Savarankiškai susikurti „Smart-ID“ paskyrą nuo šiol gali ir pirmokas

Vaikai nuo 7 metų amžiaus visose Baltijos šalyse jau gali susikurti „Smart-ID“ paskyrą naudodami biometrinius duomenis. Jiems reikia tik išmaniojo įrenginio, galiojančio asmens dokumento ir tėvų patvirtinimo. Anot paslaugą teikiančios bendrovės „SK ID Solutions“ verslo vadovo Lietuvoje Viktoro Kamarevcevo, šiuo žingsniu įmonė tęsia misija ugdyti jauniausių asmenų finansinį raštingumą ir suteikti jiems prieigą prie saugių elektroninės atpažinties įrankių.

 Vaikai nuo 7 metų amžiaus visose Baltijos šalyse jau gali susikurti „Smart-ID“ paskyrą naudodami biometrinius duomenis.<br>  „SK ID Solutions“ nuotr.
 Vaikai nuo 7 metų amžiaus visose Baltijos šalyse jau gali susikurti „Smart-ID“ paskyrą naudodami biometrinius duomenis.<br>  „SK ID Solutions“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 10:25 AM

„Dar 2022-ųjų rudenį 13–17 m. lietuviai tapo pirmaisiais jaunuoliais Baltijos regione, galinčiais savarankiškai susikurti „Smart-ID“ be kelionės į banko skyrių. Matydami poreikį plėsti finansinių įrankių prieinamumą, nuo šiol suteikiame galimybę „Smart-ID“ paskyrą biometriniu būdu susikurti dar jaunesniems asmenims. Tai leis vaikams nuo 7 metų amžiaus nuotoliniu būdu prisijungti prie interneto banko, naudotis elektroninėmis paslaugomis ir padės žengti pirmuosius žingsnius skaitmeninėje erdvėje saugiai“, – sako V. Kamarevcevas.

Kaip ir 13–17 metų paaugliams, taip ir vaikams nuo 7 metų registruojant naują paskyrą reikės išmaniojo įrenginio, galiojančio asmens dokumento su elektroniniu lustu ir vieno iš tėvų ar globėjų sutikimo.

„Registracijos metu suaugęs asmuo gaus 30 minučių aktyvią nuorodą su sutikimu, kurį pasirašyti galės su turima el. atpažinties priemone – „Smart-ID“, „Mobile-ID“ ar kita. Sėkmingai užbaigus registraciją vaikai galės naudotis tokiomis pačiomis programėlės funkcijomis kaip ir likę asmenys – patvirtinti tapatybę, pasirašyti dokumentus ir atlikti kitus veiksmus“, – komentuoja „SK ID Solutions“ atstovas.

Tėvams ir globėjams – svarbus vaidmuo

V. Kamarevcevas pažymi, kad palengvintas „Smart-ID“ registracijos procesas suteiks vaikams paprastesnę prieigą prie pinigų, padės ugdyti finansinį raštingumą, skatins mokytis valdyti asmeninius finansus, naudotis internetine bankininkyste ir kitomis el. paslaugomis.

Visgi, anot jo, reikėtų nepamiršti, jog prieigos prie finansinių įrankių suteikimas mažiesiems – tik pirmasis žingsnis. Ypač svarbus tėvų bei globėjų vaidmuo padedant vaikams suprasti skaitmeninį pasaulį ir mokant juos atsakingo elgesio virtualioje erdvėje.

„Tam, kad vaikai įgytų tinkamus skaitmeninius įpročius, reikalinga suaugusiųjų pagalba. Todėl kviečiame tėvus ar globėjus reguliariai edukuoti savo atžalas kibernetinio saugumo klausimais naudojantis „Smart-ID“ – mokyti juos saugiai prisijungti prie interneto banko ir kitų el. paslaugų, papasakoti, kodėl svarbu niekada niekam neatskleisti PIN kodų, parodyti, kaip saugiai atlikti operacijas internete, kokius kodus būtina patvirtinti, kaip elgtis, jeigu kompiuterio ekrane rodoma skaičių kombinacija nesutampa su rodoma „Smart-ID“ programėlėje ir panašiai“, – sako V. Kamarevcevas.

Išsamias gaires, kaip užregistruoti paskyrą nepilnamečiui, galima rasti „Smart-ID“ interneto svetainėje.

Programėlę „Smart-ID“ 2017 metais pristatė estų bendrovė „SK ID Solutions“. Šiuo metu ja naudojasi daugiau 1,6 mln. lietuvių. Su „Smart-ID“ iš viso per mėnesį atliekama apie 85 milijonų operacijų, Lietuvoje – apie 32 milijonai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.