Įamžino tankų dvikovą – paleidęs dūmus, rusų tankas spruko

22 mėnesius trunkančiame plataus masto kare Ukrainoje tankai retai kada kovoja su tankais. Tačiau retai nereiškia niekada, rašo „Forbes“.

 Rusų tankas išleido dūmų uždangą ir atsitraukė.<br>Stopkadras.
 Rusų tankas išleido dūmų uždangą ir atsitraukė.<br>Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 9:18 AM, atnaujinta Dec 11, 2023, 9:40 AM

Kaip nufilmavo ukrainiečių dronas, du tankai – ukrainiečių „T-64“ ir rusų „T-72B3“ – greičiausiai kažkur į šiaurę nuo Avdijivkos artėjo vienas prie kito.

Abu sovietinės konstrukcijos tankai apsikeitė keliais šūviais iš maždaug vienodų 125 milimetrų kalibro pagrindinių pabūklų, prašaudami pro šalį, ir rusų tankas išleido dūmų uždangą bei atsitraukė.

Tankui atsitraukiant, „T-72“ atakavo sprogmenų prikrautas ukrainiečių dronas – ir greičiausiai užblokavo tanko bokštelį.

Tankų mūšis be aiškaus laimėtojo vertas dėmesio dėl savo retumo: Ukrainoje tankai paprastai vadovauja pėstininkų puolimui prieš priešo apkasus arba – dar dažniau 0 apšaudo priešo pozicijas iš už kelių kilometrų.

Šis mūšis vertas dėmesio ir dėl to, kad jame greičiausiai dalyvavo Ukrainos kariuomenės 1-oji tankų brigada – labiausiai patyrusi iš penkių tankų brigadų. Ji išgarsėjo tuo, kad pirmosiomis Rusijos plataus masto puolimo Ukrainoje savaitėmis apgynė Černigovą šiaurės Ukrainoje.

Slėpdamiesi miškuose aplink miestą, esantį už 100 km į šiaurę nuo Kijevo, 1-osios tankų brigados tankai „T-64BV“ iš arti kovojo su pravažiuojančiomis rusų kolonomis.

„Geresnis įgulos apmokymas kartu su trumpo nuotolio mūšiais, kuriuose jų ginkluotė buvo konkurencinga, ir greitesnis „T-64“ automatinis užtaisymo įrenginys leido Ukrainos tankų įguloms padaryti didelę žalą užkluptiems rusų daliniams“, – rašė analitikai Mykhaylo Zabrodskis, Jackas Watlingas, Oleksandras Danyliukas ir Nickas Reynoldsas Londono Karališkajam Jungtinių tarnybų institutui atliktame tyrime.

Tačiau šešias savaites trukusi Černigovo gynyba, nors ir sėkminga, 1-ajai tankų brigadai kainavo brangiai. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apdovanojo 2000 dalinio karių tūkstančiu kovinių apdovanojimų.

Po to, kai 2022 m. kovą ir balandį kontratakuojantys ukrainiečių daliniai išstūmė Rusijos invazines pajėgas iš šiaurės Ukrainos, 1-oji tankų brigada atsitraukė ilgesniam poilsio bei persitvarkymo laikotarpiui.

2022 m. vasarą 1-oji tankų brigada vėl pradėjo veikti Donecko srityje Rytų Ukrainoje. 18 mėnesių brigada kovojo rytuose – dislokuodama ir perskirstydama savo batalionus, kad atmuštų Rusijos atakas ir paremtų Ukrainos kontrpuolimus.

Šį rudenį, baigiantis Ukrainos kontrpuolimui pietuose, Rusijos kariuomenė mobilizavosi naujai tradicijai – ankstyvos žiemos puolimui rytuose. Kelių brigadų Rusijos pajėgos puolė link Avdijivkos – Ukrainos įsitvirtinimų į šiaurės vakarus nuo Donecko miesto.

Du mėnesius trukęs mūšis dėl Avdijivkos rusams buvo kruvinas. Jie neteko šimtų transporto priemonių ir greičiausiai tūkstančių žmonių, o Avdijivkos ukrainiečių garnizonas patyrė kur kas mažiau nuostolių.

Tačiau brangiai kainuojantys rusų „mėsos puolimai“ pasiteisina – ir gali ateiti laikas, kai Ukrainos vadai nuspręs, kad dėl Avdijivkos griuvėsių neverta aukoti ukrainiečių karių – kaip pernai Severodonecke ir šį pavasarį Bachmute.

Tačiau tas laikas – ne dabar, rašo „Forbes“. Ukrainiečiai Avdijivkoje esančią 110-ąją mechanizuotąją brigadą sustiprino batalionais iš kelių kitų brigadų, tarp jų – aukštųjų technologijų 47-ąja mechanizuotąja – ir 1ąja tankų tankų. Šis „T-64“, kuris kovėsi su rusų tanku į šiaurę nuo Avdijivkos, galėjo būti iš garsiosios Černigovo brigados.

Jei taip – tai dar vienas įrodymas, kad, nepaisant to, jog Ukraina iš užsienio sąjungininkų gauna šimtus Vakarų šalyse pagamintų tankų – vokiečių „Leopard 1“ ir „Leopard 2“, britų „Challenger 2“, amerikiečių „M-1 Abrams“ – geriausia Ukrainos tankų brigada vis tiek vis dar važinėja senesniais Ukrainos tankais.

1-oji tankų divizija į karą 2022 m. pradžioje išvyko su maždaug šimtu „T-64“ – daugiausia „T-64BV Obr. 2017“ metų modelių su modernia optika, palydovine navigacija ir naujomis radijo stotimis.

Ukrainos Charkivo tankų gamykla, glaudžiai bendradarbiaudama su partneriais Čekijoje, nuo to laiko pradėjo atnaujinti šimtus „T-64BV“ iki naujesnio „Obr. 2022“ standarto, dar labiau patobulindama jų optiką ir radijo ryšio priemones.

1-oji tankų divizija naudoja įvairius „T-64BV“, įskaitant bent kelis originalius, iki 2017 m. pagamintus modelius, kurie neturi patobulintos optikos ir skaitmeninių sistemų. 42 tonas sveriantys, trijų žmonių įgulą turintys „T-64“ tikrai nėra patys blogiausi tankai Ukrainos inventoriuje – bet ir ne patys geriausiai.

Tačiau tai yra tankai, kuriuos 1-oji tankų brigada pažįsta ir kuriems brigada išvystė logistiką bei tinkamą taktiką. Ir kaip rodo pastarasis vaizdo įrašas, dvikovose jie visiškai pajėgūs bent jau prilygti naujesniems „T-72B3“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.