„New York Times“ dėl autorių teisių pažeidimo padavė bendroves „OpenAI“ ir „Microsoft“ į teismą

JAV dienraštis „New York Times“ pareiškė ieškinį bendrovėms „Microsoft“ ir „OpenAI“, kuri sukūrė populiarųjį dirbtinio intelekto (DI) pokalbių botą „ChatGPT“, kaltindamas jas autorių teisių pažeidimu, mat jos neteisėtai naudojosi jo paskelbtu darbu DI apmokyti.

​JAV dienraštis „New York Times“ pareiškė ieškinį bendrovėms „Microsoft“ ir „OpenAI“, kuri sukūrė populiarųjį dirbtinio intelekto (DI) pokalbių botą „ChatGPT“, kaltindamas jas autorių teisių pažeidimu, mat jos neteisėtai naudojosi jo paskelbtu darbu DI apmokyti.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
​JAV dienraštis „New York Times“ pareiškė ieškinį bendrovėms „Microsoft“ ir „OpenAI“, kuri sukūrė populiarųjį dirbtinio intelekto (DI) pokalbių botą „ChatGPT“, kaltindamas jas autorių teisių pažeidimu, mat jos neteisėtai naudojosi jo paskelbtu darbu DI apmokyti.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

2023-12-28 08:54, atnaujinta 2023-12-28 13:58

Trečiadienį dienraštis Niujorke pateikė ieškininį pareiškimą, teigdamas, kad bendrovės neteisėtai naudojosi jo darbu, kad kurtų dirbtinio intelekto produktus, su kuriais jam dabar tenka konkuruoti.

„Savo programomis „Bing Chat“ (neseniai pervadinta „Copilot“) ir „ChatGPT“, „Microsoft“ ir „OpenAI“ nori nemokamai pasinaudoti milžiniškomis dienraščio „The Times“ investicijomis į žurnalizmą, jų pagrindu be leidimo ir neatlygintinai kurdamos pakaitinius produktus“, – teigiama ieškininiame pareiškime.

„Šiuo ieškiniu siekiama patraukti [atsakovus] atsakomybėn ir priversti juos atlyginti milijardų dolerių vertės įstatymuose nustatytą ir faktinę žalą, kurią jie padarė neteisėtai kopijuodami ir naudodami unikalią vertę turinčius dienraščio „The Times“ darbus“, – rašoma dokumente.

Technologijų naujienų svetainėje „The Verge“ buvo cituojami bendrovės „OpenAI“ atstovės Lindsey Held žodžiai, išsakyti el. paštu išplatintame pranešime, kuriame ji teigė, kad „šiuo metu vykstančios diskusijos su dienraščiu „The New York Times“ yra produktyvios ir konstruktyvios, todėl toks posūkis mus labai nustebino ir nuvylė“.

„Tikimės, kad rasime abipusiai naudingą būdą bendradarbiauti, kaip tai darome su daugeliu kitų leidėjų“, – anot svetainės „The Verge“ toliau rašė L. Held.

Startuolis iš Kalifornijos „OpenAI“ pritraukė viso pasaulio dėmesį savo tekstiniu robotu „ChatGPT“, kurį sukurti padėjo „Microsoft“ ir kuris, jam užduodant klausimus, gali padėti vartotojams rašyti rašinius, eilėraščius, kompiuterines programas ir kitokią medžiagą. Po jo pristatymo 2022 m. buvo atkreiptas dėmesys į DI pažangą ir kilo diskusijos dėl galimų to pasekmių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.