Puikus radinys: Europoje surado pilną dinozauro skeletą

Pietų Prancūzijoje atsitiktinai aptiktas retas radinys – beveik pilnas dinozauro skeletas, nuo kaukolės iki uodegos.

 Masyvi fosilija buvo aptikta 2022 m. gegužę, kai nugriuvus uolos kraštui atsidengė kaulas.<br> D. Boschetto nuotr.
 Masyvi fosilija buvo aptikta 2022 m. gegužę, kai nugriuvus uolos kraštui atsidengė kaulas.<br> D. Boschetto nuotr.
 D. Boschetto (kairėje) ir Jeanas-Marcas Veyssières yra Archeologinės ir paleontologinės kultūros asociacijos prie Cruzy muziejaus, kuriame dabar saugoma fosilija, nariai.<br> D. Boschetto nuotr.
 D. Boschetto (kairėje) ir Jeanas-Marcas Veyssières yra Archeologinės ir paleontologinės kultūros asociacijos prie Cruzy muziejaus, kuriame dabar saugoma fosilija, nariai.<br> D. Boschetto nuotr.
  Titanozaurai priklauso didesnei dinozaurų grupei, vadinamai zauropodais – ilgakaklių žolėdžių gyvūnų šeimai, kurie buvo vieni didžiausių to meto dinozaurų.
  Titanozaurai priklauso didesnei dinozaurų grupei, vadinamai zauropodais – ilgakaklių žolėdžių gyvūnų šeimai, kurie buvo vieni didžiausių to meto dinozaurų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 13, 2024, 12:58 PM, atnaujinta Mar 13, 2024, 1:36 PM

Masyvi fosilija buvo rasta 2022 m. gegužę, kai dabar jau 25 metų paleontologas mėgėjas Damienas Boschetto ir jo šuo, vaikštinėdami po mišką Montouliers vietovėje Prancūzijoje, pastebėjo neseniai nuskilusį uolos kraštą ir nusprendė geriau jį apžiūrėti – ir pastebėjo iš žemės kyšantį atsikišusį kaulą, vasario 13 d. pirmą kartą pranešė vietos žiniasklaida „France Bleu“.

Cruzy muziejaus Archeologinės ir paleontologinės kultūros asociacija, bendradarbiaudama su Prancūzijos nacionaliniu mokslinių tyrimų centru, atkasė beveik 10 m ilgio fosiliją ir nustatė, kad tai – titanozauro skeletas. Aštuonerius metus asociacijos nariu esantis D. Boschetto CNN sakė, kad nors dinozaurų palaikų atkasimas „visada įdomus ir jaudinantis moksliniams tyrimams ir to meto ekosistemų pažinimui“, tačiau šis radinys ypatingas tuo, kad kaulai rasti beveik originalioje anatominėje sudėtyje.

„Muziejininkystės požiūriu, tai leis plačiajai visuomenei pristatyti gyvūnus, kurių anatominė sudėtis beveik pilna, o tai yra kažkas nuostabaus“, – sakė radėjas.

„Labiausiai jaudinantis dalykas buvo suvokti, kad turime bent vieną anatomiškai vientisą gyvūną ir kad tai buvo titanozauras, ilgakojis dinozauras, – sako vienas iš šio radinio preparuotojų bei minėtos Archeologinės ir paleontologinės kultūros asociacijos narys Jeanas-Marcas Veyssières. – (Boschetto) yra apsišvietęs entuziastas ir smalsus, jis daug laiko praleidžia tyrinėdamas regioną ir ieškodamas naujų vietovių. Jis tapo mūsų regiono vėlyvosios kreidos faunos ekspertu“.

Pastaruosius dvejus metus asociacija kasinėjo vietovę, kurią D. Boschetto vadina kaulų klodu – paleontologų vartojamu terminu, apibūdinančiu tankų gyvūnų kaulų ir kitų suakmenėjusių liekanų plotą. Ir naujasis radinys D. Boschetto nebuvo pirmasis.

Neseniai atrastas 70 proc. pilnumo titanozauro skeletas buvo rastas kasinėjimų metu kartu su keliomis įvairių dinozaurų ir kitų stuburinių gyvūnų fosilijomis, įskaitant kai kurias anatomiškai vientisas ar beveik pilnas. Tarp kitų aptiktų liekanų buvo rabadodono – žolėdžio, kaip ir titanozauras – ir mėsėdžių, pavyzdžiui, teropodų ir krokodilų – skeletų fragmentai, nurodė D. Boschetto.

Vienas didžiausių

Mokslininkai apskaičiavo, kad naujai atrastos fosilijos amžius yra apie 70–72 mln. metų, tačiau titanozaurai po Žemę vaikščiojo nuo vėlyvojo juros periodo iki kreidos periodo pabaigos, t. y. maždaug prieš 163,5–66 mln. metų. Titanozaurai priklauso didesnei dinozaurų grupei, vadinamai zauropodais – ilgakaklių žolėdžių gyvūnų šeimai, kurie buvo vieni didžiausių to meto dinozaurų, rašo „Encyclopedia Britannica“.

Titanozaurų fosilijų liekanų Europoje atrandama daug, tačiau tik nedaugelis jų yra anatomiškai vientisos, sako D. Boschetto. Radus tokį skeletą kaip šis galima daryti prielaidą, kad gyvūno kūnas pateko po žeme dar visiškai nesuiręs, todėl liko „tam tikrų audinių, jungiančių kaulus tarpusavyje“, sako Smithsono instituto Nacionalinio gamtos istorijos muziejaus tyrėjas geologas ir dinozaurų kuratorius Matthew Carrano.

Dėl to, kad egzempliorius yra vientisas, „bus lengviau nustatyti, ar tai nauja rūšis, ar naujas jau žinomos rūšies egzempliorius, sako M. Carrano. „Prireiks laiko, kol sužinosime visas detales apie šį naują egzempliorių – tačiau esu tikras, kad jis suteiks svarbios naujos informacijos apie šią dinozaurų grupę“, – sako jis.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.