Įtaria, kad prieš prezidento rinkimus V. Putinas nori atjungti Rusiją nuo išorinio interneto

Rusijoje buvo užfiksuoti masyvūs interneto ryšio sutrikimai, praneša „Sky News“ – ir kelia versiją, kad galbūt Vladimiras Putinas kuria „nepriklausomą internetą“.

 Analitikai teigia, kad Kremlius prieš kovą vyksiančius prezidento rinkimus „intensyvina pastangas įtvirtinti Rusijos informacinės erdvės kontrolę“.<br> Imago / Scanpix nuotr.
 Analitikai teigia, kad Kremlius prieš kovą vyksiančius prezidento rinkimus „intensyvina pastangas įtvirtinti Rusijos informacinės erdvės kontrolę“.<br> Imago / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 8:12 AM

Masiniai interneto sutrikimai Rusijoje gali būti Maskvos pastangų sukurti savo „suverenaus interneto“ sistemą rezultatas, teigia kariniai analitikai. Antradienį dėl didelio masto sutrikimų buvo laikinai neprieinama prie vietinio .ru domeno svetainių.

JAV Karo studijų institutas (ISW) teigia, kad sutrikimai paveikė kelias stambias Rusijos telekomunikacijų įmones. Rusijos skaitmeninių technologijų ministerija nurodė, kad sutrikimas susijęs su techninėmis problemomis.

Tačiau anot ISW, Rusijos kovos su cenzūra organizacija „Net Freedoms Project“ ir kitos opozicijos organizacijos pranešė, kad Rusija bando sukurti savo „suverenaus interneto“ sistemą ir atjungti šalį nuo pasaulinio interneto.

2019 m. lapkritį įsigaliojo Maskvos „suverenaus interneto“ įstatymas. ISW priduria, kad jis greičiausiai bus naudojamas siekiant galiausiai „sustiprinti priežiūrą ir cenzūrą Rusijos informacinėje erdvėje“.

Analitikai teigia, kad Kremlius prieš kovą vyksiančius prezidento rinkimus „intensyvina pastangas įtvirtinti Rusijos informacinės erdvės kontrolę“.

„Šiomis pastangomis remiamas „suverenaus interneto“ sistemos kūrimas“, – teigia ISW.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.