Rusai jau naudoja Šiaurės Korėjos balistines raketas

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas atskleidė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos per raketų smūgius Ukrainos teritorijoje panaudojo mažiausiai 24 Šiaurės Korėjoje pagamintas balistines raketas.

 2024 m. sausio 14 d. darytoje nuotraukoje, kurią 2024 m. sausio 15 d. paskelbė Šiaurės Korėjos oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA), matyti bandomasis vidutinio nuotolio kietojo kuro balistinės raketos paleidimas nepatvirtintoje Šiaurės Korėjos vietoje.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 2024 m. sausio 14 d. darytoje nuotraukoje, kurią 2024 m. sausio 15 d. paskelbė Šiaurės Korėjos oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA), matyti bandomasis vidutinio nuotolio kietojo kuro balistinės raketos paleidimas nepatvirtintoje Šiaurės Korėjos vietoje.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2024, 2:18 PM

Interviu agentūrai „Interfax-Ukraina“ A. Kostinas sakė, kad šios raketos, kaip įtariama, pagamintos Šiaurės Korėjoje, buvo panaudotos per Rusijos raketų atakas septyniuose Ukrainos regionuose nuo 2023 m. gruodžio 30 d. iki 2024 m. vasario 7 d.

Tarp nukentėjusių regionų yra Zaporožė, Kijevas (trys atakos), Charkovas (dvi atakos), taip pat Kirovohrado, Poltavos, Donecko ir Dniepropetrovsko sričių miestai ir kaimai. Šių išpuolių metu žuvo 14 civilių gyventojų, dar daugiau kaip 70 buvo sužeisti.

Reikšmingiausia šių raketų ataka užfiksuota vasario 7 d., kai vienu metu buvo atakuoti trys miestai – Kijevas (pataikyta viena raketa, netoli Bučos), PPavlohradasir Charkovas (pataikyta po dvi raketas). Šiais atvejais nebuvo užfiksuota jokių patvirtintų pataikymų į potencialius taikinius.

A. Kostinas pažymėjo, kad, remiantis preliminaria analize, šios raketos turi nuo 500 iki 1000 kg trotilo ekvivalento kovinių galvučių, kurių maksimalus paleidimo nuotolis siekia iki 650 km. Pranešama, kad smūgiai buvo suduoti iš Voronežo srities Rusijoje.

Dėl šių raketų tikslumo A. Kostinas išreiškė abejonių, nurodydamas, kad iš 24 paleistų raketų tik du pataikymai buvo palyginti tikslūs – į Kremenčuko naftos perdirbimo gamyklą ir Kanatove esančio oro uosto techninę zoną. Likusios raketos nusileido už kelių kilometrų arba sprogo ore, padarydamos žalos Charkovo gyvenamiesiems rajonams.

Nors tiek Rusija, tiek Šiaurės Korėja neigia kaltinimus dėl balistinių raketų, skirtų naudoti Ukrainoje, tiekimo, Jungtinių Valstijų valstybės departamentas identifikavo bendroves ir asmenis, susijusius su Šiaurės Korėjos balistinių raketų gabenimu – ir 2023 m. lapkričio pabaigoje jiems pritaikė sankcijas.

Be to, Valstybės departamentas apkaltino Šiaurės Korėją pažeidus JT ginklų embargą, o Pietų Korėjos atstovas JT Saugumo Taryboje pareiškė, kad Šiaurės Korėja naudoja Ukrainą kaip savo raketų bandymų poligoną, rašo „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.