bet kada anksčiau. Nesvarbu, ar esate virtuvės naujokas, ar patyręs šefas, keli išmanūs įrankiai gali pagerinti jūsų kulinarinę patirtį ir įkvėpti daugiau eksperimentuoti“, – sako A. Lukošius.

Pasak jo, IoT įrenginiai įsigalėjo įvairiose kasdienybės srityse – daugybės žmonių riešus puošia išmanieji laikrodžiai, namus saugo išmanios vaizdo stebėjimo kameros, savo išmaniojo telefono ekrane galima reguliuoti namų šildymo sistemą ar suplanuoti energiją taupantį miestų gatvių apšvietimą.

Tokie prie interneto prisijungti galintys įrenginiai vis dažniau atsiduria ir namų virtuvėje: tai išmaniosios orkaitės ar produktų svarstyklės, tikslūs temperatūros matuokliai, elektriniai arbatiniai, karšto oro gruzdintuvai ir kiti įrenginiai, kuriuos galima valdyti išmaniuoju telefonu. Eksperto teigimu, svarbu prisiminti, kad naudojant keletą „IoT“ įrenginių vienu metu būtina užtikrinti kokybišką interneto ryšį.

Įdarbinkite telefoną

„Jei nebeturite vietos dar vienam išmaniam įrenginiui, telefoną virtuvėje galima įdarbinti ir kitaip – jums pravers išmaniosios programėlės, kuriose ne tik galima rasti šimtus skirtingų receptų, bet ir įvairiomis jose esančiomis funkcijomis palengvinti maisto gaminimą bei planavimą“, – teigia A. Lukošius ir dalijasi keliomis virtuvės entuziastų pamėgtomis programėlėmis.

Yummly„. Ši programėlė naudotojams gali parekomenduoti būtent jiems aktualius receptus – juos pasiūlo dirbtinis intelektas. Kuo daugiau naudojamasi programėle, tuo labiau skonį atitinkančius receptus ji pasiūlys. Čia galima rasti patiekalų idėjų tiek visavalgiams, tiek vegetarams, veganams ar besilaikantiems įvairių dietų, turintiems alergijų. Programėlėje galima ieškoti receptų pagal turimus ingredientus, progą, pasaulio virtuvę ar kitus filtrus. Be to, joje patogu susidaryti maisto planuotę, pirkinių sąrašus.

Tasty„. Tai viena populiariausių gaminimo programėlių, kurioje galima rasti daugiau nei 3 tūkst. įvairių receptų. Įrankis ypač patogus dėl to, kad visi receptai jame surašyti atskirais žingsniais, juos lydi gaminimo vaizdo įrašai, o telefono ekranas gaminant neužmigs. Programėlė taip pat teikia patiekalų rekomendacijas, atsižvelgdama į paros laiką, savaitės dieną ir pagrindines šventes, turimus ingredientus ar dietinius poreikius. Nors yra sukurta JAV rinkai, programėlė konvertuoja ingredientų kiekius ir į metrines vertes.

KptnCook„. Ši programėlė neturi receptų paieškos funkcijos, tačiau kiekvieną dieną pasiūlo pasigaminti tris naujus receptus – labiausiai patikusius galėsite išsisaugoti savo receptų bibliotekoje. Taip pat kas savaitę programėlėje keičiasi ir trys specialieji savaitės receptai. Programėlė leidžia pasirinkti valgytojų skaičių ir pagal tai paskaičiuoja reikiamus ingredientus, taip pat joje galima sudaryti savaitės patiekalų planą. Visi patiekalai yra paprastai pagaminami, o detalios ir iliustruotos maisto paruošimo instrukcijos pravers tiems, kurie virtuvėje sukasi rečiau.

Food Monster„. Tiems, kurie nevalgo gyvulinės kilmės maisto produktų arba tiesiog nori į savo racioną įtraukti daugiau daržovių patiks programėlė „Food Monster“. Tai yra populiariausia veganiško maisto receptų programėlė. Naudojantis plačiomis paieškos galimybėmis joje galima lengvai rasti daugiau kaip 8 tūkst. receptų pagal kalorijų kiekį, gaminimo laiką, sudedamąsias dalis ir maistingumą. Kasdien joje pridedama 10 naujų receptų, todėl nestigs įkvėpimo naujiems patiekalams. Be to, programėlėje yra patiekalų planavimo funkcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.