„Iron Dome“, „Arrow“ ir kitos – štai kuo ypatingos Izraelio oro gynybos sistemos, apgynusios šalį nuo Irano atakos

Užkirsdamas kelią masinei Irano dronų ir raketų atakai į šalies teritoriją, Izraelis panaudojo daugiasluoksnę gynybos sistemą. Šalies gynybinį kompleksą sudaro trumpojo nuotolio raketos „Iron Dome“ ir ilgojo nuotolio „Arrow-2“ bei „Arrow-3“.

 Trumpojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistema „Iron Dome“ buvo sukurta siekiant perimti tokias raketas, kokias Gazos ruože paleidžia palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Trumpojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistema „Iron Dome“ buvo sukurta siekiant perimti tokias raketas, kokias Gazos ruože paleidžia palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 8:22 PM

Izraelis tobulina savo oro gynybą nuo tada, kai 1991 m. Persijos įlankos kare patyrė Irako raketų „Scud“ salves.

„Arrow“

Ilgo nuotolio „Arrow-2“ ir „Arrow-3“ sistema, kurią Izraelis sukūrė atsižvelgdamas į Irano raketų keliamą grėsmę, skirta perimti balistines raketas už Žemės atmosferos ribų, naudojant atsiskiriančią kovinę galvutę, kuri atsitrenkia į taikinį.

Jis veikia tokiame aukštyje, kad būtų galima saugiai išsklaidyti bet kokias nekonvencines kovines galvutes.

Valstybinė kompanija „Israel Aerospace Industries“ yra pagrindinė projekto rangovė, o prie projekto prisideda ir „Boeing“.

Spalio 31 d. Izraelio kariuomenė pranešė, kad pirmą kartą nuo spalio 7 d., kai prasidėjo karas su „Hamas“, panaudojo oro gynybos sistemą „Arrow“ ir Raudonojoje jūroje perėmė į jos teritoriją paleistą raketą „žemė-oras“.

Rugsėjo 28 d. Vokietija pasirašė įsipareigojimo raštą su Izraeliu dėl priešraketinės gynybos sistemos „Arrow-3“ pirkimo už beveik 4 mlrd. eurų.

„David’s Sling“

Vidutinio nuotolio sistema „David's Sling“ skirta numušti balistines raketas, paleistas iš už 100–200 km.

Izraelio valstybinės įmonės „Rafael Advanced Defense Systems“ ir JAV bendrovės „Raytheon Co“ bendrai sukurta bei gaminama sistema „David's Sling“ taip pat skirta perimti orlaivius, bepiločius ir sparnuotąsias raketas.

„Iron Dome“

Trumpojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistema „Iron Dome“ buvo sukurta siekiant perimti tokias raketas, kokias Gazos ruože paleidžia palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“.

Ją sukūrė valstybei priklausanti bendrovė „Rafael Advanced Defense Systems“, remiama JAV, sistema pradėjo veikti 2011 m. Kiekvienas sunkvežimiu tempiamas įrenginys paleidžia radaru valdomas raketas, kurios ore gali susprogdinti trumpojo nuotolio grėsmes – pavyzdžiui, raketas, minosvaidžių užtaisus ir bepiločius.

Bendrovė „Rafael“ teigia, kad 2020 m. JAV kariuomenei pristatė dvi „Iron Dome“ baterijas. Tiekimo siekia ir Ukraina – nors Izraelis iki šiol Kijevui teikė tik humanitarinę paramą ir civilinę gynybą.

2017 m. buvo dislokuota jūrinė „Iron Dome“ versija, skirta laivams ir jūroje esančiam turtui apsaugoti.

Sistema greitai įvertina, ar raketa gali pataikyti į apgyvendintą teritoriją – jei ne, raketa ignoruojama.

Iš pradžių buvo skelbiama, kad „Iron Dome“ užtikrina miesto dydžio aprėptį ginantis nuo raketų, kurių veikimo nuotolis yra nuo 4 iki 70 km – tačiau ekspertai teigia, kad vėliau ši aprėptis buvo išplėsta.

Lazerinė sistema

Izraelio perėmimo sistemos, skirtos atkeliaujančioms grėsmėms numušti, kainuoja nuo dešimčių tūkstančių iki milijonų dolerių. Izraelis kuria lazeriu pagrįstą sistemą, skirtą priešo raketoms ir bepiločiams lėktuvams neutralizuoti – o vieno perėmimo kaina siekia vos 2 JAV dolerius, rašo „Reuters“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.