Šių metų akcija „Senjorų dienos internete“ kviečia atrasti technologijų galimybes

Itin spartus skaitmeninių technologinių vystymasis ir paslaugų perkėlimas į skaitmeninę erdvę verčia gyventojus neatsilikti nuo naujovių. Vyresnio amžiaus gyventojų skaitmeniniai įgūdžiai, nors dar nepakankami, tačiau nuolat gerėja: Lietuvos statistikos departamento duomenimis, internetu naudojasi 65 proc. 65–74 metų gyventojų, o tai yra net 9 procentiniais punktais daugiau nei praėjusiais metais.

 Vyresnio amžiaus gyventojų skaitmeniniai įgūdžiai, nors dar nepakankami, tačiau nuolat gerėja.<br> 123rf nuotr.
 Vyresnio amžiaus gyventojų skaitmeniniai įgūdžiai, nors dar nepakankami, tačiau nuolat gerėja.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2023, 12:49 PM

„Sparčiai kintančios technologijos ir plačiai diegiamos skaitmeninės paslaugos ne tik siūlo naujas galimybes, bet ir gali sukurti atotrūkį tarp turinčių reikiamus skaitmeninius įgūdžius ir tų, kurie šia sritimi nesidomi.

Tarp vyresnių žmonių skaitmeninė atskirtis juntama aštriausiai. Senjorai dažnai patiria iššūkius dėl skaitmeninių įgūdžių trūkumo, tai dažnai riboja jų galimybes dalyvauti visuomenės gyvenime ir savarankiškai naudotis visomis jiems reikalingomis paslaugomis. Kiekvienais metais organizuodami „Senjorų dienas internete“, siekiame paskatinti juos drąsiau atrasti skaitmeninį pasaulį“, – sako asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Rita Šukytė.

Jau penktąjį kartą Lietuvoje asociacijos „Langas į ateitį“ organizuojama akcija „Senjorų dienos internete“ ir šiais metais kviečia senjorus domėtis skaitmeninių technologijų bei elektroninių paslaugų naujovėmis, pažinti savo išmaniųjų įrenginių galimybes, mokytis kritiškai vertinti informaciją ir tobulinti skaitmeninius įgūdžius.

2023 m. lapkričio 20–23 d., 11–12 val., bus tiesiogiai transliuojami šiai akcijai parengti seminarai, kuriuos kviečiame žiūrėti asociacijos „Langas į ateitį“ YouTube kanale.

Lapkričio 20 d., 11 val. – „E. parašas. Ką žinoti? Kaip naudoti?“

Apie elektroninio parašo teikiamas galimybes bei patikimas e. parašo priemones, kartu atkreipiant dėmesį į tai, ką reikėtų žinoti prieš naudojantis „skaitmeniniu rašikliu“ bei kaip pasirūpinti savo duomenų saugumu, pasakos Ryšių reguliavimo tarnybos Skaitmeninių paslaugų reguliavimo grupės l. e. p. vadovė Irma Kazlienė bei Ryšių reguliavimo tarnybos Tarybos narė Kristina Mikoliūnienė.

Lapkričio 21 d., 11 val. – „Dirbtinio intelekto galimybės ir kasdienis taikymas“

Dirbtinio intelekto taikymas kelia daug abejonių, tačiau taip pat siūlo daug naujų galimybių, skatina kūrybiškumą, padeda greitai priimti sprendimus, yra taikomas kuriant senjorams aktualias gerovės technologijas. Transliacijos metu išbandyti dirbtinį intelektą padrąsins Darius Remeika, VDU Jaunesnysis mokslo tyrėjas, Medijų ir informacinio raštingumo dėstytojas, DIGIRES Baltijos skaitmeninio atsparumo centro atstovas. O su senjorams naudingomis gerovės technologijomis supažindins Rimvydas Velykis, Kauno trečiojo amžiaus universiteto Technologijų fakulteto dekanas ir prorektorius bendradarbiavimui ir projektams.

Lapkričio 22 d., 11 val. – „Kodėl jų nenaudojau iki šiol? Programėlės, kurios padeda kiekvieną dieną“

Išmanusis telefonas – vienas pažangiausių įrenginių, kurį turi beveik kiekvienas. Jis atlieka daugybę funkcijų, tad daugeliui yra ne tik skambinimo priemonė, bet ir žadintuvas, fotoaparatas, muzikos klausymo įrenginys, užrašinė bei kita. Tiesa, didžiąją dalį išmaniųjų galimybių telefonui suteikia programėlės. Pristatymo metu „BITĖS Profų“ projekto vadovas Karolis Špiliauskas papasakos, kokios programėlės padeda lengviau bendrauti su artimaisiais, palaikyti aktyvumą, rūpintis sveikata ar kurios iš jų paprasčiausiai palengvina kasdienybę, o taip pat paaiškins, kaip tokiomis programėlėmis pradėti naudotis.

Lapkričio 23 d., 11 val. – „Kaip nukenksminti netikras naujienas? Šiuolaikinio informacijos vartotojo gidas“

Gyvename ne tik informacijos, bet ir melagienų bei dezinformacijos amžiuje. Todėl kiekvienam, siekiančiam išlikti informuotam ir saugiam internete, informacijos vartojimo įgūdžiai tampa itin svarbūs. Nors technologijos nuolat evoliucionuoja, o su jomis – ir sukčių bei piktavalių pasitelkiami metodai manipuliuoti interneto vartotojais, esminių manipuliacijos būdų išmanymas bei kasdienių sąmoningo informacijos vartojimo praktikų taikymas gali padėti užkardyti neigiamą netikrų naujienų poveikį. Apie tai, kokių informacijos iškraipymo būdų reikėtų labiausiai saugotis, kokį vaidmenį kovoje su melagienomis vaidina žiniasklaida ir kokie įpročiai padeda atpažinti klaidingas žinutes plačiau papasakos „Delfi“ „Melo detektoriaus“ redaktorė, faktų tikrintoja Aistė Meidutė.

Šiais metais akcija „Senjorų dienos internete“ rengiama įgyvendinant projektą „Informacinės technologijos jungia kartas“, kurį finansuoja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Projektą vykdo Vilniaus M. Čoboto trečiojo amžiaus universitetas, Kauno trečiojo amžiaus universitetas ir asociacija „Langas į ateitį“.

Informacija apie akcijos renginius skelbiama svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.