Itin reti kadrai: dvikovoje susirėmė ukrainiečių ir rusų sovietiniai tankai

Retame vaizdo įraše iš fronto linijos matyti, kaip vienas iš sovietinių laikų Ukrainos tankų susirėmia su vienu iš naujesnių Rusijos priešininkų, rašo „Forbes“.

Ukrainos tankas „T-64“.<br>Wikimedia commons asociatyvinė nuotr.
Ukrainos tankas „T-64“.<br>Wikimedia commons asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2023, 1:37 PM, atnaujinta Dec 7, 2023, 1:38 PM

Ukrainiečių dronas užfiksavo, kad kažkur į šiaurę nuo Avdijivkos į dvikovą stojo du tankai – ukrainiečių „T-64“ ir rusų T-72B3“.

Abu sovietinės konstrukcijos tankai apsikeitė keliais šūviais iš maždaug vienodų 125 milimetrų kalibro pagrindinių pabūklų, daugiausiai šaudydami pro šalį, kol iš rusų tanko pasipylė dūmai ir jis atsitraukė.

„T-72“ atsitraukiant, jį toliau sekė sprogmenų prikrautas ukrainiečių dronas, kuris kliudė tanko bokštelį.

Nors ir nerezultatyvus, tankų mūšis yra vertas dėmesio dėl savo retumo: Ukrainoje tankai dažniau apšaudo už kelių kilometrų esančias priešo pozicijas.

Šis mūšis vertas dėmesio ir dėl to, kad, anot „Forbes“, jame veikiausiai dalyvavo Ukrainos kariuomenės Avdijivkoje dislokuota 1-oji tankų brigada – labiausiai patyrusi iš penkių kariuomenės tankų brigadų. 1-oji tankų brigada garsėjo tuo, kad pirmosiomis Rusijos platesnio masto puolimo Ukrainoje savaitėmis gynė Černigovą šiaurės Ukrainoje.

Jei dvikovoje iš tiesų dalyvavo 1-oji tankų brigada, tai dar vienas įrodymas, kad, nepaisant to, jog Ukraina iš užsienio sąjungininkų gauna šimtus Vakarų šalyse pagamintų tankų – vokiečių „Leopard 1“ ir „Leopard 2“, britų „Challenger 2“, amerikiečių „M1 Abrams“, – geriausia Ukrainos tankų brigada vis dar važinėja senesniais Ukrainos tankais.

1-oji tankų divizija į karą 2022 m. pradžioje išvyko su maždaug šimtu „T-64“, daugiausia 2017 m. „T-64BV“ modelių su modernia optika, palydovine navigacija ir naujomis radijo ryšio sistemomis.

1-oji tankų divizija naudoja įvairius „T-64BV“, įskaitant bent kelis originalius, dar prieš 2017 m. pagamintus modelius, kurie neturi patobulintos optikos ir skaitmeninių sistemų. 42 tonas sveriantys trijų žmonių įguloms pritaikyti „T-64“ tikrai nėra patys blogiausi tankai Ukrainos inventoriuje – bent jau ne tol, kol Ukrainos pajėgos ir toliau naudoja buvusius rusiškus „T-62“.

Jie taip pat nėra geriausi, tačiau tai yra tankai, kuriuos 1-oji tankų brigada pažįsta ir kuriems brigada sukūrė logistiką ir taktiką. Ir jie, palyginti su naujesniais rusų „T-72B3“, yra pajėgūs kovose tankas prieš tanką, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.