Iškėlė versiją, kam gali būti skirti keistieji Rusijos „vėžliniai“ tankai

Nuo praėjusios savaitės ukrainiečių dronų operatoriai Krasnohorivkoje, esančioje į vakarus nuo Rusijos okupuoto Donecko rytų Ukrainoje, bent tris kartus pastebėjo turbūt keisčiausias šarvuotas karo mašinas per visą 26 mėnesius trunkantį Rusijos plataus masto karą prieš Ukrainą.

 Ginkluotės istorikas turi versiją, kam skirti šie tankai.<br> Stopkadras.
 Ginkluotės istorikas turi versiją, kam skirti šie tankai.<br> Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-22 19:58

Šie „T-72“ tankai turi plačius metalinius apvalkalus, kurie dengia beveik ištisą bokštelį ir korpusą. O iš po korpuso kyšo 125 milimetrų kalibro pagrindinių pabūklų galai, todėl šie šarvuoti tankai atrodo kaip mechaniniai vėžliai – iš čia ir jų pravardė: „vėžliniai tankai“.

Visi vėžliniai tankai, matyt, priklauso 5-ajai motorizuotųjų šaulių brigadai – buvusiam Ukrainos separatistų daliniui, kuriam dabar vadovauja Rusija.

Abi pusės platesniame kare savo tankus stiprina įvairiais papildomais šarvais, skirtais blokuoti raketas ir sprogstamuosius dronus. Tačiau šie savadarbiai šarvai paprastai būna „narvai“ arba skersiniai, kurie netrukdo karo mašinų įgulai matyti, ir tik šiek tiek apriboja jų ginklų bokštelio sukimąsi.

„Vėžliniai“ šarvai priešingai – palieka tik nedidelį plyšį priekyje, pro kurį įgula gali matyti, ir greičiausiai neleidžia bokštelio ginklui pasisukti daugiau nei keliais laipsniais į kairę ir į dešinę. Akivaizdūs savadarbių šarvų trūkumai verčia klausti: ką čia iš tiesų galvoja 5-oji motorizuotųjų šaulių brigada?

Ginkluotės istorikas Matthew Mossas turi teoriją. Atrodo, kad vėžlinio tanko „vaidmuo yra prasilaužimas“, – rašo jis.

Išminavimo mašina (angl. breacher) – tai plūgais aprūpinta inžinerinė transporto priemonė, kurios pagrindinė užduotis – vesti kitas transporto priemones per minų lauką, kad jos priartėtų prie priešo linijos ir galėtų pulti. Daroma prielaida, kad priešas taip pat šaudys į išminavimo mašiną, kai ši naikins minas, todėl ši specializuota transporto priemonė taip pat turi būti stipriai šarvuota.

JAV kariuomenė turi geriausią pasaulyje tokio tipo mašiną – beveik 70 tonų sveriančią mašiną, kuri iš esmės yra „M-1“ tankas be pabūklo, tačiau su pritvirtinta minų nukenksminimo įranga. Praėjusių metų pabaigoje amerikiečiai padovanojo ukrainiečiams keletą šių mašinų.

Rusijos kariuomenė neturi tokios pat klasės išminavimo mašinų. Pas rusus tokią funkciją paprastai atlieka inžinerinės griovimo mašinos IMR, kurios sveria tik apie 50 tonų ir turi prastesnę apsaugą bei gremėzdišką kraną.

Susidūrę su Ukrainos minų laukais ir būriais mažyčių bepiločių bei neturėdami specialiai tam skirtų išminavimo mašinų, 5-osios motorizuotosios šaulių brigados technikai galėjo nuspręsti pasigaminti savo išminavimo mašinas – bent jau tokią versiją kelia M. Mossas.

Jei ši versija teisinga, rusai galėjo paimti senesnius tankus „T-72“ – galbūt tokius, kurių bokšteliai jau turėjo problemų – ir pridėti du dalykus, kurie reikalingi kiekvienai išminavimo mašinai: papildomus šarvus ir išminavimo įrangą.

Analitikas Robas Lee iš Užsienio politikos tyrimų instituto Filadelfijoje pastebėjo, kad ant trečiojo „vėžlinio“ tanko, kuris praėjusį antradienį vadovavo rusų puolimui Krasnohorivkoje, buvo sumontuotas minų volas – dideli ratai, kurie sužadina minas šiek tiek prieš mašiną.

Šis „vėžlinis“ tankas, taip pat buvo pirmasis tokio tipo tankas, turėjęs radijo trukdžių įrangą, nukreiptą prieš dronus – „ir pervažiavęs kelias minas, toliau judėjo pirmyn“, – pažymėjo Lee.

Trečiojo vėžlinio tanko savybės ir veiksmai, atrodo, patvirtina M. Mosso tezę, kad keistos improvizuotos mašinos yra savadarbė išminavimo technika. Jei taip, jos iš tiesų gali sėkmingai atlikti šį vaidmenį.

Išminavimas yra neįtikėtinai pavojingas dalykas. Ukrainiečiai per intensyvius mūšius aplink Berdychą (į šiaurę nuo Krasnohorivkos) jau prarado mažiausiai dvi iš maždaug šešių savo išminavimo mašinų. Tačiau kol kas sunaikintas tik vienas iš „vėžlinių“ tankų – ir į jį pataikė artilerija, kai jis po balandžio 8 d. mūšio bandė grįžti į savo bazę.

Ir jei ir yra priežasčių nerimauti dėl „vėžlinių“ tankų ilgalaikės ateities, tai tik dėl to, kad jie akivaizdžiai optimizuoti taip, jog galėtų pasipriešinti nedideliems bepiločiams, kurie paprastai gabena ne daugiau kaip porą kilogramų sprogmenų.

Tačiau panašu, kad po Ukrainai palankaus JAV Kongreso sprendimo amunicijos trūkumas Ukrainoje netrukus baigsis. Ir jei ukrainiečių minų laukus įveikiantys vėžlio formos tankai puikiai išgyvena, kol didžiausias jiems kylantis pavojus yra maži bepiločiai, ar jie išgyvens, kai ukrainiečiai į juos atidengs raketų ir artilerijos ugnį?

Į atsargą išėjęs Australijos kariuomenės generolas Mickas Ryanas apibūdino vėžlinius tankus kaip „vieną iš išties keistų prisitaikymo atvejų Ukrainoje“. Tačiau bet koks jų teikiamas pranašumas Rusijos kariuomenei „greičiausiai bus laikinas“, pridūrė jis.

Parengta pagal „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.