Tarptautinėje kvantinių technologijų srityje – svarbus lietuvių laimėjimas

Kvantinės technologijos gali skambėti kaip labai sudėtingas ir toli nuo mūsų esantis dalykas. Tačiau šios technologijos jau kuria pokyčius mūsų gyvenimuose. Kvantiniai kompiuteriai gali pakeisti dabartinius šifravimo standartus, saugančius mūsų slaptažodžius ar banko duomenis, kas reiškia, jog mums reikės naujų būdų jiems apsaugoti. Kvantinės technologijos gali pasitarnauti ir vaistų kūrime – padėdamos geriau suprasti, kaip cheminės medžiagos veikia mūsų organizmą. Tai tik kelios sritys, kurios ateityje bus vis labiau ir labiau veikiamos kvantinių technologijų vystymosi. Ši sritis plėtojama ir mūsų šalyje.

Kvantiniai kompiuteriai dėl savo ypatybių geba vienu metu atlikti daugybę skaičiavimų ir dėl to yra daug pranašesni už įprastus.<br>VU MIF / Justino Auškelio asociatyvi nuotr.
Kvantiniai kompiuteriai dėl savo ypatybių geba vienu metu atlikti daugybę skaičiavimų ir dėl to yra daug pranašesni už įprastus.<br>VU MIF / Justino Auškelio asociatyvi nuotr.
VU MIF komanda Poznanės superkompiuterių ir tinklų centro renginyje „QL Future Health &amp; Safety Hackathon“, techninių realizacijų kategorijoje užėmė antrąją vietą.<br>PSNC Future Labs nuotr.
VU MIF komanda Poznanės superkompiuterių ir tinklų centro renginyje „QL Future Health &amp; Safety Hackathon“, techninių realizacijų kategorijoje užėmė antrąją vietą.<br>PSNC Future Labs nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-18 12:21, atnaujinta 2024-04-18 12:23

Tarptautiniame renginyje – sidabro medaliai lietuviams

VU Matematikos ir informatikos fakulteto (VU MIF) komanda, sudaryta iš studentų Gabrieliaus Keibo ir Pijaus Petkevičiaus bei jaunojo mokslininko dr. Marco Marcozzi, Poznanės superkompiuterių ir tinklų centro (PSNC) renginyje „QL Future Health & Safety Hackathon“, techninių realizacijų kategorijoje užėmė antrąją vietą. Hakatonas sulaukė 60 dalyvių iš skirtingų šalių, kurie buvo suskirstyti į 17 komandų.

Renginys iš dalyvaujančiųjų pareikalavo net 24 valandų darbo su vienu iš 5 pasirinktų iššūkių. „QL Future Health & Safety Hackathon“ buvo surengtas ypatinga – Pasaulinės kvantinės dienos proga. Dalyviai galėjo pasidžiaugti ir išskirtine patirtimi – jiems buvo suteikta unikali galimybė išbandyti pirmąjį Lenkijoje kvantinį kompiuterį, esantį PSNC.

Renginyje buvo sugeneruota daug įdomių idėjų, o komandų pastangos įvertintos apdovanojimais dviejose: koncepcijos ir techninių realizacijų kategorijose. Sidabro medaliais pastarojoje pasipuošė VU QUANTUM TEAM 2024, pasirinkę iššūkį susijusį su genomo sekos nustatymu.

Vystyti kvantines technologijas būtina ir Lietuvoje

Kvantiniai kompiuteriai dėl savo ypatybių geba vienu metu atlikti daugybę skaičiavimų ir dėl to yra daug pranašesni už įprastus. Koks kvantinių kompiuterių veikimo principas? Paprasti kompiuteriai naudoja bitus – nulius ir vienetus, kad atliktų skaičiavimus, o kvantiniai – kvantinius bitus arba kvantinius būsenų elementus. Jie vienu metu gali būti ir nulis, ir vienetas, ir tarpinis dalykas, vadinamas superpozicija. Dėl to kvantiniai kompiuteriai daug greičiau gali išspręsti tam tikras problemas pavyzdžiui, sudėtingus uždavinius apie chemines medžiagas ar atlikti duomenų šifravimą.

VU MIF mokslo prodekanas ir kvantinių technologijų asociacijos viceprezidentas prof. dr. Remigijus Paulavičius pastebi, kad kvantinių technologijų plėtra greitai įgauna pagreitį, o jų svarba ateityje tiks augs. „Svarbu, kad Lietuva jau dabar pradėtų ruoštis, mokytųsi ir aktyviai plėtotų kompetencijas šioje srityje. Kuo anksčiau pajudėsime į šį sparčiai augantį lauką, tuo konkurencingesni ir geriau pasirengę būsime įvairioms galimybėms bei iššūkiams, kurie mums atsiras jau netolimoje ateityje“, – sako mokslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.