Visuomenės stereotipai griūva: 71,6 proc. lietuvių palaikytų savo dukrų norą siekti karjeros IT

71,6 proc. lietuvių, jei turėtų dukrą, palaikytų jos norą rinktis karjerą informacinių technologijų (IT) srityje, atskleidė nauja „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa. Tyrimas parengtas antrus metus iš eilės Vilniuje surengtos iniciatyvos „Merginų technologijų diena“ proga, kuri šiemet sulaukė itin didelio moksleivių susidomėjimo.

 71,6 proc. lietuvių, jei turėtų dukrą, palaikytų jos norą rinktis karjerą informacinių technologijų (IT) srityje, atskleidė nauja „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa.<br> 123rf nuotr.
 71,6 proc. lietuvių, jei turėtų dukrą, palaikytų jos norą rinktis karjerą informacinių technologijų (IT) srityje, atskleidė nauja „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2023, 9:53 AM

Respondentų su aukštuoju išsilavinimu, apklausoje nurodžiusių, kad palaikytų savo dukters sprendimą rinktis karjerą IT srityje, dalis siekė net 82,3 proc.

Priešingos nuomonės – kad savo dukters noro rinktis karjerą IT sektoriuje nepalaikytų – buvo tik 5,6 proc. „Vilmorus“ apklausos dalyvių, kurioje savo nuomonę iš viso išreiškė 1001 Lietuvos gyventojas.

Visuomenės apklausa atskleidė ir kitas įdomias tendencijas, kurios liudija apie griūvančius stereotipus visuomenėje IT sektoriaus atžvilgiu, skelbia „Merginų technologijų dienos“ iniciatorė IT bendrovė „Adform“. Antrus metus iš eilės surengtos iniciatyvos partneriu tapo Vilniaus miesto savivaldybės įstaiga „EDU Vilnius“.

Dauguma apklausoje dalyvavusių Lietuvos gyventojų – 75,6 proc. – nurodė, kad nesutinka arba greičiau nesutinka su teiginiu, kad „darbas IT srityje moterims netinka“. Įdomi detalė: tarp verslininkų ir įmonių savininkų, dalyvavusių apklausoje, neatsirado nė vieno asmens, sutinkančio su teiginiu „Darbas IT srityje moterims netinka“ (jį paneigė net 94,7 proc. verslininkų).

Dalyvaudami apklausoje gyventojai taip pat išsakė savo nuomonę, per kiek laiko, jų vertinimu, IT srityje Lietuvoje bus pasiekta lyčių lygybė – tai yra kada šioje srityje dirbs panašus vyrų ir moterų skaičius. Daugiausia – apie 60 proc. respondentų – teigė manantys, kad šis lūžis įvyks jau per artimiausią dešimtmetį. Manančių, kad „tai neįvyks niekada“, tarp apklausos dalyvių buvo tik 12,8 proc.

Ketvirtadienį sostinėje vykę „Merginų technologijų dienos“ renginiai patvirtino naujausias visuomenės nuomonės tendencijas: ši iniciatyva šiemet sulaukė labai didelio sostinės vyresniųjų klasių moksleivių ir informatikos mokytojų susidomėjimo.

8–12 klasių moksleivės, besidominčios informacinėmis technologijomis, lankėsi IT įmonėse Vilniuje, kur iš arčiau galėjo susipažinti su skirtingomis IT profesijomis ir kasdienėmis IT specialistų užduotimis, klausėsi įkvepiančių moterų, atradusių save IT srityje, karjeros istorijų, dalyvavo praktinėse užduotyse dirbtinio intelekto ir kt. temomis. Renginių metu buvo siekiama parodyti, koks įvairus gali būti darbas IT srityje ir kad jis apima ne tik programavimą, o daug daugiau savirealizacijos sričių.

„Į kvietimą dalyvauti iniciatyvos renginiuose atsiliepė keli šimtai vyresniųjų klasių moksleivių, todėl šiemet nutarėme surengti papildomą „Merginų technologijų dieną“, kuri įvyks gruodžio 13-ąją. Džiaugiamės, kad daugėja ir IT įmonių, kurios jungiasi prie tradicine tampančios iniciatyvos“, – sako „Adform“ produkto valdymo operacijų skyriaus vadovė Justina Andrijauskaitė–Karpovičė.

Norint, kad tarp IT sektoriaus darbuotojų matytume daugiau moterų, labai svarbus yra šeimos ir mokytojų palaikymas, – įsitikinusi J. Andrijauskaitė–Karpovičė. Tad tyrimo rezultatus, parodžiusius, kad didžioji dalis gyventojų palaikytų savo dukrų norą siekti karjeros IT, ji vadina itin džiuginančiais.

„Aš pati baigiau informatikos studijas Kauno technologijos universitete. Pagrindinė priežastis, nulėmusi mano sprendimą rinktis IT srities studijas, buvo būtent mano artimos aplinkos paskatinimas. Informatikos mokytojas mane labai palaikė, nes matė, kad man šis dalykas gerai sekasi. Taip pat pusbrolio, kuris dirbo informacinių technologijų srityje ir man daug pasakojo apie tai, kaip atrodo darbas IT, pavyzdys“, – teigia J. Andrijauskaitė–Karpovičė.

Pradėjusi karjerą nuo specialistės pareigų tarptautinės IT įmonės klientų aptarnavimo skyriuje, šiandien Justina vadovauja produkto valdymo operacijų skyriui, kurio veikla apima Lietuvą, Lenkiją ir didžiausią Indijos miestą Mumbajų.

Kad moterų susidomėjimas IT sektoriumi auga, pastebi ir IT bendrovės „Asseco“ personalo vadovė Daiva Bendinskienė. Ši įmonė taip pat prisijungė prie iniciatyvos „Merginų technologijų diena“ renginių.

„Moterų mūsų įmonėje, dirbančių įvairiose IT pozicijose, taip pat pamažu daugėja, dalis ateina po tikslinių studijų, kitos papildo darbo rinką persikvalifikavusios. Tarp pastarųjų turime ir buvusių inžinierių, HR specialistų, pabaigusių ekonomikos ar verslo vadybos studijas, geografiją ar komunikaciją“, – sako D. Bendinskienė.

Tuo tarpu Vilniaus J. Lelevelio inžinerijos gimnazijos informatikos mokytoja Olga Bedugnis pažymi, kad savo moksleivėms ji dažnai primena, jog pirmoji programuotoja pasaulyje buvo būtent moteris.

„Tendencijos tikrai keičiasi, mergaitėms IT sritis yra labai įdomi ir tėvai vis labiau palaiko rinktis technologines studijas. Todėl mes greitai sureagavome į kvietimą dalyvauti „Merginų technologijų dienoje“ – smalsu pamatyti, kaip dirba IT specialistai, kaip atrodo tas darbas kasdienybėje, kokias galimybes jis žada“, – kalbėjo mokytoja O. Bedugnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.