Nauja elektroninių sukčių ataka: dabar bando apsimesti teismų sistema

Lietuvoje ritasi eilinė elektroninio sukčiavimo banga: šįkart piktavaliai bando apsimesti vieša teismų sprendimų ir teisės aktų paieškos sistema eTeismai.lt.

 Lietuvoje ritasi eilinė elektroninio sukčiavimo banga: šįkart piktavaliai bando apsimesti vieša teismų sprendimų ir teisės aktų paieškos sistema eTeismai.lt<br> Ekrano nuotr., 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
 Lietuvoje ritasi eilinė elektroninio sukčiavimo banga: šįkart piktavaliai bando apsimesti vieša teismų sprendimų ir teisės aktų paieškos sistema eTeismai.lt<br> Ekrano nuotr., 123rf nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 3, 2024, 10:33 AM

„Gavote naują pranesima su asmeniniu teismo kodu, noredami perskaityti pranesima prisijunkite ciai: [...]“, – be lietuviškų raidžių ir su teksto rinkimo klaidomis rašoma žinutėje ir pateikiamas fiktyvus, kiek panašus į tikrąjį „eTeismų“ interneto svetainės adresas.

Siuntėjo žinutės numeris yra užmaskuotas.

Tą patvirtina ir Lietuvos policijos virtualus patrulis (viena iš Lietuvos policijos paskyrų socialiniame tinkle „Facebook“, stebinti elektroninę erdvę) – o jei vartotojas vis dėlto paspaudė nuorodą ir nukentėjo, kviečia pranešti į epolicija.lt.

Tokie sukčiavimo būdai stengiasi nukreipti į svetaines, kurios vizualiai gali priminti originalias svetaines, ir tokiose vartotojų prašoma suvesti savo asmeninius duomenis. Vėliau tokie surinkti duomenys gali būti naudojami bandant laužtis į asmens paskyras ar elektroninėje (ar net ir fizinėje) erdvėje bandant apsimesti kitu asmeniu.

Dar vienas svarbus momentas – dalis tokių žinučių buvo išsiųsta penktadienio vakare, kai gavėjai, tikėtina, bus pavargę, o jų dėmesys – atbukęs (arba gavėjai pamatys žinutes ryte, dar gerai neišsibudinę). Tai dar viena priežastis, kodėl neverta skubėti prisijunginėti prie tokių svetainių vos gavus žinutę: realaus pranešimo atveju gavėjui sureaguoti paprastai suteikiamas pakankamas laiko limitas (bent jau 24 valandos), o valstybinės ar net ir komercinės įstaigos labai retais atvejais siunčia pranešimus ne įprastu darbo metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.